Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

"Αθήνα" της Μαρίας Σκιαδαρέση



Ούτε βιβλίο ούτε ταινία, μόνο παλιό, γερό καλειδοσκόπιο, όπου το φως εισέρχεται ακάθεκτο, προβάλλει τις κοιλάδες και τους λόφους με προεξάρχοντα αυτόν που λέγεται Λυκαβηττός, μα είναι βουνό στ’ αλήθεια, και ζουν εκεί οι Λωτοφάγοι. Κάθε πρωί ξυπνούν και ατενίζουν το άπλωμα της πόλης κάτω, το μάτι δεν αρκεί να αγκαλιάσει την τόση έκταση, τον κάθε δρόμο, παντού σημεία αναφοράς, -στο παρελθόν; στο μέλλον; ποιος το ξέρει;- οι στύλοι τού άλλοτε ναού του Δία όπως αμήχανοι έφηβοι στις ξεραμένες όχθες εκείνου του σπουδαίου ποταμού, οι προτομές νεότερων επιφανών εδώ κι εκεί σε δρόμους για πεζούς ή σε παρτέρια, σαν ρούχα που απλώθηκαν μα ξέχασαν να τα μαζέψουν, μένουν για ν’ ανεμίζουν τη ματαιότητα των επιγόνων. Κι εκεί, στον άλλο λόφο, στέκεται η ίδια η τελειότητα αυτή που ορίζει τη συνύπαρξη χεριού, μυαλού και στόχασης, μια σύνθεση τεχνών στην πιο καλή τους ώρα!
Οι μηχανές μουγγρίζουν πάνω από τα ποτάμια που οι κληρονόμοι ασφάλτωσαν, βρυχώνται οι μηχανές περνώντας δίπλα από τις πέτρες, τις θαυμαστά αιώνιες μα δίχως χρήση πια, στημένες τώρα σε μουσεία για να περνούν μπροστά τους σύγχρονα βήματα με ψεύτικη κατάνυξη. Και στο αρχαίο ταφείο τι όμορφα κοιμούνται οι μάκαρες κάτω από τα μεταξωτά τους μάρμαρα! Ανάμεσά τους το ποτάμι, αυτό που κάποτε ανάβρυζε από τα σπλάχνα του βουνού, σήμερα δυο σταγόνες νέκταρ για να δροσίζει όποτε πρέπει το πιάτο του νεκρόδειπνου.
Αλλάζουν στο λεπτό οι εικόνες, εστιάζει ο φακός πάνω στο άτσαλο άπλωμα που όμως, έτσι κατηφορίζοντας την πολυσύχναστη λεωφόρο κατά τον όρμο του Φαλήρου, αιώνια αγκαλιά και προστασία της πόλης, μοιάζει ν’ ανοίγει ο ορίζοντας για να προσφέρει τη συγγνώμη του γενναιόδωρα σ’ όλους αυτούς που ξέχασαν πώς ν’ αγαπούν το σπίτι τους.



Αντί ευχών για τον καινούργιο χρόνο, αφιερώνω σε όλους μου τους φίλους ένα κείμενο για την Αθήνα, συμβολή μου στο ημερολόγιο της Εταιρείας Συγγραφέων 2018, εκδόσεις Πατάκη. Τίτλος του ημερολογίου "Διαβάζοντας την Αθήνα". Μπορείτε να το αναζητήσετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Καλή ανάγνωσή!
Μαρία Σκιαδαρέση
αναδημοσίευση από: facebook



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου