Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

"Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι" - Αργυρώ Πιπίνη


Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα σπίτι...

Mια ιστορία για τη συνέχεια της ζωής των πραγμάτων και των ανθρώπων, όπως αλλάζουν οι εποχές, μια ιστορία για τη βοήθεια μιας γενιάς προς την επόμενη, για τις δεύτερες ευκαιρίες.



[...] Η Αργυρώ Πιπίνη μάς χαρίζει ένα υπέροχο βιβλίο που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και μας γεννά ανάμικτα συναισθήματα. Ο λόγος της λιτός, μεστός με ήχους μυρωδιές, εικόνες, που αισθάνεσαι σα να βρίσκεσαι εκεί και να ακούς τα παντζούρια του σπιτιού να χτυπούν από τον αέρα Η Ίρις Σαμαρτζή έκανε την υπέροχη εικονογράφηση του βιβλίου με εναλλαγή χρωμάτων και έμφαση στη λεπτομέρεια. Το εξώφυλλο του βιβλίου με πολλά χρώματα απεικονίζει τον κήπο του σπιτιού ενώ το σπίτι στέκει λευκό χωρίς περίγραμμα, σαν να περιμένει να το ανακαλύψουν, να το χρωματίσουν και να του δώσουν ζωή.
Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom. Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας... και άνοιξη. Η διακειμενική παραπομπή του τίτλου στο αριστούργημα του Κορεάτη Κιμ Κι Ντουκ διόλου τυχαία δε μοιάζει. Εκείνος ο περίφημος κύκλος της ζωής, κύκλος στον οποίο θητεύουμε καθημερινά με το ξημέρωμα και τη δύση του ηλίου, είναι ο φάρος που αναβοσβήνει ηλεκτρικά στο βιβλίο της Αργυρώς Πιπίνη. Σ’ αυτόν τον κύκλο των πραγμάτων, δεσπόζει το εγκώμιο της θεάς Εστίας μέσω της υλικής εκδοχής της (εστία-σπίτι) και εκείνη η δεύτερη ευκαιρία που αναζητούμε όλοι καθώς την πρώτη λαθέψαμε ή χάσαμε το στρατί το μονοπάτι.

[...] Μια ιστορία τόσο αληθινή που μπορεί να ερμηνεύσει ο αναγνώστης μέσα από τη δική του ματιά και να συναισθανθεί με όλες του τις αισθήσεις. Μια νότα αισιοδοξίας ότι όλα θα πάνε καλά για τις επόμενες γενιές. 
Δώρα Πουρή, elniplex.com, http://bit.ly/2qNO5H0







Η  Ομάδα Τέχνης Πάροδος, έφτιαξε μια παράσταση ειδικά σχεδιασμένη για τη σχολική τάξη βασισμένη στο βιβλίο της Αργυρώς Πιπίνη.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ηλίας Πίτσικας
Μουσική: Φαίη Κουφάκη, Γιάννης Σφυρής
Ερμηνείες: Ελένη Καλογιάννη, Μαρία Μενεγάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου