Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Εκδήλωση αφιέρωμα για τη Ζωή Σπυροπούλου



Εκδήλωση αφιέρωμα από το Σύνδεσμο των εν Αθήναις Πυργίων

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου των εν Αθήναις Πυργίων
 και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, 
τιμήθηκε η Πύργια πεζογράφος Ζωή Θ. Σπυροπούλου 
για την τριαντάχρονη προσφορά της στα Νεοελληνικά Γράμματα. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου στην φιλόξενη ιστορική αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ της Ε.Ε.Λ. 
Με αυτή την αφορμή της συμπλήρωσης 30 ετών συγγραφικής δημιουργίας και συνεχούς προσφοράς στα Ελληνικά και Ηλειακά Γράμματα, παρουσιάστηκε το σύνολο του έργου της συγγραφέως μαζί με την τρίτη επανέκδοση της πρώτης συλλογής Διηγημάτων της, με τίτλο «Αναδρομές» 1982-2012. 

Τα επίκαιρα όσο ποτέ αυτά διηγήματα- που θυμίζουν τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε- σχολίασαν πλήθος γνωστών συγγραφέων, κριτικών και Πανεπιστημιακών, με μικρές ουσιαστικές παρεμβάσεις και αναγνώσεις. Άλλωστε, η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι μοναδικό αντίδοτο στην κρίση αξιών και ανθρωπισμού που διανύουμε.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Βασίλης Ασημακόπουλος, δικηγόρος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αθήναις Πυργίων, Κείμενα της Ζωής Σπυροπούλου, διάβασε με τη γλυκύτητα που τη χαρακτηρίζει η Γκλόρια Παπά, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και συγγραφέας.
Η χορωδία του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, που ήταν προσκεκλημένη, απέδωσε τραγούδια τα οποία περιέρχονται στο έργο της συγγραφέως, υπό τη διεύθυνση της Ελένης Τσαγκαράκη, καθηγήτριας μουσικής που εντυπωσίασε το ακροατήριο. Ιδιαίτερα συγκίνησε το πρώτο τραγούδι, που έχει μείνει αξέχαστο στην παιδική μνήμη όλων, το «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου» και το τελευταίο «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ». Στο πιάνο συνόδευσε η διπλωματούχος πιανίστρια Λορένα Λευκοκοίλου. Την εκδήλωση, άνοιξε η χορωδία με το μελοποιημένο ποίημα της αείμνηστης συγγραφέως Πόπης Μπούνια- Πασπαλιάρη, αποχαιρετισμός στην αγαπημένη της Ηλεία «Καλησπέρα Ηλεία».

Το έργο της συγγραφέως
Στη συνέχεια η Ζωή Σπυροπούλου, διάβασε κατασυγκινημένη το αφιέρωμα της Πόπης Πασπαλιάρη, στο έργο της «Μια Ηλεία στα Ελληνικά Γράμματα» ενώ αμέσως μετά η μικρή Ζωή Γιαγκίτση αφηγήθηκε το λαϊκό Ηλειακό Παραμύθι, η «Σουρταφέρω», κατακτώντας το ακροατήριο.
Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, καθηγητής του Παιδαγωγικού τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, παρουσίασε το γνωστό μυθιστόρημα της Ζωής Σπυροπούλου 
«Τα χρώματα της Ίριδας», 
το οποίο στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και συναρπαστικό.
Ο δοκιμιογράφος και σπουδαίος κριτικός Δημήτρης Καραμβάλης, παρουσίασε διεισδύοντας στο πεζογραφικό έργο της συγγραφέως «Κώδικες γραφής στην πεζογραφία της Ζωής Σπυροπούλου». Ο γιατρός, ποιητής και συγγραφέας Ιωσήφ Αργυρίου, μίλησε για τις «Αναδρομές και τις Αγριομέλισσες», ποίημα που αφιέρωσε στη συγγραφέα.
Ο Ιωάννης Παπαδάτος (λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κριτικός) παρουσίασε με ιδιαίτερη ευαισθησία το «οδοιπορικό στη γενέθλια γη» αναφερόμενος στο ιστορικό μυθιστόρημα της πεζογράφου «Εμείς περάσαμε νύχτα».
Το πρώτο μέρος της παρουσίασης του έργου της Ζωής Σπυροπούλου έκλεισε η φιλόλογος και Επιμελήτρια των εκδόσεων «Κέδρος» Αριάδνη Μοσχονά, η οποία μίλησε για την πολύχρονη γόνιμη συνεργασία της Ζωής Σπυροπούλου με τις εκδόσεις που τιμούν τη δημιουργό.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, τη σκυτάλη πήρε ο Ομότιμος καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Παπάς, αναφερόμενος στο Παιδαγωγικό έργο της Ζωής Σπυροπούλου και τις εκπαιδευτικές καινοτομίες που έχει εφαρμόσει. 
Ο Θεοδόσης Πυλαρινός καθηγητής Ιόνιου Πανεπιστημίου και κριτικός λόγω κωλύματος απέστειλε ένα εξαιρετικά τιμητικό κείμενο για τον Πύργο με τίτλο «Ξημέρωμα στον Πύργο».
Ο Αθανάσιος Ν. Καραγιάννης, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη συγγραφέα ως δραματουργό και παρουσίασε το 1ο μέρος του μονόπρακτου «η Πιπέρω» από τις «9 Γυναίκες».
Ο Κυριάκος Μαντζιβής, Φιλόλογος, Λυκειάρχης και συγγραφέας μίλησε με θέμα «Ζωή Σπυροπούλου, ο Άνθρωπος, ο Συγγραφέας» αναλύοντας την προσωπικότητα και τα πιστεύω της. Ο εξαιρετικός συγγραφέας Πέτρος Μπίκος μίλησε για «Το γκρεμισμένο αρχοντικό» για την Οικολογική και Λογοτεχνική αξία των διηγημάτων του. 
Η γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων Χρυσάνθη Σπυροπούλου μίλησε θερμά για τη συγγραφέα και το έργο της.
Τέλος η επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Γκασούκα, απέστειλε επιστολή αναφερόμενη στις «9 Γυναίκες» και τα θεατρικά μονόπρακτα της Ζωής Σπυροπούλου, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας να συγκροτηθεί με εναλλακτικούς τρόπους.
Κλείνοντας η Ζωή Σπυροπούλου ευχαρίστησε τους αγαπημένους της φίλους, τα μέλη του Δ.Σ. και την παροικία των Πυργίων της Αθήνας, για την αγάπη και αναγνώριση του έργου της. Συγκινημένη, επισήμανε: «Στις μέρες μας ο Ανθρωπισμός καταδιώκεται και οι ανθρωπιστές ζουν στις κατακόμβες με όσα απίστευτα και τραγικά συμβαίνουν στην Ευρώπη, όπου το ψέμα μασκαρεύεται σε αλήθεια και η κλεψιά σε σωτηρία των λαών!... Όταν φτάνει ξαφνικά η βαρβαρότητα δεν υπάρχει κανένας τόπος, ακόμα και ο πιο προσφιλής που να μην μπορεί να εγκαταλειφθεί. Γιατί η αλήθεια είναι πάντοτε σ’ εξορία!».
 από: http://www.eproini.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22074:-l30-r&catid=285:politismos-ekdiloseis







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου