Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Χρονιά Φιλαναγνωσίας - Δράσεις «Φιλαναγνωσίας»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χρονιά Φιλαναγνωσίας
Δράσεις «Φιλαναγνωσίας» σε 1.000 Δημοτικά Σχολεία 
σε όλη την Ελλάδα υλοποίησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου 
τη χρονιά 2011-2012

Ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα, μια ευρύτατη παρέμβαση σε Δημοτικά Σχολεία όλης της χώρας πραγματοποιεί εδώ και ένα χρόνο το Εθνικό Κέντρο βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), έχοντας σταθερά ως προτεραιότητά του την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, ειδικότερα στις κρίσιμες ηλικίες για τη διαμόρφωση της αναγνωστικής συμπεριφοράς του παιδιού και του εφήβου.
Το 3ετές Πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών», ύψους 3.124.000€(με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ), που εντάσσεται στο γενικότερο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», έρχεται και «κουμπώνει» με τη σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου να εντάξει, αρχής γενομένης από τη χρονιά που μόλις τέλειωσε, μια καινούργια ώρα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών: την ώρα της Φιλαναγνωσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις σε 1000 Δημοτικά Σχολεία, που περιλαμβάνουν επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, αγορά και διανομή βιβλίων, συναντήσεις των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων, δημιουργία ψηφιακών φακέλων, ενίσχυση δημιουργίας λεσχών ανάγνωσης στα σχολεία κ.ά.
Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση των πεπραγμένων της σχολικής χρονιάς 2011-2012 καθώς και του σχεδιασμού μας για τη χρονιά που έρχεται.
Χίλιοι οκτακόσιοι (1800) εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε σεμινάρια Φιλαναγνωσίας
  • Από την 1η Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι επιμορφώσεις των Σχολικών Συμβούλων και των Στελεχών Εκπαίδευσης και ολοκληρώθηκαν πριν τα Χριστούγεννα. Πραγματοποιήθηκαν 11 σεμινάρια διάρκειας 4 ωρών το καθένα σε όλη τη χώρα. Συμμετείχαν περίπου 200 Στελέχη Εκπαίδευσης.
  • Από τις 2 του Φεβρουαρίου μέχρι και την 8η του Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν τριάντα (30) ημερίδες-σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών των Δημοτικών Σχολείων. Η διάρκεια των ημερίδων-σεμιναρίων ήταν 6άωρη και περιελάμβανε, πλην της γενικής ενημέρωσης για το Πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας, μια θεωρητική εισήγηση για την έννοια της Φιλαναγνωσίας και το πνεύμα του Προγράμματος, καθώς και δύο βιωματικά εργαστήρια σε ομάδες των 20-25 εκπαιδευτικών. Συμμετείχαν περίπου 1600 εκπαιδευτικοί (δασκάλες, δάσκαλοι, διευθυντές).
  • Στους εκπαιδευτικούς μοιράστηκε, δεμένο σε βιβλίο, εκπαιδευτικό υλικό 128 σελίδων, το οποίο έχουν συντάξει πανεπιστημιακοί και συγγραφείς, μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος. Σημειώνουμε ότι το υλικό αυτό διατίθεται ελεύθερο για ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς ή κάθε άλλον ενδιαφερόμενο στον ιστότοπό μας.
50.000 μαθητές συνάντησαν συγγραφείς και εικονογράφους Το ΕΚΕΒΙ ενημέρωσε εγκαίρως τόσο τις ενώσεις συγγραφέων, όσο και τους εκδότες και τις ενώσεις τους για τη δυνατότητα συμμετοχής συγγραφέων και εικονογράφων στο Πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας. Η ανταπόκριση των δημιουργών ήταν ολόθυμη. Στο πρόγραμμα γνωριμίας και συνάντησης των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων, συμμετέχουν 270 συγγραφείς και 50 εικονογράφοι, με μοναδικό κριτήριο να έχουν εκδώσει τουλάχιστον ένα βιβλίο. Στη συνέχεια, η σκυτάλη πηγαίνει στους δασκάλους, οι οποίοι και επιλέγουν από τον κατάλογο των 320 δημιουργών εκείνους που θα ήθελαν να επισκεφτούν το σχολείο τους, προετοιμάζοντας ανάλογα τους μαθητές τους.
Κατά τη σχολική χρονιά 2011-2012 οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν 603 επισκέψεις δημιουργών σε Δημοτικά Σχολεία όλη της χώρας. Σε αυτές συμμετείχαν 138 συγγραφείς και 27 εικονογράφοι, καθώς και συνολικά 50.387 μαθητές (15.878 στην Αττική και 34504 στην υπόλοιπη Ελλάδα).
Τριάντα οκτώ (38) καινούργια βιβλία στον Μικρό Αναγνώστη
Τριάντα οκτώ (38) καινούργια βιβλία έχουν ήδη σκαναριστεί και ηχογραφηθεί, με τις φωνές νέων ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου, με την ενίσχυση του προγράμματος, συμπληρώνοντας έναν σημαντικό αριθμό προηγούμενων ηχογραφημένων ιστοριών που βρίσκονται σε ελεύθερη πρόσβαση στον Μικρό Αναγνώστη, τον κόμβο του ΕΚΕΒΙ για τα παιδιά http://www.mikrosanagnostis.gr/.
4.500 βιβλία στα Δημοτικά Σχολεία για μια πρώτη ενίσχυση της βιβλιοθήκης τουςΈχουν αγοραστεί και μοιραστεί στα Δημοτικά Σχολεία 4500 καινούργια βιβλία, αποσπάσματα των οποίων υπάρχουν στα ανθολόγια του Δημοτικού. Ήταν αίτημα των εκπαιδευτικών να έχουν σε ολόκληρα βιβλία κείμενα που «δουλεύουν» από το ανθολόγιο.
«Καμπάνια ενημέρωσης» στη Βόρειο Ελλάδα - Συμμετοχή στην 9η ΔΕΒΘΗ «Φιλαναγνωσία» συμμετείχε με δικό της περίπτερο στην πρόσφατη 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με σκοπό να ενημερώσει για το Πρόγραμμα τόσο τους εκπαιδευτικούς της ευρύτερης περιοχής όσο και τους γονείς. Κατά τη διάρκεια των 4 ημερών της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις, σεμινάρια, ενημερώσεις, τόσο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα όσο και αναπτύσσοντας ευρύτερες προβληματικές, όπως η χρήση των «κοινωνικών δικτύων» από τα παιδιά, τα «ψηφιακά βιβλία», η χρήση κλασικών παιχνιδιών στην εκπαίδευση κ.ά.
Μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για το Πρόγραμμα (1500), για τις Λέσχες Ανάγνωσης στα Δημοτικά Σχολεία (1500), κάρτες Φιλαναγνωσίας (1500) καθώς και το 16σέλιδο βιβλιαράκι «Γράμμα σ’ ένα παιδί» με τις επιστολές οκτώ γνωστών συγγραφέων, που θα βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη της μέρες της Έκθεσης (Θανάσης Βαλτινός, Χάρης Βλαβιανός, Άλκη Ζέη, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Μάνος Κοντολέων, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Σάκης Σερέφας, Σώτη Τριανταφύλλου), για να εμπνεύσουν στα παιδιά την αγάπη για την ανάγνωση.
Οι επιστολές αυτές διαβάστηκαν από τους ίδιους τους συγγραφείς κατά τη διάρκεια της 9ης ΔΕΒΘ. Το ίδιο 16σέλιδο «Γράμμα» μοιράστηκε σε 1500 αντίτυπα και θα μοιραστεί και στο επόμενο σχολικό έτος στα Δημοτικά Σχολεία.
Για τη χρονιά που έρχεται, το σχολικό έτος 2012-2013, έχουν προετοιμαστεί και θα αναπτυχθούν οι παρακάτω δράσεις (κι ενώ οι προαναφερθείσες δράσεις, επιμορφώσεις και επισκέψεις συγγραφέων, θα κλιμακωθούν):
Αγορά επιπλέον 50.000 βιβλίων για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης των Δημοτικών ΣχολείωνΜετά την πρώτη αγορά ενός μικρού αριθμού βιβλίων (βλ. παραπάνω), είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη διενέργεια Διεθνούς Διαγωνισμού για αγορά βιβλίων αξίας 340.000 ευρώ, στη βάση καταλόγου με περίπου 500 βιβλία για παιδιά που έχει καταρτίσει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή.
Δημιουργία Λεσχών Ανάγνωσης σε δημοτικά σχολείαΤο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας του ΕΚΕΒΙ προβλέπει τη στήριξη 100 Δημοτικών Σχολείων ώστε να τους δοθούν κίνητρα να δημιουργήσουν λέσχες ανάγνωσης μαθητών στο σχολείο.
Τα κίνητρα αυτά είναι:
Α. Επιπλέον βιβλία στο σχολείο για όλους τους μαθητές.
Β. Μια επιπλέον επίσκεψη δημιουργού στο σχολείο αποκλειστικά για τους μαθητές της Λέσχης.
Γ. Υλικοτεχνική ενίσχυση έως 500 ευρώ ώστε τα σχολεία αυτά να δημιουργήσουν ευχάριστους χώρους για τις συναντήσεις των παιδιών της Λέσχης.

Έχει καταρτιστεί και εμπλουτίζεται καθημερινά λίστα με τα σχολεία που επιθυμούν να δημιουργήσουν Λέσχες Ανάγνωσης και ζητούν τη στήριξη του προγράμματος.

Με βάση κοινωνικά, γεωγραφικά και άλλα κριτήρια, αποφασίστηκε ήδη η ένταξη στη συγκεκριμένη δράση 50 ΔΣ. Θα ακολουθήσει, το φθινόπωρο, η ένταξη και των υπόλοιπων 50 ΔΣ, ώστε μέσα στη χρονιά να ολοκληρωθεί πλήρως η δράση.

Και βέβαια, σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα, το ΕΚΕΒΙ θα παρακολουθεί και θα συμβουλεύει τους εκπαιδευτικούς στην πράξη ώστε οι Λέσχες Ανάγνωσης να στεριώσουν στα σχολεία.
Νέα «εργαλεία γνώσης» για τα παιδιά: Δημιουργία 24 Ψηφιακών Φακέλων Έχουν ήδη εγκριθεί από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Προγράμματος 12 θεματικές για τους ψηφιακούς φακέλους, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε 24 συνολικά διακριτούς φακέλους (κάθε θεματική θα αναπτύσσεται δύο φορές, μία για τα παιδιά των Α, Β, Γ τάξεων και μία για τα παιδιά των Δ, Ε, ΣΤ τάξεων).
Οι θεματικές αυτές είναι οι εξής: Ιστορία - Μυθολογία (Ταξιδεύοντας από το παρελθόν στο παρόν), Οικολογία - Περιβάλλον –Φύση, Πολυπολιτισμικότητα (Εγώ και ο Άλλος), Λογοτεχνία και άλλες τέχνες, Βιβλιοθήκη, Ο κύκλος της ζωής (ζωή-θάνατος), Πορτραίτα μεγάλων λογοτεχνών (Ελλήνων και ξένων και της λογοτεχνίας για μικρούς και για ενηλίκους), Ποίηση και πώς να παίξουμε μαζί της, Οικογενειακές / φιλικές σχέσεις, Ταξίδια, Αθλητισμός, Το σώμα.
Το τελικό αποτέλεσμα θα περιλαμβάνει μια σειρά από «παιχνίδια» και «δραστηριότητες» που θα οδηγούν το παιδί στα διαφορετικά γνωστικά πεδία, με γνώμονα πάντοτε την ανάπτυξη της αγάπης για το βιβλίο και την ανάγνωση.
Οι 24 Φάκελοι θα «ανέβουν» στο διαδίκτυο και η πρόσβασή τους θα είναι ελεύθερη για όλα τα παιδιά όλων των Δημοτικών Σχολείων της χώρας.
Ψηφιακή Συνάντηση Μαθητών-ΔημιουργώνΣτο πλαίσιο αυτής της δράσης έχει καθοριστεί χώρος στα γραφεία του ΕΚΕΒΙ (στούντιο) απ’ όπου θα γίνεται η «σύνδεση» με τα σχολεία. Έχει ήδη γίνει σχετική έρευνα, τόσο για τον μηχανολογικό εξοπλισμό (κάμερες, φώτα, μικρόφωνα, μόνωση), όσο και για το κατάλληλο λογισμικό που θα υποστηρίζει αποτελεσματικά την εν λόγω δράση.
Έχει παράλληλα γίνει ενημέρωση των συγγραφέων-δημιουργών κι έχει καταρτιστεί λίστα όσο επιθυμούν να συμμετέχουν στις «ψηφιακές συναντήσεις» (πλέον των 80 δημιουργών).
Ήδη, 70 σχολεία, τα περισσότερα εκτός Αττικής, έχουν κάνει αίτηση για συμμετοχή στις Ψηφιακές Συναντήσεις.
Καμπάνιες ενημέρωσης για τη Φιλαναγνωσία σε όλη την ΕλλάδαΜετά την πρώτη «στάση» στην 9η ΔΕΒΘ, θα ακολουθήσουν τη χρονιά που έρχεται πολλαπλές δράσεις ενημέρωσης γονιών και εκπαιδευτικών για τις ποικίλες πτυχές του προγράμματος.
Δύο μεγάλα συνέδρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ημερίδες σε μεγάλες πόλεις, καταχωρίσεις στο Τύπο, διανομή φυλλαδίων και παρουσία σε Εκθέσεις, είναι οι σημαντικότερες από τις πρωτοβουλίες μας για τη διάχυση της Φιλαναγνωσίας και έξω από τα Δημοτικά Σχολεία.
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής είναι οι:
  • Άντα Κατσίκη Γκίβαλου, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Ανδρέας Καρακίτσιος, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Γιάννης Σ.Παπαδάτος, Λέκτορας Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κριτικός παιδικού βιβλίου
  • Δημήτρης Πολίτης, Λέκτορας στο Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής της Προσχολικής Ηλικίας)
  • Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Συγγραφέας - Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
  • Μάνος Κοντολέων, Συγγραφέας – κριτικός
  • Ιωάννης Κάππος, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Ζωή Μπέλλα, Ομ. Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων
  • Κατερίνα Λάππα, Εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια παιδικής λογοτεχνίας
  • Μελίνα Βέργη, εκπαιδευτικός

Χρήσιμοι ηλεκτρονικοί κόμβοι:

            



Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Τα βιβλία της Άλκης Ζέη - Η μωβ ομπρέλα






Τα  βιβλία της Άλκης Ζέη
που έχουν μεταφερθεί στο "Μεταίχμιο"
είναι τα εξής:

1)Το Καπλάνι  της  βιτρίνας
2)Ο θείος  Πλάτων
3) Η μοβ ομπρέλα
4) Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
5) Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
6) Αρβυλάκια  και  γόβες
7) Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα
8) Μια Κυριακή του Απρίλη
9)Τα παπούτσια του Αννίβα
10) Θέατρο για παιδιά

Ειρήνη Ζ



Η μωβ ομπρέλα




Λίγο πριν από τον πόλεμο του 1940, κάπου στο Μαρούσι,
 ζει με τους γονείς της η Ελευθερία,
ένα δεκάχρονο κορίτσι, που τα δίδυμα
μικρότερα αδέρφια της φωνάζουν Λέτρω
και όταν θυμώνουν μαζί της
 πλασμώδιο του Λαβεράν.
Απεχθάνεται το νοικοκυριό
και τις «γυναικείες» δουλειές,
ενώ τρελαίνεται για ό,τι δεν εγκρίνει ο πατέρας της:

Διαβάζει με μανία βιβλία,
ανυπομονεί να δει θέατρο,
ρίχνει κλεφτές ματιές στην εφημερίδα,
εύχεται κάποτε να μοιάσει στην Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Στο πάνω πάτωμα του σπιτιού τους ο κύριος Μαρσέλ,
ένας Γάλλος που ζει μόνιμα στην Ελλάδα,
 έχει υπό την προστασία του
τον ανιψιό του Μπενουά
που γίνεται αχώριστος φίλος των παιδιών.
Λιγοστά τα παιχνίδια τους:
βόλοι,
σβούρες,
σκοινάκι,
 γιογιόκι,
 ένα ζευγάρι πατίνια με καρουλάκια.
Αστείρευτη η φαντασία τους:
 όλοι μαζί σκαρφίζονται χίλιες δυο ιστορίες
που μαγεύουν και τους ίδιους.
Και πόσα ακόμα θα σκέφτονταν να κάνουν
 εάν δεν τους εμπόδιζαν οι μεγάλοι…
                              
                     
Οι μεγάλοι και τα παιδιά.
 Δυο κόσμοι τόσο μακρινοί
που όσα χρόνια κι αν περάσουν
 οι νόμοι τους και η γλώσσα τους
 δεν θα είναι ποτέ ίδια
 Ο καθένας κουβαλάει τη δική του αλήθεια.
Γι’ αυτό άλλωστε και πίσω
από μια μωβ ομπρέλα
μπορεί να κρύβονται πολλές!


Πώς, λοιπόν, να καταλάβουν οι μεγάλοι,
ότι μια μωβ ομπρέλα 

 από: ioannanikolaouartist.blogspot
μπορεί να κάνει τη φαντασία των παιδιών
 να καλπάζει αχαλίνωτη;
Η φαντασία  μπορεί να προσφέρει τη διασκέδαση,
δεν μπορεί όμως να τα προστατεύσει
 από τις σειρήνες του πολέμου που πλησιάζει.  
             

Η Μωβ ομπρέλα είναι ένα βιβλίο παιδοκεντρικό,
αληθινά παιδικό, που ξεχωρίζει
για την έμπνευση, την πρωτοτυπία,
την ακρίβεια, την κομψότητα της έκφρασης,
τη σωστή γλώσσα, 

αποφεύγει το κήρυγμα, τις συμβουλές,
συνδυάζει το ηθικό με το καλλιτεχνικό,
 έχει χιούμορ, κινητικότητα στα νοήματα,
δράση, ποικιλία, απρόοπτα,
αρέσει και στους ενηλίκους
γιατί ξυπνά την ευαισθησία
του παιδιού που έχουν μέσα τους.

Η μωβ ομπρέλα εκδόθηκε για πρώτη
φορά  το 1995 από τις εκδόσεις Κέδρος.

 Σήμερα  κυκλοφορεί 
 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 Την εικονογράφηση   
στις εκδόσεις  
Κέδρος και Μεταίχμιο
έχει κάνει η   Σοφία Ζαραμπούκα   

 Έχει μεταφραστεί 
L' ombrelle mauve, Genève: La Joie de Lire, 2000 

στα γαλλικά , 


L' ombrello viola, Milano: Mondadori, 2004 

τα ιταλικά, 

Seoul: Changbi Publishers, 2008 

 τα κορεάτικα

Mor semsiye, Istanbul: BU Yayinevi, 2013 

και τα τούρκικα



Γράμμα σ’ ένα παιδί για τη Φιλαναγνωσία - Θανάσης Βαλτινός



Αγαπητέ Γιώργο,
Έχω μπλέξει. Πρέπει επειγόντως να μου ξαναδείξεις πώς θα διαβάζω τα sms στο κινητό μου. Μη γελάσεις, έχει χοντρύνει το μυαλό μου. Μη γελάσεις γιατί θα το πάθεις και συ σε καμιά εξηνταπενταριά χρόνια.

Λοιπόν, σχετικά με τα ταξίδια που συζητούσαμε την Κυριακή: τα καλύτερα τα έχω κάνει με τα βιβλία. Μέχρι το φεγγάρι έφτασα. Στα βάθη των ωκεανών επίσης. Με τον φίλο μου τον Ιούλιο Βερν. Δεξιοτέχνης. Και με τη δική μας τη Δέλτα. Όχι των παγωτών. Τη γιαγιά Πηνελόπη Δέλτα, με τον Καπετάν Άγρα, με τον Καπετάν Τυλιγάδη της. Τι ωραίες μορφές μέσα στις καλαμιές των μυστικών του βάλτου. Στην ηλικία σου αυτά. Συναρπαστική εποχή. Ακολούθησαν κι άλλα φυσικά. Πιο δύσκολα και ίσως πιο
απολαυστικά. Γιατί ωρίμαζα στο μυαλό - και στην ευαισθησία. Με άλλους φίλους καινούργιους τώρα: Μπαλζάκ, Φλωμπέρ, Ντοστογιέφσκι, Παπαδιαμάντης, Τολστόι, Βιζυηνός. Τι έξοχη περιπέτεια, τι γνωριμίες. Μακρηγορώ ωστόσο. Την άλλη Κυριακή θα συνεχίσουμε. Και
θα μου μάθεις όλες τις λειτουργίες του κινητού μου. Μέχρι τότε
γεια σου.


Υ.Γ. Αναζήτησε στο μεταξύ τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Σαιντ Εξυπερύ. Με έχει μαγέψει αυτό το βιβλίο. Ο Σαιντ Εξυπερύ ήταν πιλότος σε καταδιωκτικά. Ποιητής-πολεμιστής. Θα σου πω πολλά για τη ζωή του. Μοναχικός πρωτοπόρος.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ




 
Οκτώ συγγραφείς απευθύνουν μια σύντομη επιστολή
στο παιδί που έχουν στην καρδιά τους
για να του εμπνεύσουν την αγάπη
για την ανάγνωση και τα βιβλία
 
 

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Αποτελέσματα Διαγωνισμού «ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2012»

Αποτελέσματα Διαγωνισμού 
«ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2012»
26/6/2012

Η Διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ συγχαίρουν όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων των δημόσιων και ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων της χώρας που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό «ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2012».

Τα ονόματα των μαθητών και των μαθητριών που διακρίθηκαν (βραβεία – τιμητικές διακρίσεις), καθώς και τα βραβεία των σχολείων, παρουσιάζονται στους πίνακες που ακολουθούν.

Α. ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ (ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ (ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
Μαίρη Δουφεξή
Ελισάβετ Παπαϊωάννου
Αφροδίτη Σηφάκη
Άννα Ψωμαδάκη-Καρασταμάτη
Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ, Δ΄ Δημοτικού
[975]
Μιχαήλ-Κωνσταντίνος Αβραμόπουλος
Ευσταθία Αθανασοπούλου
Νικολίτσα Γεωργακοπούλου
Δήμητρα Δημακοπούλου
24ο Δ. Σ. Πατρών, Δ΄ Δημοτικού
[955]
Δημήτρης Παΐζης-Ραντοΐκοβιτς
1ο Δ. Σ. Παλαιού Φαλήρου, Ε΄ Δημοτικού
[975]


Β. ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΒΡΑΒΕΙΑ Δ΄
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΒΡΑΒΕΙΑ Ε΄
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

(ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
1. Βραβείο καλύτερης ατομικής συμμετοχής
Ελευθεριανός Νικόλαος,
Λεόντειος Σχολή [920]

2. Βραβείο καλύτερης ομαδικής συμμετοχής
Καρλετίδη Αλεξάνδρα,
Καρποδίνη Ηλέκτρα,
Σταυρίδη Μαργαρίτα,
3ο Δ.Σ. Ραφήνας [925]


(ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
1. Βραβείο καλύτερης ατομικής συμμετοχής
Παΐζης-Ραντοΐκοβιτς Δημήτρης,
1ο Δ.Σ. Παλαιού Φαλήρου [975]

2. Βραβείο καλύτερης ομαδικής συμμετοχής
Ιωαννίδης Στέφανος,
Καραβά Μαρία,
Κουνουσβελή Σμαραγδή,
Κουτσούκος Αλέξανδρος,
8ο Δ.Σ. Αργυρούπολης [885]
(ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
1. Βραβείο καλύτερης ατομικής συμμετοχής
Παράσχος Αντώνης,
1ο Δ.Σ. Γλυφάδας [920]

2. Βραβείο καλύτερης ομαδικής συμμετοχής
Γιαννόπουλος Μάρκος,
Ρεμούντης Μιχάλης,
2ο Δ.Σ. Αγ. Παρασκευής [925]

(ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
1. Βραβείο καλύτερης ατομικής συμμετοχής
Τεντζογλίδη Θεοδώρα-Δήμητρα,
13ο Δ.Σ. Καλαμάτας [930]

2. Βραβείο καλύτερης ομαδικής συμμετοχής
Αβραμόπουλος Μιχαήλ-Κωνσταντίνος,
Αθανασοπούλου Ευσταθία,
Γεωργακοπούλου Νικολίτσα,
Δημακοπούλου Δήμητρα,
24ο Δ.Σ. Πατρών [955]

(ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
1. Βραβείο καλύτερης ατομικής συμμετοχής
Χατζηαναγνώστου Απόστολος,
Σχολή Καραβάνα Λάρισας [870]

2. Βραβείο καλύτερης ομαδικής συμμετοχής
Αθανασοπούλου Χριστοφίλη,
Αντωνοπούλου Ελένη-Βασιλική,
Αργυροπούλου Ελένη,
Γκοτσοπούλου Μαρία,
1ο Δ.Σ. Πύργου [920]

(ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
1. Βραβείο καλύτερης ατομικής συμμετοχής
Ραυτόπουλος Διονύσης,
Σχολή Καραβάνα Λάρισας [775]

2. Βραβείο καλύτερης ομαδικής συμμετοχής
Αμαριωτάκη Νίκη,
Καλομενίδου Ερασμία,
Μοδέ Βασιλική,
Ντόκου Αναστασία,
42ο Δ.Σ. Πατρών [920]


Γ. ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ


7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς


42ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
1o Δημοτικό Σχολείο Βάρης

1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου



Δ. ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Εκτός από τους μαθητές που βραβεύονται, οι μαθητές που αναφέρονται στους παρακάτω πίνακες συγκέντρωσαν επίσης πολύ υψηλή βαθμολογία και βρέθηκαν στις δέκα (10) πρώτες θέσεις του διαγωνισμού.

Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Ξηρός Νικόλαος (3ο Δ.Σ. Άμφισσας), Σεγδίτσας Δήμος (1ο Δ.Σ. Άμφισσας), Φραγκελάκη Διονυσία (1ο Δ.Σ. Ηρακλείου)
Γκρίντζου Σοφία, Καλόφωνος Βασίλης, Παναγόπουλος Αναστάσης, Χατζή Αγγελική (42ο Δ.Σ. Πατρών)
Αντωνιάδης Παναγιώτης, Δελή Ελένη, Ζαφειρίου Ερατώ, Νιάνιου Παρασκευή (3ο Δ.Σ. Μυτιλήνης)
Ζαφειρόπουλος Κωνσταντίνος, Μακρυγιωργάκη Ελίνα (53ο Δ.Σ. Ηρακλείου Κρήτης)
Αλτάνη Φιλίτσα, Αρβανιτάκη Μαρία, Βασσάλου Παρασκευή-Μαρία, Βρύνα Ιουλιανή (1ο Δ.Σ. Πύργου)
Γεώργας Γεώργιος, Κουτέρης Γεώργιος, Μαλλιώρης Διονύσης (13ο Δ.Σ. Αθηνών)
Αντωνιάδη Ηλιάνα, Ζαρκάδας Νικόλας, Κωνσταντοπούλου Ουρανία, Λαλεχού Κασσιανή (4ο Δ.Σ. Βούλας)
Βλαχοπούλου Αλίκη, Βούτση Αριάννα, Ματάλα Ελένη, Μικρού Άννα (7ο Δ.Σ. Κηφισιάς)
Κακαμπούρας-Αλεξόπουλος Λευτέρης, Κακαμπούρας-Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος (Δ.Σ. Χαλίκων Μυτιλήνης)
Μπεφάνη Εβελίνα (2ο Δ.Σ. Βάρης)
Μαθιουδάκη Ελπίδα, Νικολαΐδου Ηλέκτρα, Νίκου Φωτεινή, Τσόλου Ειρήνη (3ο Δ.Σ. Μυτιλήνης)

Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Παλιούρας Γεώργιος (1ο Δ.Σ. Σπάτων)
Κελεπούρη Κωνσταντίνα, Κελεπούρης Παντελεήμων (Δ.Σ. Φιλοθέης)
Μαραγκέλλη Μαρία (6ο Δ.Σ. Μυτιλήνης)
Μπισκέμη Αναστασία, Στάμος Δημήτριος, Τσίκνα Βασιλική, Φράγκος Ιωάννης (1ο Δ.Σ. Σπάτων)
Δίπλας Γρηγόρης, Ιερεμία Σοφία, Καλογεράκη Χρυσούλα-Μαρία, Μπιτσάνης Αθανάσιος (8ο Δ.Σ. Αργυρούπολης)
Βερβέρη Μερόπη, Ευαγγελινίδη Δήμητρα, Κεχρινιώτη Μαρία-Νεφέλη, Κυριακίδη Χρυσαυγή (3ο Δ.Σ. Μυτιλήνης)
Βουλά Θωμαΐς, Ευαγγελέλλη Μαρία, Κουμαρά Χριστίνα-Άννα (9ο Δ.Σ. Μυτιλήνης)
Κατσούλη Χρυστάλλα, Μιχαλακέλης Στράτος, Μιχαλαράκος Γιώργος, Τριανταφύλλη Μαρία-Παρασκευή (11ο Δ.Σ. Χαϊδαρίου)

ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Αλεβίζου Χρυσάνθη, Βαρκάδου Παρασκευή, Γιαννοπούλου Άννα, Κανιαδάκη Κωνσταντίνα (2ο Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής)
Κουρούκλης Χρίστος, Νομικός Άρης, Παρόλας Λεωνίδας, Τενεκίδης Δαμιανός (1ο Δ.Σ. Βούλας)
Βελισσάρης Ιωάννης, Βουτσά Ασπασία, Καββαδάς Αλέξανδρος, Τερζίδη Μαρίνα (2ο Δ.Σ. Παλλήνης)
Γκρίντζου Κατερίνα, Μασσαρά Παρασκευή, Μητροπούλου Έλενα (42ο Δ.Σ. Πατρών)
Αβραμίδου Μαρία, Γεωργιλάκη Κωνσταντίνα (32ο Δ.Σ. Πειραιά)
Βλουτέλλη Βασιλική, Κατράνης Γιώργος, Τσαγκάρης Βησσαρίων (3ο Δ.Σ. Μυτιλήνης)

Στο τσιμεντένιο δάσος - Επικίνδυνα παιχνίδια


Στο τσιμεντένιο δάσος

                                                      Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου
Σ' ένα αλλιώτικο δάσος, σ' ένα δάσος από τσιμεντένιους κορμούς, μια σύγχρονη δεκαεξάχρονη Κοκκινοσκουφίτσα συναντά έναν από τους πιο φριχτούς λύκους που γέννησε ο 20ος αιώνας - ένα λύκο που ύπουλα προσπαθεί να την εξοντώσει όχι με τα δόντια του τα κοφτερά, μα με τη μύηση στον κόσμο των ναρκωτικών, τον κόσμο του λευκού θανάτου των νέων. Θα σωθεί η νεαρή ηρωίδα του σημερινού παραμυθιού; Υπάρχει ελπίδα στο σύγχρονο τσιμεντένιο δάσος; Υπάρχει κυνηγός-τιμωρός για τα ανθρωπόμορφα θηρία της εποχής μας, τους εμπόρους των ναρκωτικών;
Μια δεκαεξάχρονη κοπέλα, η Κόννη, έρχεται μόνη στην Ελλάδα από την Αμερική για να φροντίσει τη γιαγιά της Ελπινίκη που είναι στο νοσοκομείο. Οι γονείς της λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν μαζί της.
    Την πρώτη κιόλας μέρα της παραμονής της στην Αθήνα, γνωρίζει έναν επιχειρηματία,τον κ. Λυκίδη, με καθωσπρέπει εμφάνιση αλλά και ένα σπουδαστή της νομικής,το Σωτήρη, γιο μιας άρρωστης κυρίας δίπλα στη γιαγιά της .Μετά από πολλές συναντήσεις καταλαβαίνει με τη βοήθεια του σπουδαστή, πως ο καλοντυμένος είναι έμπορος ναρκωτικών. Μαζί με την αστυνομία στήνουν παγίδα σ’ αυτόν, κατορθώνοντας επίσης να σώσει από τα ναρκωτικά και την αγαπημένη της φίλη.
     Η γιαγιά της καλυτερεύει, η ίδια επιστρέφει στην Αμερική, κρατώντας στην καρδιά της τη φιλία και την αγάπη του Σωτήρη…


Επικίνδυνα παιχνίδια

                                           Λίτσα Ψαραύτη
Η Μαρία είναι τελειόφοιτη γυμνασίου. 
Όλα πηγαίνουν καλά στη ζωή της
 ως τη μέρα που αρχίζει 
να κάνει παρέα με το Μάρκο, 
ένα αγόρι της δευτέρας λυκείου.
 Ο Μάρκος τη σπρώχνει στα ναρκωτικά, 
στα χάπια και στα "τριπάκια". 
Η Μαρία περνάει όλα τα στάδια 
του εξευτελισμού και της ταπείνωσης 
και φτάνει ως την κόλαση. 
Θα μπορέσει τελικά να γλιτώσει 
και να γιατρέψει τα τραύματα 
του κορμιού και της ψυχής της; 
Θα τη σώσει η αγάπη των γονιών της; 
Ένα δυνατό μυθιστόρημα 
για τα σημερινά παιδιά και τους εφήβους 
που τολμάει να βάλει το μαχαίρι βαθιά 
και να περιγράψει με σκληρή γλώσσα 
το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα 
της εποχής μας, τα ναρκωτικά.




Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της - Το ταξίδι που σκοτώνει

 Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της 
Άλκη Ζέη
Κωνσταντίνα! Κωνσταντίνα! Κωνσταντίνα! Κωνσταντίνα! 

Και έλεγε ότι δε θα ακούσει σήμερα τη γιαγιά της
 και τις τρεις αχώριστες φίλες της.
 Γκρίνια , γκρίνια , γκρίνια.
 Ε , βέβαια , που να καταλάβουν αυτές από εφηβεία ,
που είναι της γενιάς της Κατοχής!
<<Μα δεν πήρες είδηση τίποτα;>>
ρωτάει και ξαναρωτάει η γιαγιά.
<<Όχι , τίποτα.>>
Είχε τόσο χαρεί για την καινούρια τους ζωή στη Γερμανία , που ούτε της πέρασε απ' το νου πως οι γονείς της μια μέρα θα χώριζαν. Κι ακόμη χειρότερα : ότι θα την έστελναν πίσω στην Ελλάδα να ζήσει με τη γιαγιά της για κάποιο διάστημα.
 Όμως την Κωνσταντίνα δεν τη νοιάζει τίποτε πια. Ούτε το διαζύγιο των γονιών της και οι καινούριες τους οικογένειες , ούτε η γκρίνια της γιαγιάς και τα προβλήματα στο νέο της σχολείο. Αυτή την έχει βρει τη λύση. Ας είναι καλά ο Λουμίνης , ένα αγόρι από μεγαλύτερη τάξη. Ένα γαλάζιο θαυματουργό χαπάκι κι ύστερα κι άλλο ένα κι ύστερα πολλά θαυματουργά χαπάκια , κι ύστερα πολλά θαυματουργά ψέματα , και μια στα ουράνια , μια στον γκρεμό , κι ύστερα... δεν έχει επιστροφή. Σίγουρα δεν έχει;



 Το ταξίδι που σκοτώνει

 Μάνος Κοντολέων

Το ταξίδι που σκοτώνει είναι ένα μυθιστόρημα για εφήβους με θέμα τα ναρκωτικά. Με ειλικρίνεια, τόλμη και υπευθυνότητα αντιμετωπίζει αυτό το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας μας.
Τα πρόσωπα του έργου –νέοι και νέες στην πλειοψηφία τους– κινούνται μέσα στις σελίδες με τέτοιο τρόπο, ώστε ούτε για μια στιγμή δεν παύουν να είναι ολοζώντανοι έφηβοι μιας εποχής μας. Αγωνιούν για το μέλλον τους, ονειρεύονται, ερωτεύονται, επαναστατούν, αμφισβητούν, ελπίζουν και βρίσκονται αντιμέτωποι με το μεγάλο κίνδυνο.
Ο Μάνος Κοντολέων, σε μια ώριμη περίοδο της καριέρας του, προειδοποιεί, αποκαλύπτει, συμπαρίσταται, καταγγέλει.
Είναι ένα μυθιστόρημα-εικόνα μιας γνήσιας κατάστασης που μπορεί να συμβεί στην κάθε οικογένεια και γι' αυτό απευθύνεται, τελικά, όχι μόνο σε μεγάλα παιδιά και εφήβους, αλλά και στον κάθε ενήλικα αναγνώστη.

 
Ο Στέφανος είναι ο πρωτότοκος γιος μιας τυπικής αθηναϊκής οικογένειας. Στο πάρτι του φίλου του Αλέκου γνωρίζει τη Νότα και νιώθοντας γοητευμένος μαζί της ξεκινά το θανατηφόρο ταξίδι στον κόσμο των ναρκωτικών ουσιών. Παγιδευμένος από την εξάρτηση κάνει προσπάθειες να απαλλαγεί από το μαρτύριο, αλλά ξαναγυρίζει στο λάκκο των ναρκωτικών. Με τη βοήθεια όμως των γονιών του, του ξαδέλφου του Σωκράτη και μιας φίλης του, της Άννας, καταφέρνει να ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι: το ταξίδι της ζωής.

Ο Μάνος Κοντολέων δίνει πολύ σωστά την ψυχολογία του εξαρτημένου ήρωά του. Από τη μια μεριά δείχνει την αδυναμία αντίστασης στο πάθος των ναρκωτικών, την εξασθένηση της βούλησης του και τη βαθμιαία ηθική κατάπτωση του και από την άλλη την εσωτερική του πάλη να ξεφύγει από τον κλοιό της εξάρτησης του, όταν σε στιγμές νηφαλιότητας, ντρέπεται και αγανακτεί για την κατάντιά του. Το ταξίδι που σκοτώνει είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται στα νέα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες, ιδιαίτερα στους γονείς. Γραμμένο με ειλικρίνεια και τρυφερότητα, συγκινεί τον αναγνώστη του και ταυτόχρονα τον πληροφορεί και τον προβληματίζει.





Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Του Αη Γιάννη του Ριγανά ή Κλήδονα

Η γιορτή του Αη Γιάννη του Ριγανά ή Κλήδονα
Στις 24 Ιουνίου, σε πολλά μέρη της Ελλάδας,  
γιορτάζεται το γενέθλιο του Αη Γιάννη του Προδρόμου,
του Αη Γιάννη Ριγανά ή Κλήδονα  
ή Ριζικάρη ή Φανιστή.
Ημερολογιακά η γιορτή αυτή βρίσκεται
προς το τέλος του Θεριστή
και έχει σχέση με το θερινό ηλιοστάσιο.
Η ελληνική παράδοση θέλει τον Αη Γιάννη,
 ν' ανεβαίνει στα βουνά και να ευλογεί   
αγριόχορτα και βότανα και με την ευλογία του
να αποκτούν ευωδιά και θεραπευτική δύναμη. 

Πιο αγαπημένο και ευωδιαστό φυτό αυτήν την μέρα
είναι η ρίγανη και έτσι η γιορτή λέγεται "του Αη Γιάννη του ριγανά".

Ο Κλήδονας ή Ριζικάρης συνοδεύεται από ποικίλα έθιμα.
Η μεταφορά του αμίλητου νερού είναι το κύριο δρώμενο.
Για την μεταφορά του νερού ορίζεται μια κοπέλα
που προσπαθεί να αποφύγει κάθε διερχόμενο.
Αμίλητη μεταφέρει το νερό σε κάποιο σπίτι
και το βάζει σε ένα πήλινο αγγείο.
Αμέσως μετά στο νερό έριχναν τα ριζικάρια
λέγοντας όλες μαζί οι κοπέλες της παρέας
 συνήθως το πιο κάτω δίστιχο:

 Κλειδώνουμε του κλήδωνα
με τ' Αη Γιαννιού την χάρη
κι όποια έχει καλό ριζικό
να δώσει να το πάρει.


Το αμίλητο νερό
Κίρα  Σίνου
 

Το βαριόταν το χωριό ο Γρηγόρης.
Άλλωστε, δεν έβρισκε τίποτα να κάνει εκεί.
 Να, όμως, που οι γονείς του αποφάσισαν και πάλι
 να περάσουν στο χωριό την Πρωτοχρονιά,
κοντά στον παππού και στη γιαγιά.

Φέτος οι μεγάλοι θέλησαν να αναβιώσουν
 ένα παλιό έθιμο κι όλο μιλάνε
 για το στοιχειό της βρύσης.
Ο Γρηγόρης δεν πιστεύει σε στοιχειά.
Υπάρχει περίπτωση ν' αλλάξει γνώμη,
τώρα που πρέπει να πάει
ο ίδιος στη βρύση και να αντιμετωπίσει το στοιχειό;

 
Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές

Μάνος Ελευθερίου
 Δήμος Μούτσης
 
Δημήτρης Μητροπάνος




Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού - Γιάννης Ρίτσος


Χτες βράδυ δεν κοιμήθηκαν καθόλου τα παιδιά...
Είχανε κλείσει ένα σωρό τζιτζίκια στο κουτί των μολυβιών και τα τζιτζίκια τραγουδούσαν κάτου απ' το προσκεφάλι τους
ένα τραγούδι που το ξέραν τα παιδιά από πάντα και το ξεχνούσαν με τον ήλιο...
Χρυσά βατράχια κάθονταν στις άκρες των ποδιών χωρίς να βλέπουν στα νερά τη σκιά τους κι ήτανε σαν αγάλματα μικρά
της ηρεμίας και της γαλήνης...
Τότε το φεγγάρι σκόνταψε στις ιτιές κι έπεσε στο πυκνό χορτάρι...
Μεγάλο σούσουρο έγινε στα φύλλα..
Τρέξανε τα παιδιά, πήραν στα παχουλά τους χέρια το φεγγάρι κι όλη τη νύχτα παίζανε στον κάμπο...

Τώρα τα χέρια τους είναι χρυσά, τα πόδια τους χρυσά κι όπου πατούν αφήνουνε κάτι μικρά φεγγάρια στο νοτισμένο χώμα...
Μα, ευτυχώς, οι μεγάλοι που ξέρουν πολλά, δεν καλοβλέπουν...
Μονάχα οι μάνες κάτι υποψιάστηκαν...
Γι' αυτό τα παιδιά κρύβουνε τα χρυσωμένα χέρια τους στις άδειες τσέπες,
μην τα μαλώσει η μάνα τους που όλη τη νύχτα παίζανε..
κρυφά με το φεγγάρι...


 Το «Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού» 
είναι ένα λυρικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου,
που αναφέρεται στα παιδικά χρόνια. 
Είναι ένα  αφιέρωμα στα νιάτα, 
στη χαρά και στην ελευθερία.