Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Νικηφόρος Βρεττάκος Το παιδί που έγινε ποιητής - Αθηνά Μπίνιου

Νικηφόρος Βρεττάκος
Το παιδί που έγινε ποιητής
 
Αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στον χρόνο…
Αν μπορούσαμε να μεταφερθούμε σ’ ένα χωριό της Λακωνίας,  εκατό χρόνια πίσω, ένα ξημέρωμα θα ακούγαμε το δυνατό κλάμα κάποιου νεογέννητου. Ήταν το μωρό της κυρα- Βγένας, που η φωνούλα του ανέβασε την ψυχή της στα ουράνια. Εκείνη τη στιγμή, ένιωσε η πιο ευτυχισμένη γυναίκα στον κόσμο.
«Α, να χαρώ εγώ! Ναι, ναι, σίγουρα με τέτοια φωνή θα σου αρέσει να τραγουδάς καλό μου. Όπως ο πατέρας σου…», ψιθύρισε. Σηκώθηκε σκυφτή, αδύναμη, να το βάλει στην κούνια, έτριψε λίγο τη μέση της, κι ύστερα απρόσμενα, έκανε δυο βήματα μπροστά και πίσω σαν να ’θελε να χορέψει...
Την ίδια μέρα ο κύριος Κώστας Π. Βρεττάκος, χάραξε στο πίσω μέρος της εικόνας της Παναγιάς: «Γεννήθηκε, σήμερα, 1η  του Γενάρη του 1912, ο γιος μου Νικηφόρος». 



Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων  από τη γέννηση του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, η Αθηνά Μπίνιου αποφάσισε να κάνει τη ζωή του παραμύθι.
Ο αγαπημένος θείος της ο Νίκης, όπως τον αποκαλούσε, διαμόρφωσε τη σκέψη της από την παιδική της ήδη ηλικία και τη συντρόφευε με τα ποιήματα, τα πεζά και την εικόνα του μέσα στο νου και την καρδιά της.


 Η Αθηνά Μπίνιου είναι, ίσως, το κατάλληλο πρόσωπο γι αυτό, μια και ο Νικηφόρος Βρεττάκος ήταν θείος της, αδελφός της μητέρας της, και γνωρίστηκαν καλά και αγαπήθηκαν πολύ.



Συνάντηση με μαθητές

Το πρωί της  Δευτέρας  8 Οκτωβρίου,
 η συγγραφέας Αθηνά Μπίνιου
 είχε μια ιδιαίτερη συνάντηση
με τους μαθητές της Α΄ τάξης
του 1ου Γυμνασίου Πύργου,
οι οποίοι είχαν την ευκαιρία
να τη γνωρίσουν από κοντά. 
Με αφορμή το βιβλίο της
έκαναν ένα ταξίδι στο χρόνο
και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί της.
Η Αθηνά Μπίνιου με τη γλαφυρή της αφήγηση
παρουσίασε όλα τα σημαντικά γεγονότα
της ζωής του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.  
Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν  θετικά
 και αποτέλεσε για αυτά
μια ξεχωριστή εμπειρία.



Η Αθηνά Αποστολίδη-Μπίνιου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από τη Σαλονικιά μητέρα της έμαθε να αγαπά την πόλη της. Από το Μανιάτη πατέρα της άκουγε τα μανιάτικα παραμύθια και ιστορίες για τους ήρωες προγόνους του. Στην εφηβεία της ο πατέρας -σαν ένας νέος αργοναύτης- τους οδήγησε στη Βραζιλία. Εκεί στο Σάο Πάολο σπούδασε Βιομηχανική Χημεία. Κι όταν μπόρεσε, επέστρεψε με τον άντρα της στην Ελλάδα. Τώρα ζει στην Αθήνα, στη Βούλα. Σήμερα πια γράφει βιβλία για τη νέα γενιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου