Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Το βραβείο Πούλιτζερ 2014 στη Ντόνα Ταρτ για την «Καρδερίνα»
Στην Αμερικανίδα συγγραφέα Ντόνα Ταρτ,
 απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ 2014,
   για το βιβλίο της   
 «Η Καρδερίνα»

 
Το βραβείο Πούλιτζερ Μυθοπλασίας
απονέμεται στο βιβλίο "Η Καρδερίνα" της Ντόνα Ταρτ,
γιατί -σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής- είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα ενηλικίωσης 
με άψογα δομημένους χαρακτήρες, 
το οποίο παρακολουθεί την αναπάντεχη σύνδεση της ζωής 
ενός ορφανού αγοριού με ένα διάσημο μικρό πίνακα 
που γλίτωσε από την καταστροφή. 
Ένα μυθιστόρημα που κεντρίζει τη σκέψη και συγκινεί την καρδιά. 

 
Στα δεκατρία του, ο Θίο Ντέκερ, γιος μιας αφοσιωμένης μητέρας και ενός ασυλλόγιστου, κατά κύριο λόγο απόντα πατέρα, επιζεί ως εκ θαύματος από ένα τραγικό συμβάν του ρημάζει τη ζωή.
Μόνος κι απροστάτευτος στη Νέα Υόρκη, τελικά θα βρει καταφύγιο στην οικογένεια ενός πλούσιου φίλου. Θαμπώνεται από το καινούριο του σπιτικό στη Λεωφόρο Παρκ, αγανακτεί με συμμαθητές που δεν ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν, βασανίζεται από μια αβάσταχτη νοσταλγία για τη μητέρα του και, όσο περνάει ο καιρός, αγκιστρώνεται σε αυτό που διατηρεί πιο έντονη τη θύμησή της: ένα μικρό, ανεξήγητα σαγηνευτικό πίνακα που τελικά παρασύρει τον Θίο στον υπόκοσμο και την παρανομία…

«Ο πίνακας, η μαγεία και η ζωντάνια του, θύμιζε εκείνη την παράξενη, αιθέρια στιγμή που πιάνει να χιονίζει, πρασινωπό φως και νιφάδες που χορεύουν μπροστά στις κάμερες, τότε που δε σε νοιάζει πια ο αγώνας, ποιος κέρδιζε ή ποιος έχανε, αλλά ήθελες μόνο να ρουφήξεις εκείνη την εκστατική, ανεμόδαρτη στιγμή. Όταν κοίταζα τον πίνακα ένιωθα όλες μου τις αισθήσεις να συγκλίνουν σε ένα μοναδικό σημείο: στη μία τρεμουλιαστή, ηλιόπληκτη στιγμή που υπήρχε τώρα και για πάντα. Μόνο αραιά και πού πρόσεχα την αλυσίδα στο ποδαράκι της καρδερίνας ή σκεφτόμουν πόσο σκληρή πρέπει να ήταν η ζωή για το ζωντανό πλασματάκι – να χτυπάει για λίγο τα φτερά του, αναγκασμένο να προσγειώνεται στην ίδια πάντα απελπιστική θέση». Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου