Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Καινοτόμες Δράσεις Ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας των μαθητών

Ενημέρωση Δημοτικών Σχολείων με ΕΑΕΠ
σχετικά με την εξέλιξη της Πράξης
Καινοτόμες Δράσεις
Ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας των μαθητών


 
Αξιότιμες διευθύντριες, αξιότιμοι διευθυντές, αγαπητοί εκπαιδευτικοί, 

Όπως γνωρίζετε, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, εδώ κι ενάμιση χρόνο, υλοποιεί το Πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών», σε 961 Δημοτικά Σχολεία, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2007-2013). 

 
Σ’ αυτό το πλαίσιο, σας γνωστοποιούμε τα εξής:
  • Έληξε η περίοδος αποστολής αιτήσεων για την ένταξη σχολείων στη Δράση «Ενίσχυση της δημιουργίας Λεσχών Ανάγνωσης σε 100 Δημοτικά Σχολεία».
    • Τα 100 σχολεία επελέγησαν από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Προγράμματος με βάση γεωγραφικά, κυρίως, κριτήρια. Συνολικά λάβαμε 188 αιτήσεις. Ας σημειωθεί, με αυτή την αφορμή, ότι η δημιουργία μιας, τουλάχιστον, λέσχης ανάγνωσης σε κάθε δημοτικό σχολείο είναι μέσα στις φιλοδοξίες αυτού του Προγράμματος. Οι Λέσχες Ανάγνωσης «δένουν» τον μικρό αναγνώστη με βαθύτερο και μονιμότερο τρόπο με τα βιβλία και όλα τα σχολεία μπορούν, αν θέλουν, να δημιουργήσουν μια Λέσχη.
    • Τα σχολεία που έχουν επιλεγεί μπορούν ήδη να κάνουν αιτήσεις ΕΔΩ για την πρόσκληση δημιουργού για τα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης.
    • Σύντομα θα είναι έτοιμος και θα δοθεί σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Προγράμματος ο έντυπος «Οδηγός για τη δημιουργία και λειτουργία Λέσχης Ανάγνωσης σε δημοτικά σχολεία», ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους εκπαιδευτικούς που θα επιθυμούσαν να κάνουν το «τολμηρό βήμα». Θα σας κρατήσουμε ενήμερους σχετικά.
  • Λειτουργεί ήδη το «στούντιο» στο ΕΚΕΒΙ για την πραγματοποίηση «Ψηφιακών συναντήσεων» μεταξύ συγγραφέων-εικονογράφων και μαθητών. Κάντε αίτηση ΕΔΩ και πάρτε προτεραιότητα για μια Ψηφιακή Συνάντηση με τον αγαπημένο συγγραφέα των μαθητών σας.
    • Για τις Ψηφιακές Συναντήσεις δεν υπάρχει όριο και μπορείτε να κάνετε όσες αιτήσεις θέλετε.
    • ΕΔΩ θα βρείτε τους δημιουργούς που συμμετέχουν σε αυτή τη δράση του Προγράμματος.
  • Ο Ανοιχτός Διαγωνισμός για την αγορά περίπου 40.000 βιβλίων για παιδιά είναι αυτή τη στιγμή «στον αέρα». Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τα βιβλία θα φτάσουν στα σχολεία σας την άνοιξη, μετά από σχετική ειδοποίηση. Τα βιβλία που θα σας σταλούν θα επιλεγούν τυχαία από ένα σύνολο περίπου 500 τίτλων.
  • Στο πρόγραμμα γνωριμίας και συνάντησης των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων, συγγραφείς και εικονογράφους, συμμετέχουν πάνω από 300 συγγραφείς και 56 εικονογράφοι. Μέσα από το Πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας, το ΕΚΕΒΙ οργάνωσε πέρυσι περισσότερες από 600 επισκέψεις δημιουργών σε σχολεία όλη της χώρας, ενώ για φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 800.
    • Αίτηση για την Επίσκεψη Δημιουργού στο σχολείο σας μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη σχολική χρονιά (πάλι με τον ίδιο τρόπο, μέσα από τον ιστότοπο της Φιλαναγνωσίας – όσο νωρίτερα το κάνετε, τόσο πιθανότερο είναι να έχετε τον δημιουργό που προτιμάτε).
      • Μην ξεχνάτε: Η επίσκεψη δημιουργού, παρά τη μικρή αναστάτωση που μπορεί να προκαλεί στη λειτουργία του σχολείου σας, είναι ημέρα γιορτής και χαράς για πολλά παιδιά.
Για την επίσκεψη δημιουργού, το σχολείο σας δεν οφείλει να κάνει την παραμικρή δαπάνη. Όλα τα έξοδα της μετακίνησης και της διαμονής βαραίνουν το ΕΚΕΒΙ. Ούτε οφείλει να κάνει παράπλευρες δαπάνες(ταξί, διατροφή κ.λπ), οι οποίες επίσης καλύπτονται από το Πρόγραμμα.
  • Στο πλαίσιο της δράσης Δημιουργία ψηφιακών ηχογραφημένων ιστοριών (παραμυθιών, βιβλίων) έχουν ήδη ηχογραφηθεί τριάντα μία (31) καινούργιες ιστορίες από την αρχή του προγράμματος, συμπληρώνοντας έναν σημαντικό αριθμό προηγούμενων ηχογραφημένων ιστοριών που βρίσκονται σε ελεύθερη πρόσβαση στον ιστότοπο του ΕΚΕΒΙ για τα παιδιά www.mikrosanagnostis.gr.
    • Ενημερώστε τους συναδέλφους σας και τους γονείς των παιδιών (προωθήστε τους αυτό το μήνυμα) για τις δυνατότητες πλοήγησης στον Μικρό Αναγνώστη, και ειδικότερα για τις ηχογραφημένες ιστορίες. Είναι μια δραστηριότητα που αρέσει ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά όσο και σ’ εκείνα που για διάφορους λόγους (π.χ. παιδιά μεταναστών) δεν έχουν ακόμη κατακτήσει επαρκώς το εργαλείο της ανάγνωσης.
    • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις ηχογραφημένες ιστορίες αντί της ανάγνωσης βιβλίου στην τάξη για την ώρα της φιλαναγνωσίας.
      • Είναι η αλήθεια ότι καλό είναι να προτιμούμε το αληθινό, χάρτινο, όμορφο βιβλίο για να μπαίνει στην τάξη μας, ωστόσο το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου μέσα από τον Μικρό Αναγνώστη μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά στην πραγματοποίηση φιλαναγνωστικών δράσεων.



Χρήσιμοι ηλεκτρονικοί κόμβοι:

Είμαστε στη διάθεσή σας για επιπλέον ενημέρωση ή πληροφορίες,
Κώστας Κατσουλάρης
 
Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αθανασίου Διάκου 4 - 11742 Αθήνα
philanagnosia@ekebi.gr
www.philanagnosia.gr
Τηλ.: 2109200319 | Φαξ: 2109200305




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου