Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα ΒιβλίουΑθήνα 2018
Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Για έναν περίπου μήνα ακόμη η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Για έναν περίπου μήνα ακόμη το βιβλίο θα είναι στο κέντρο των πολιτιστικών δράσεων της πόλης. Ελπίζουμε να εξακολουθήσει να είναι και μετά, όταν τα φώτα θα έχουν σβήσει και τη σκυτάλη θα έχει πάρει η  Σάρζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ελπίζουμε η Αθήνα να γίνει πραγματικά η πόλη του βιβλίου.


Η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι μία πρωτοβουλία της UNESCO, του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ. Ξεκίνησε το 2001, μετά από πρόταση της ισπανικής κυβέρνησης και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εκδοτών και η ιδέα προέκυψε μετά από τη μεγάλη αποδοχή που είχε η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων. 

Ο τίτλος απονέμεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη και η διοργάνωση διαρκεί από τις 23 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων) έως τις 22 Απριλίου του επόμενου έτους.
Στη διαδικασία επιλογής πόλης, συμμετέχουν, μαζί με την UNESCO, οι 3 σημαντικότεροι παγκοσμίως φορείς της βιομηχανίας του βιβλίου:
η Διεθνής Συνομοσπονδία Εκδοτών
η Διεθνής Συνομοσπονδία Βιβλιοθηκών
και η Διεθνής Συνομοσπονδία Βιβλιοπωλών
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου