Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Βιβλιο-τρεχάλα 2


 
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Αγαπητοί γονείς & κηδεμόνες,
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και εμείς, για άλλη μία φορά, σας καλωσορίζουμε και σας προσκαλούμε στη ΒΙΒΛΙΟ-ΤΡΕΧΑΛΑ 2, το μαραθώνιο ανάγνωσης βιβλίων των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ!
Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που εγκαινιάζουν οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ στα σχολεία για 2η συνεχόμενη χρονιά, ο οποίος ευελπιστούμε να ενισχύσει το ρόλο της φιλαναγνωσίας στα σχολεία και να μετατρέψει το βιβλίο σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των μαθητών.
Έχοντας ως εφόδιο την επιτυχία της «πρώτης» ΒΙΒΛΙΟ-ΤΡΕΧΑΛΑΣ (σχολικό έτος 2011-2012), όπου η ανταπόκριση των σχολείων από όλη την Ελλάδα ήταν απροσδόκητα θετική, αφού συμμετείχαν πάνω από 2.500 μαθητές, στόχος μας είναι όλο και περισσότερα σχολεία να λάβουν μέρος στον φετινό μαραθώνιο και να επωφεληθούν από τη μοναδική εμπειρία και τα πλούσια δώρα μας!
Τι είναι η ΒΙΒΛΙΟ-ΤΡΕΧΑΛΑ 2;
Η ΒΙΒΛΙΟ-ΤΡΕΧΑΛΑ είναι ένας μαραθώνιος ανάγνωσης βιβλίων, στον οποίο οι μαθητές διαβάζουν βιβλία των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ και αναπτύσσουν δράσεις φιλαναγνωσίας πάνω σε αυτά, και έτσι συγκεντρώνουν βαθμούς σύμφωνα με μια απλή διαδικασία βαθμολόγησης που περιγράφεται στη συνέχεια. Τα έξι σχολεία που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους βαθμούς είναι οι νικητές!

Σε αυτόν το διαγωνισμό…

 ΚΑΘΕ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ!

Θα περιμένουμε με χαρά τις συμμετοχές σας!
Με εκτίμηση,
Ελένη Βαζούρα,
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων,
Υπεύθυνη Δράσεων Φιλαναγνωσίας
Τι κερδίζουν όσοι συμμετέχουν στη ΒΙΒΛΙΟ-ΤΡΕΧΑΛΑ;
Η ΒΙΒΛΙΟ-ΤΡΕΧΑΛΑ 2 αποτελεί ξεκάθαρα έναν άκρως βιβλιοφιλικό διαγωνισμό και εναρμονισμένο με το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας του ΕΚΕΒΙ, επομένως και τα βραβεία για τους νικητές αλλά και τα δώρα για τους συμμετέχοντες είναι άμεσα συνδεδεμένα με το «βιβλίο».
Βραβεία για τους νικητές:
1ο Βραβείο: βιβλία αξίας 600 € & εξοπλισμός για δημιουργία χώρου βιβλιοθήκης στο σχολείο
2ο Βραβείο: βιβλία αξίας 500 € & εξοπλισμός για δημιουργία χώρου βιβλιοθήκης στο σχολείο
3ο Βραβείο: βιβλία αξίας 400 € & εξοπλισμός για δημιουργία χώρου βιβλιοθήκης στο σχολείο
4ο Βραβείο: βιβλία αξίας 300 € & ένας χάρτης της Ελλάδας
5ο Βραβείο: βιβλία αξίας 200 € & ένας χάρτης της Ελλάδας
6ο Βραβείο: βιβλία αξίας 100 € & ένας χάρτης της Ελλάδας
Παροχές για όλους τους συμμετέχοντες:
ü Όλα τα σχολεία που συμμετέχουν μπαίνουν σε κλήρωση για ειδική δωρεά 50 βιβλίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του διαγωνισμού.
ü Όλα τα σχολεία που συμμετέχουν λαμβάνουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής, σελιδοδείκτες ΒΙΒΛΙΟ-ΤΡΕΧΑΛΑ για κάθε μαθητή και θεματικές αφίσες.
Παροχές για τους εκπαιδευτικούς:
ü Δωρεάν σεμινάριο φιλαναγνωσίας για όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο μαραθώνιο, το οποίο θα λάβει χώρα στην Αττική (με δυνατότητα παρακολούθησης μέσω Διαδικτύου) στο τέλος του διαγωνισμού.
 
Διαδικασία συμμετοχής στη ΒΙΒΛΙΟΤΡΕΧΑΛΑ 2:
1.    Κάθε τάξη του σχολείου δηλώνει τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό μέσα από μια ειδική φόρμα στο που μπορείτε να βρείτε εδώ (η δήλωση συμμετοχής μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού).
2.    Στη συνέχεια, η τάξη του σχολείου και με όσους μαθητές επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορεί να επιλέξει ένα βιβλίο των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ προς ανάγνωση. Τότε ο αρμόδιος εκπαιδευτικός πρέπει να δηλώσει την ανάγνωση του βιβλίου μέσω της ειδικής φόρμας «Δήλωσης ανάγνωσης βιβλίου» στο www.psichogios.gr που μπορείτε να βρείτε εδώ.
3.    Όταν η τάξη ολοκληρώσει την ανάγνωση του βιβλίου, τότε, για να κατοχυρωθεί και να μετρήσει αυτή η ανάγνωση στο διαγωνισμό, οι μαθητές μπορούν είτε να απαντήσουν σε 5 ερωτήσεις κατανόησης μέσα από το βιβλίο τις οποίες θα βρουν στο www.psichogios.gr κάνοντας κλικ εδώ, είτε να αναπτύξουν και να στείλουν στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ μια δράση φιλαναγνωσίας βασισμένη στο βιβλίο που διάβασαν (παρουσίαση-κριτική βιβλίου, εικονογράφηση-ζωγραφική-κατασκευές, τραγούδι, ποίημα, θεατρική παράσταση-δραματοποίηση, συνέντευξη συγγραφέα κ.ά.)
4.    Στη συνέχεια, η ίδια τάξη μπορεί να επιλέξει και να δηλώσει ένα νέο βιβλίο και να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία όσες φορές θέλει κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.
5.    Την παραπάνω διαδικασία μπορούν να την ακολουθήσουν ταυτόχρονα και άλλες τάξεις του ίδιου σχολείου.
 
Βαθμολόγηση:
Η συγκέντρωση βαθμών στο διαγωνισμό γίνεται ανά σχολείο και η βαθμολόγηση κάθε σχολείου καταρτίζεται ως εξής:
·         Ανάγνωση βιβλίου = 10 βαθμοί
·         Δεύτερη και κάθε επόμενη ανάγνωση του ίδιου βιβλίου από άλλη τάξη του σχολείου = 5 βαθμοί
·         Δράση φιλαναγνωσίας με αφορμή ένα βιβλίο των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ:
o    Παρουσίαση-κριτική βιβλίου από τους μαθητές = 20 βαθμοί
o    Εικονογράφηση/ζωγραφική/κατασκευές από τους μαθητές με αφορμή ένα βιβλίο των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ = 20 βαθμοί
o    Τραγούδι με αφορμή ένα βιβλίο των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ = 20 βαθμοί
o    Ποίημα με αφορμή ένα βιβλίο των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ = 20 βαθμοί
o    Θεατρική παράσταση/δραματοποίηση με αφορμή ένα βιβλίο των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ = 30 βαθμοί
o    Συνέντευξη συγγραφέα μέσω skype, μέσω e-mail ή μέσω προσωπικής συνάντησης = 30 βαθμοί
o    Οποιαδήποτε άλλη δράση φιλαναγνωσίας που δεν περιγράφεται παραπάνω = 10 βαθμοί
·         Bonus! Θα δίνονται 10 πόντοι για κάθε σχολείο που συστήνει το διαγωνισμό σε άλλο σχολείο. Οι πόντοι κατοχυρώνονται αφού συμμετάσχει ενεργά το δεύτερο σχολείο.
è  ΑΝΑΓΩΓΗ: το σύνολο των βαθμών κάθε σχολείου θα διαιρείται με τον αριθμό των μαθητών που συμμετέχουν στη ΒΙΒΛΙΟΤΡΕΧΑΛΑ 2, ώστε να υπάρχει ακριβοδίκαιη, τελική κατάταξη στο μαραθώνιο.
 
Όροι διαγωνισμού:
1. Διάρκεια ΒΙΒΛΙΟ-ΤΡΕΧΑΛΑΣ 2: 29/10/2012 - 29/3/2012
2. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε Δημοτικά Σχολεία.
3. Ο διαγωνισμός ισχύει για τις εξής σειρές βιβλίων των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ, οι οποίες είναι ειδικές για μαθητές Δημοτικού: ΦΡΑΟΥΛΙΤΣA, ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ, ΛΩΤΟΣ, ΞΙΝΟΜΗΛΟ, ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ. Στα εξώφυλλα των βιβλίων που ανήκουν σε αυτές τις σειρές υπάρχει η συγκεκριμένη σήμανση, ή εναλλακτικά, για να δείτε όλους τους τίτλους που ανήκουν σε αυτές τις σειρές, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.
4. Στο διαγωνισμό μπορεί να συμμετέχει τουλάχιστον μία έως και όλες οι τάξεις ενός σχολείου. Οι αναγνώσεις βιβλίων θα γίνονται ανά τάξη (με τη συμμετοχή όσων μαθητών το επιθυμούν φυσικά). Η αξιολόγηση και η συγκέντρωση βαθμών και η κατάταξη στο διαγωνισμό θα γίνεται ανά σχολείο.
5. Οι ερωτήσεις κατανόησης κάθε βιβλίου θα ανεβαίνουν www.psichogios.gr εντός δύο εβδομάδων από την ημερομηνία δήλωσης της ανάγνωσης του εκάστοτε βιβλίου, σε περίπτωση που δεν είναι ήδη αναρτημένες. Η απάντηση στις ερωτήσεις κατανόησης μπορεί να γίνει μόνο μέσω Ίντερνετ και όχι μέσω φαξ, e-mail με ή άλλους τρόπους. Για να δείτε τις ερωτήσεις κατανόησης μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.
6. Η ενημέρωση των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ για τις δράσεις φιλαναγνωσίας μπορεί να γίνει με όποιο τρόπο είναι εφικτό, ανάλογα με τη δράση (αποστολή video, φωτογραφιών, αρχείων ήχου, αρχείων word κ.ο.κ.). Η συνέντευξη συγγραφέα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω e-mail, μέσω skype ή μέσω προσωπικής συνάντησης με τα έξοδα αυτής καλυμμένα από το σχολείο.
7. Τα σχολεία θα λαμβάνουν μηνιαία ενημέρωση μέσω e-mail για τις κατοχυρωμένες αναγνώσεις που έχουν προσμετρηθεί στο διαγωνισμό.
8.  Σε περίπτωση που ένα σχολείο χρειαστεί να προμηθευτεί βιβλία για το διαγωνισμό, μπορεί να απευθυνθεί σε βιβλιοπωλείο της επιλογής του, επισημαίνοντας στο βιβλιοπωλείο ότι η αγορά γίνεται με αφορμή τη ΒΙΒΛΙΟΤΡΕΧΑΛΑ, ώστε να επωφεληθεί ειδικής προσφοράς.
9. Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελένη Βαζούρα, e-mail: evazoura@psichogios.gr, τηλ.: 210-2804852 (ώρες: 12:00-14:00), φαξ: 2102819550.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου