Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Λογοτεχνική συνάντηση

 



Το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024, στις 7.30 μ.μ., οι Λέσχες Ανάγνωσης Επιταλίου, Ζαχάρως και η Δεξαμενή Αναγνώσεων (Λέσχη Ανάγνωσης Δεξαμενής Πύργου), συνδιοργανώνουν λογοτεχνική εκδήλωση στο Επιτάλιο, για το βραβευμένο βιβλίο του Δημήτρη Κανελλόπουλου «Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες». 

Για τον συγγραφέα θα μιλήσει η Ρέα Μακρή, από τη Λέσχη Ανάγνωσης Ζαχάρως ενώ για το βιβλίο θα μιλήσει η Βάσω Διαμαντοπούλου, από τη Δεξαμενή Αναγνώσεων. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ελένη Κουνέλη. 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Επιταλίου "Επί της αλός" και είναι ανοιχτή για το κοινό. 

Στα διηγήματα του Δ.Κ. θα ανακαλύψετε ένα κόσμο αρχαϊκό, διόλου εξωραϊσμένο. Ἐναν κόσμο σκληρό, που διακατεχόταν από πάθη και ένστικτα σκοτεινά, αλλά συνάμα διέθετε απλότητα και ομορφιά που έχουν εκλείψει στις μέρες μας. Θα ανακαλύψετε επίσης μια γλωσσική κιβωτό που δίνει πνοή στο βλέμμα και στη φωνή των ανθρώπων μιας εποχής αλλοτινής. Γιατί, όπως λέει ο συγγραφέας '' στο βλέμμα και στη φωνή τους καθρεφτίζεται η ψυχή τους''. 

Περισσότερα στοιχεία για το βιβλίο στην ιστοσελίδα μας:

https://kichli.com/.../o-thanatos-tou-astriti-ke-alles.../

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα το θαυμάσιο διήγημα ''Το '΄αλογο''. 

https://kichli.com/apospasmata/Kanellopoulos_ALOGO.pdf

Η πρώτη συλλογή διηγημάτων μου, με τίτλο Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες, αποτελεί προϊόν αφύπνισης της μνήμης για τον γενέθλιο τόπο. Σε αυτή την ανάκληση του κόσμου του χθες με ώθησε η φθορά των ήχων, των λέξεων, των εικόνων, καθώς και η απώλεια ανθρώπων, πραγμάτων και καταστάσεων στο πέρασμα του χρόνου. Οδηγός μου στο ταξίδι αυτό δεν ήταν η νοσταλγία. Θέλησα απλώς να διασώσω από τη λήθη εκείνες τις σκοτεινές και θλιβερές όψεις της ζωής που αφήνει στη σκιά ο εξωραϊσμός της μνήμης.  

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Ενα στοιχείο σασπένς κρατάει πάντοτε αμείωτο το ενδιαφέρον μας στα διηγήματα του Κανελλόπουλου, που συχνά αποκαλύπτουν μόνο την ύστατη ώρα την τελική τους έκβαση. Πλησιάζοντας το θέμα του αργά, και αποφεύγοντας να αγγίξει γρήγορα τον πυρήνα του, ο Κανελλόπουλος έχει όλη την υπομονή που απαιτείται μέχρι να καταλήξει στην έκρηξη: έκρηξη η οποία θα ξεσπάσει χωρίς κρότους και πυροτεχνήματα, σε μια γραμμή χαμηλών, αδιόρατων κορυφώσεων που ξέρουν πώς να δώσουν στη συγκίνηση την ενδεδειγμένη, αποφλοιωμένη από κάθε περιττό στρώμα θερμοκρασία της.

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

Οση γνησιότητα μπορεί να έχει η διαδρομή αυτής της συλλογής από λογοτεχνικές μινιατούρες, με άλλη τόση σκληρότητα ορίζεται η επίγευσή της. Εισβάλλει η δίνη του ενιαίου προνεωτερικού κόσμου, φθίνοντος αλλά ζωντανού, εκείνη η τραχιά έλξη του θανάτου, οι σπόροι της γης, η αγάπη του αλόγου, τα γιατροσόφια, τα ερωτικά απωθημένα, οι αιμομιξίες, οι κληρονομιές, το όνειρο της Αυστραλίας, ο θάνατος από δάγκωμα ενός αστρίτη. 

Νίκος Βατόπουλος

Η πιο σημαντική αφηγηματική αρετή του Κανελλόπουλου είναι ο ρυθμός που βρίσκει το σωστό αφηγηματικό βάδισμα· πουθενά η αφήγηση δεν δίνει την εντύπωση πως βιάζεται να προχωρήσει, πουθενά δεν βραδυπορεί. 

Γιάννης Ξούριας

Οι Εκδόσεις Κίχλη για τη συλλογή του Δημήτρη Κανελλόπουλου ''Ο θάνατος του Αστρίτη'' , που βραβεύτηκε με το ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ 2019.