Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

2024 ΕΤΟΣ ΤΑΚΗ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

«Τελικά με θρέψανε τρία ποτάμια. Ο Ερύμανθος (Ντουάνα), ο Λάδωνας, ο Αλφειός. Κάπου κοντά στ' Ασπρα Σπίτια και το Μπέλεσι τα ποτάμια σμίγουν, γίνονται Αλφειός που κυλάει έξω από τα Ολύμπια και παρακάτω χύνεται στη θάλασσα, κοντά στην Αγουλινίτσα - το χωριό που γεννήθηκα - το σπίτι που γεννήθηκα - η κυρία Ρούσα Βενέτα Σινοπούλου - ο καθηγητής κ. Γιώργης Σινόπουλος - τα κουνούπια της Αγουλινίτσας - το κρασί και το λάδι της Αγουλινίτσας - τα ψάρια και τα χέλια από τη λίμνη της Αγουλινίτσας - τώρα την ξέραναν, πάει κι αυτή.» Τάκης Σινόπουλος

Ο πολιτιστικός σύλλογος Επίταλίου "Επί της αλός", στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Επιταλίου, τιμά τον ποιητή Τάκη Σινόπουλο, που γεννήθηκε στο Επιτάλιο το 1917, με μια σειρά δράσεων καθ' όλη τη διάρκεια του 2024. 

Με την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας θεσμός που αποσκοπεί στην πολιτιστική ανάπτυξη, στην προώθηση της φιλαναγνωσίας και της κουλτούρας της ανάγνωσης, καθώς και στην προώθηση νέων μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω της ανάδειξης του πνευματικού κεφαλαίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής του Επιταλίου, ονομάσαμε την πρώτη διοργάνωση "2024 Έτος Τάκη Σινόπουλου".

Οι δράσεις στηρίζονται από τον Δήμο Πύργου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης και τελούν υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων:

🔘Αναμνηστική έκδοση επιλεγμένων έργων του Τάκη Σινόπουλου από τον σύλλογο «Επί της αλός», την οποία επιμελείται το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης» (Ξάνθος Μαϊντάς). 

🔘Σχολικός λογοτεχνικός διαγωνισμός "Τάκης Σινόπουλος"

🔘Γκράφιτι με προσωπογραφία και στίχους στο Επιτάλιο

🔘Εικαστική έκθεση ζωγραφικής με θέμα έργα του Τάκη Σινόπουλου   Εγκαίνια έκθεσης : Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 , στο Αρχοντικό Μαστροβασιλόπουλου

🔘Ημερίδα για τον Τάκη Σινόπουλο, δίπλα στο οίκημα στο οποίο γεννήθηκε ο ποιητής στο Επιτάλιο στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, όπου θα ανακοινωθούν τα βραβεία του σχολικού λογοτεχνικού διαγωνισμού "Τάκης Σινόπουλος"

Χορηγοί του μαθητικού λογοτεχνικού διαγωνισμού τα βιβλιοπωλεία : 

Κορκολής, Lexis, Πολύπλευρο 

Στις 30 Μαρτίου 2024 - με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης- πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο αρχοντικό Μαστροβασιλόπουλου (έδρα του συλλόγου "Επί της αλός") των λεσχών ανάγνωσης Επιταλίου και Δεξαμενής Πύργου «ΔΕΞΑΜΕΝΗ αναγνώσεων» όπου απαγγέλθηκαν και συζητήθηκαν ποιήματα του Τάκη Σινόπουλου.

 Πολιτιστικός σύλλογος Επίταλίου "Επί της αλός"


Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

«Σι Λόντε - Το κορίτσι που βρήκε τη μουσική», του Μίλτου Πιστώφ

 

Κάπου στην Κεντρική Αφρική υπάρχει ένα μουσικό χωριό, το Αμπαγιόμι, όπου όλοι οι κάτοικοι παίζουν μουσική και όλες οι δραστηριότητες των κατοίκων γίνονται με ρυθμό και μουσική! Εκεί μας ταξίδεψε ο Μίλτος Πιστώφ, την Τρίτη 11 Ιουνίου, καλεσμένος του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου.

Κάθε πρωί τον ρυθμό της ημέρας δίνει από την καλύβα της η γιαγιά Μάχα με το τύμπανό της. Ωστόσο, ένα πρωινό το τύμπανο της γιαγιάς δεν ακούγεται. Οι κάτοικοι του χωριού αναστατώνονται, αφού δεν ξέρουν πώς να ζουν χωρίς ρυθμό. Αν και ο αρχηγός του χωριού στέλνει τους τρεις πιο γενναίους άντρες του να αναζητήσουν τη γιαγιά Μάχα, το μυστήριο θα λύσει η μικρή εγγονή της, η Σι Λόντε. Η εξαφάνιση της Γιαγιάς Μάχα είναι καθοριστική για τη ζωή του χωριού και οδηγεί την εγγονούλα της, Σι Λόντε, να ανακαλύψει ότι η μουσική δεν γίνεται ποτέ να χαθεί και βρίσκεται πάντα μέσα της.

Με αφορμή την ιστορία της Σι Λόντε, ο συγγραφέας μοιράστηκε με τα παιδιά το μαγικό τραγούδι της Γιαγιάς Μάχα και τα προσκάλεσε σε ένα διαδραστικό παιχνίδι body percussion!

Ήταν μεγάλη χαρά για το  6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, η επίσκεψη του συγγραφέα, Μίλτου Πιστώφ, καθώς τη σχολική χρονιά 2022-2023, η ομάδα δράσης της βιβλιοθήκης του 6ου Δημοτικού Σχολείου, διοργάνωσε μια ξεχωριστή παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του «Σι Λόντε – Το κορίτσι που βρήκε τη μουσική». Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου για δύο συνεχόμενες ημέρες με ήρωες τους μαθητές της Ε’ τάξης με συντονίστρια τη μουσικό του σχολείου, Χριστίνα Λυμπέρη και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, Ελένη Τσίμπρη και Αγγελική Συναδινού.



Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συνάντηση και η συζήτηση με τον συγγραφέα. Ηταν συναρπαστική, αλλά και αρκετά επoικοδομητική Τα παιδιά μίλησαν για όλες τις απορίες τους και κατανοούσαν καθετί που έλεγε Ενθουσιάστηκε και ο ίδιος με τις δραστηριότητες των παιδιών και ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.