Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Αρχίζει η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 11 έως 14 Μαΐου 2017




Η φετινή 14η διοργάνωση έχει ως κεντρικό θεματικό αφιέρωμα τον Ευρωπαϊκό Νότο στη Λογοτεχνία, στην Κουλτούρα, στην Ιστορία και στην Πολιτική. Ένας χώρος συγγενειών και αντιπαραθέσεων, κοινής ιστορίας και παράλληλων αφηγημάτων.

Η ΔΕΒΘ φιλοδοξεί να διερευνήσει ζητήματα ταυτότητας, να αναζητήσει κοινούς λογοτεχνικούς τόπους και να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου μέσα στο ιδιαίτερα ρευστό διεθνές περιβάλλον της εποχής μας.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η αναζήτηση του Νότου» πολλοί και σημαντικοί είναι οι συγγραφείς που αναμένεται να επισκεφτούν την πόλη της Θεσσαλονίκης, ανάμεσά τους οι: Salim Bachi, Pascal Bruckner, Jaume Cabré, Erri De Luca, Mathias Enard, Santiago Roncagliolo, Zülfü Livaneli, Eshkol Nevo κ.ά.

Το φετινό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ περιλαμβάνει επίσης τέσσερις μεγάλους θεματικούς άξονες:


«Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι…»
60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη
Με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, η ΔΕΒΘ τιμά τη μνήμη του μεγάλου μας συγγραφέα με μια σειρά εκδηλώσεων, αναγνώσεων και συζητήσεων.

«Από έναν Οχτώβρη βορινό και δώθε»
100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση
Συζητήσεις, εκθέσεις και εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Επανάσταση του 1917 που συντάραξε τον κόσμο, για το ευρύτερο ελληνικό και διεθνές ιστορικό πλαίσιο της εποχής, αλλά και για την επανάσταση ως γενικότερο φαινόμενο αναζήτησης της κοινωνικής αλλαγής στην Ιστορία.

Μοιραζόμαστε βιβλία – Μοιραζόμαστε πατρίδες
Προσφυγικό ζήτημα: εργαστήρια, δράσεις, εκδηλώσεις
Η ΔΕΒΘ σε συνεργασία με το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» έχουν προγραμματίσει μια σειρά δράσεων, βιωματικών εργαστηρίων και παρουσιάσεων βιβλίων για μικρούς και μεγάλους, με κύριο θέμα τη ζωή, τη φωνή, τις ανάγκες αλλά και την προσφορά των προσφύγων στη χώρα μας.

Συναντήσεις στους Δρόμους του Μεταξιού
Εκδηλώσεις για το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Κίνας 2017
Η ΔΕΒΘ συμμετέχει στις κοινές δράσεις και στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Κίνας 2017 αξιοποιώντας το βιβλίο ως γέφυρα που ενώνει δυο πανάρχαιους πολιτισμούς.



Στο πρόγραμμα εντάσσονται επίσης: 


Το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο φεστιβάλ που διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά και φέρνει σε επαφή το κοινό με την δυναμική νέα γενιά των Ελλήνων συγγραφέων.

Το Φεστιβάλ Μετάφρασης
Το Φεστιβάλ Μετάφρασης πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και στο ευρύ κοινό.























Η Παιδική, 




















Εφηβική 


& Εκπαιδευτική Γωνιά



Στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος «Η Αναζήτηση του Νότου» θα πραγματοποιηθεί ομαδική έκθεση εικονογράφησης με θέμα «Οι Ήλιοι» στην οποία συμμετέχουν 46 από τους πιο αξιόλογους εικονογράφους μας.


Σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης θα λειτουργεί επίσης η Γωνιά Ανάγνωσης «Στις Χώρες του Ήλιου» με βιβλία από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ελληνικά βιβλία με θέμα τον ήλιο.


Φέτος η αγαπημένη γωνιά μικρών και μεγάλων ετοιμάζεται να υποδεχτεί ταλαντούχους δημιουργούς από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπως ο Eduardo Jauregui, ο Guido Conti, η Ute Krause και ο Olivier Tallec.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου