Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Μαρία Παπαγιάννη

«Κάποιο βράδυ όταν ήμουν μικρή, 
κρυμμένη κάτω απ’ το τραπέζι
 της κουζίνας, 
 άκουσα τους γονείς μου να λένε 
για κάποιο μαγικό βράδυ 
που ανοίγουν οι ουρανοί 
και πραγματοποιείται 
όποια ευχή κάνεις. 

Ευτυχώς ήμουν τυχερή 
γιατί εκείνο το βράδυ 
είχε φτάσει. 
Όταν όλοι κοιμήθηκαν, 
ανέβηκα στη στέγη 
και… το είδα! 
Τα μεσάνυχτα άνοιξαν 
οι ουρανοί και … 
το μόνο που κατάφερα να πω 
ήταν μια λέξη: 
ΦΙΛΗ.  

Την άλλη μέρα το πρωί
 όταν ξύπνησα
 μια πασχαλίτσα 
ήταν στο κρεβάτι μου. 
Ήταν η καινούρια μου φίλη
Ήθελε συνέχεια να μιλάει 
και έτρωγε μόνο παραμύθια 
γι’ αυτό την ονόμασα  
Πες Πες
 
Μ’ αυτά τα λόγια  και τη διάσημη πασχαλίτσα Πες Πες κολλημένη στη ράχη του χεριού της η Μαρία Παπαγιάννη ξεκίνησε την επίσκεψή της στο Δημοτικό Σχολείο Επιταλίου, την Πέμπτη 8 Μαΐου 2008.  Έτσι, τα παιδιά του σχολείου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τη μαγεία.   Η  γνωστή συγγραφέας,  επισκέφθηκε το σχολείο τους στα πλαίσια του προγράμματος, «Συγγραφείς στα Σχολεία»,  που  υλοποιείται  από  το  Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Τα παιδιά της  τρίτης και τετάρτης τάξης  συζήτησαν μαζί της για το βραβευμένο  βιβλίο της   «Ως δια μαγείας».

 

Τα παιδιά της  τρίτης και τετάρτης τάξης  συζήτησαν μαζί της για το βραβευμένο  βιβλίο της   «Ως δια μαγείας».    


  
Η Εύα και η μαμά της, 
 που τη μαθαίνει να μιλά στα ζώα και στα φυτά 
και να τιμωρεί τους κακούς με  Ανάποδες Ευχές  
τους έδειξε πώς να νικούν τους φόβους τους 
και αφού διαλέξουν τους σωστούς φίλους 
να τολμήσουν μαζί τους το ακατόρθωτο. 
Και τότε, ως δια μαγείας  
 θα ξεκινήσει η μεγάλη περιπέτεια. 




      Η συνάντηση αυτή είχε και ένα απρόοπτο. Ένα μικρό πουλάκι, τραυματισμένο, μπήκε στην αίθουσα και αφού υιοθετήθηκε από τα παιδιά πήρε όνομα και την υπόσχεση της Μαρίας Παπαγιάννη ότι θα γίνει ήρωας σε επόμενο βιβλίο της.                

     Στη συνέχεια, τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού μίλησαν μαζί της, για τον ήρωά της, τον Πέτρο, τον ήρωα της σειράς  «Χωρίς σωσίβιο». Έκαναν ερωτήσεις,  έλυσαν τις απορίες τους και δήλωσαν ότι περιμένουν με ανυπομονησία τις καινούριες περιπέτειές του που, όπως, τους δήλωσε η συγγραφέας δε θα αργήσουν. Αμέσως μετά, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και έπαιξαν το επιδαπέδιο παιχνίδι της σειράς.
Οι μαθητές έγιναν ζωντανά πιόνια και με ένα τεράστιο ζάρι έπαιξαν, απάντησαν σε ερωτήσεις και τελικά κέρδισαν τις κάρτες «χωρίς σωσίβιο» και κρίθηκαν ικανοί να κολυμπήσουν «στα βαθιά».
   Μετά, σειρά είχε  «Το ελιξήριο της ευτυχίας» από τη συλλογή παραμυθιών «Η κλέφτρα των ονείρων». Η Μαρία Παπαγιάννη, σαν αληθινή παραμυθού τους  αφηγήθηκε το παραμύθι συνοδεύοντάς το από τη μουσική  της παράστασης «Παράξενο δεν είναι»,  που ανέβηκε τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής  και για την οποία η ίδια έχει γράψει  κείμενα και στίχους ενώ τη μουσική έχει γράψει ο Θάνος Μικρούτσικος.
    Τέλος  χάρισε στα παιδιά τις πασχαλίτσες Πες Πες για να τις ταΐζουν με παραμύθια ως την επόμενη συνάντησή τους.
                    




  
Αθήνα, 28/2/2012 

Ενημέρωση Δημοτικών Σχολείων 
σχετικά με την εξέλιξη της Πράξης

Καινοτόμες Δράσεις 
Ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας

Αγαπητές διευθύντριες, αγαπητοί διευθυντές, αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Είμαστε βέβαιοι ότι θα είστε ήδη εξοικειωμένοι με πτυχές του προγράμματος 
«Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης 
της φιλαναγνωσίας των μαθητών» 
το οποίο έχει αρχίσει να υλοποιείται εδώ και μερικούς μήνες από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στα Δημοτικά Σχολεία όλης της χώρας (τα 961 ΔΣ με το ΕΑΕΠ). Το πρόγραμμα αυτό, τριετούς διάρκειας, συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, κι εντάσσεται στο ευρύτερο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση».
Ακολουθεί μια περιγραφή των μέχρι σήμερα πεπραγμένων μας, καθώς και σύντομη παρουσίαση των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί με χρονικό ορίζοντα τη φετινή σχολική χρονιά:
  • Σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου εστάλη Εγκύκλιος στα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ για την ενημέρωσή τους. Σε αυτή περιλαμβανόταν και μια επιστολή προς τους δασκάλους και τους διευθυντές σχετικά με τους στόχους και το πνεύμα του προγράμματος, αλλά και αρκετές πρακτικές ιδέες για την εφαρμογή του στην πράξη.
  • Ζητήσαμε από τα σχολεία να «δηλώσουν» τη συμμετοχή τους, υποδεικνύοντάς μας έναν εκπαιδευτικό ως «σύνδεσμο επικοινωνίας» του Σχολείου με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Από τα 961 σχολεία, τα περισσότερα έχουν πια ανταποκριθεί συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στον ιστότοπό μας (αν για οποιοδήποτε λόγο το σχολείο σας δεν έχει ακόμη συμπληρώσει τη σχετική φόρμα, μπορεί να το πράξει ακόμη και τώρα).
  • Από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου του 2011 είναι έτοιμος και λειτουργεί ο ενημερωτικός ιστότοπος της Φιλαναγνωσίας στον οποίο έχουν αναρτηθεί εγκαίρως οι βασικές πληροφορίες που αφορούν την Πράξη, καθώς και υλικό σχετικά με τις επιμέρους δράσεις (π.χ. εκπαιδευτικό υλικό, απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις κ.ά).


Ακολουθεί ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας για κάθε έναν από τους Άξονες Δράσης.


Α. Οργάνωση ημερίδων/ειδικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς και στελέχη εκπαίδευσης.
 
Ήδη από τον Ιούλιο ανακοινώθηκε η συγκρότηση σχετικού Μητρώου Επιμορφωτών, στο οποίο έχουν ενταχθεί περίπου εκατό επιμορφωτές μέχρι σήμερα. Περίπου 50 εξ αυτών, από όλη την Ελλάδα, έχουν ήδη συμμετάσχει σε ειδική επιμόρφωση σε δυο διαφορετικές συναντήσεις στα γραφεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (στις 8 Οκτωβρίου του 2011 και στις 14 Ιανουαρίου του 2012) σχεδιασμένη από πανεπιστημιακούς, μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής

  • Από την 1η Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι επιμορφώσεις των Σχολικών Συμβούλων και των Στελεχών Εκπαίδευσης και ολοκληρώθηκαν πριν τα Χριστούγεννα. Πραγματοποιήθηκαν 11 σεμινάρια διάρκειας 4 ωρών το καθένα (στην Αθήνα (2), στη Θεσσαλονίκη, στη Λαμία, στην Τρίπολη, στα Ιωάννινα, στην Κοζάνη, στην Κομοτηνή, στη Λάρισα, στη Ρόδο, στο Ηράκλειο Κρήτης). Σε αυτά επιμορφώθηκαν περίπου 200 Σύμβουλοι και διευθυντές εκπαίδευσης. 
  • Στις 2 του Φεβρουαρίου έγινε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη ημερίδα-σεμινάριο για τους διευθυντές των σχολείων και τον σύνδεσμο φιλαναγνωσίας από κάθε σχολείο. Σε αυτή την συνάντηση έλαβαν μέρος περίπου 180 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μετά τις πρώτες θεωρητικές διαλέξεις, τόσο για το Πρόγραμμα όσο και για την έννοια και τους σκοπούς της Φιλαναγνωσίας, χωρίστηκαν σε 8 ομάδες των 20-25 ατόμων και συμμετείχαν διαδοχικά σε 2 δίωρα εργαστήρια «προσομοίωσης τάξης». 

  • Στους εκπαιδευτικούς μοιράστηκε, δεμένο σε βιβλίο, εκπαιδευτικό υλικό 128 σελίδων, το οποίο έχουν συντάξει πανεπιστημιακοί, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, όπως η καθηγήτρια Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, ο καθηγητής Ανδρέας Καρακίτσιος, οι Λέκτορες Γιάννης Σ. Παπαδάτος και Δημήτρης Πολίτης, οι συγγραφείς Βαγγέλης Ηλιόπουλος και Μάνος Κοντολέων. Σημειώνουμε ότι το υλικό αυτό διατίθεται ελεύθερο για ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς ή κάθε άλλον ενδιαφερόμενο στον ιστότοπό μας. 
  • Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί δύο ακόμη ημερίδες-σεμινάρια στην Κρήτη (Ηράκλειο και Χανιά) στις οποίες συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από εξήντα (60) ΔΣ της Κρήτης. Ομοίως, πραγματοποιήθηκαν πέντε (5) ημερίδες-σεμινάρια στην Αθήνα, στις οποίες συμμετείχαν διακόσιοι πενήντα (250) εκπαιδευτικοί από την Α και τη Β Αθήνας.
  • Μέχρι το Πάσχα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν δέκα (10) ακόμη επιμορφωτικές ημερίδες-σεμινάρια στην Αττική, καλύπτοντας το σύνολο των 387 ΔΣ με ΕΑΕΠ της Περιφέρειας Αττικής. Έχει επίσης προγραμματιστεί σχετική ημερίδα-σεμινάριο στη Χαλκίδα, για τους εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας.
  • Αντίστοιχη επιμορφωτική συνάντηση είχε κανονιστεί στα νησιά Λέσβος και Χίος, αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε για αργότερα. 
Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του σχολικού έτους να έχουμε πραγματοποιήσει επιμορφωτικές ημερίδες-σεμινάρια στις περισσότερες, αν όχι όλες, περιφέρειες της χώρας, περίπου μία επιμόρφωση ανά νομό. Δεδομένης της εργαστηριακής δομής των επιμορφώσεων αυτών, που απαιτούν ομάδες των 25 το πολύ 30 εκπαιδευτικών, το έργο αυτό είναι οργανωτικά δύσκολο. Πιστεύουμε όμως ότι αυτή είναι η προσήκουσα μέθοδος και η μέχρι τώρα αντιδράσεις των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών το επιβεβαιώνουν.

B. Πρόγραμμα γνωριμίας με τους δημιουργούς των βιβλίων. 
 
Στο πρόγραμμα γνωριμίας και συνάντησης των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων, συγγραφείς και εικονογράφους, συμμετέχουν περισσότεροι από 350 δημιουργοί. Μέσα από την ιστοσελίδα μας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 500 αιτήσεις για επισκέψεις σε σχολεία όλη της χώρας.
Μέχρι σήμερα, από την 1η Νοεμβρίου,  οπότε και ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται επισκέψεις, έχουν γίνει 80 επισκέψεις συγγραφέων / εικονογράφων σε σχολεία. Υπολογίζουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν πραγματοποιηθεί και οι 500 προγραμματισμένες επισκέψεις σε 500 Δημοτικά Σχολεία. 


Αν ακόμη δεν έχετε κάνει Αίτηση για την Επίσκεψη Δημιουργού στο σχολείο σας, ακόμη και τώρα δεν είναι αργά. Η επίσκεψη δημιουργού στο σχολείο σας μπορεί να είναι ημέρα γιορτής και χαράς για πολλά παιδιά. Μην το καθυστερείτε! 

Γ. Δημιουργία ψηφιακών ηχογραφημένων ιστοριών (παραμυθιών, βιβλίων). 
 
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης έχουν ήδη ηχογραφηθεί είκοσι επτά (27) καινούργιες ιστορίες από την αρχή του προγράμματος, συμπληρώνοντας έναν σημαντικό αριθμό προηγούμενων ηχογραφημένων ιστοριών που βρίσκονται σε ελεύθερη πρόσβαση στον ιστότοπο του ΕΚΕΒΙ για τα παιδιά
www.mikrosanagnostis.gr.                 
Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζονται να παραχθούν περίπου δέκα ακόμη ιστορίες και να αναρτηθούν στον σχετικό κόμβο. 


Ενημερώστε τους συναδέλφους σας και τους γονείς των παιδιών (προωθήστε τους αυτό το μήνυμα) για τις δυνατότητες πλοήγησης στον Μικρό Αναγνώστη, και ειδικότερα για τις ηχογραφημένες ιστορίες. Είναι μια δραστηριότητα που αρέσει ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά όσο και σ’ εκείνα που για διάφορους λόγους (π.χ. παιδιά μεταναστών) δεν έχουν ακόμη κατακτήσει επαρκώς το εργαλείο της ανάγνωσης.

Δ. Δημιουργία Ψηφιακών Φακέλων για τα παιδιά.
 
Έχουν ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή μας 

12 θεματικές για τους ψηφιακούς φακέλους, 
οι οποίες θα αναπτυχθούν 
σε 24 συνολικά διακριτούς φακέλους 
(κάθε θεματική θα αναπτύσσεται δύο φορές, 
μία για τα παιδιά των Α, Β, Γ τάξεων 
και μία για τα παιδιά των Δ, Ε, ΣΤ τάξεων). 
 
Οι θεματικές αυτές είναι οι εξής: 


Ιστορία - Μυθολογία 
(Ταξιδεύοντας από το παρελθόν στο παρόν), 

Οικολογία Περιβάλλον –Φύση, 

 Πολυπολιτισμικότητα (Εγώ και ο Άλλος),

 Λογοτεχνία και άλλες τέχνες, 

Βιβλιοθήκη, 

Ο κύκλος της ζωής (ζωή-θάνατος), 

Πορτραίτα μεγάλων λογοτεχνών 
(Ελλήνων και ξένων και της λογοτεχνίας 
για μικρούς και για ενηλίκους), 

Ποίηση και πως να παίξουμε μαζί της, 

Οικογενειακές / φιλικές σχέσεις, 

Ταξίδια, Αθλητισμός, Το σώμα.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής έχουν αναλάβει τη σύνταξη των κειμένων που θα περιγράφουν το περιεχόμενο και τη μορφή των εν λόγω «φακέλων» ώστε στη συνέχεια να γίνουν δύο σχετικές Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, τόσο για το περιεχόμενο (επιστήμονες), όσο και για την παραγωγή τους (εταιρείες παραγωγής κ.λπ). Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη…
Ε. Ψηφιακή Συνάντηση Μαθητών-Δημιουργών
 
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης έχει καθοριστεί και φτιαχτεί χώρος στα γραφεία του ΕΚΕΒΙ (στούντιο) απ’ όπου θα γίνεται η «σύνδεση» με τα σχολεία. Έχει ήδη γίνει σχετική έρευνα, τόσο για τον μηχανολογικό εξοπλισμό (κάμερες, φώτα, μικρόφωνα, μόνωση), όσο και για το κατάλληλο λογισμικό που θα υποστηρίζει αποτελεσματικά την εν λόγω δράση. 

 
Έχει παράλληλα γίνει ενημέρωση των συγγραφέων-δημιουργών κι έχει καταρτιστεί λίστα όσο επιθυμούν να συμμετέχουν στις «ψηφιακές συναντήσεις» 

(πλέον των 100 δημιουργών). 
Ήδη, 40 σχολεία, κυρίως απομακρυσμένα, έχουν κάνει αίτηση για συμμετοχή στην εν λόγω δράση.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες «συναντήσεις».
Έπειτα από συνεννόηση με το σχολείο και τους γονείς των παιδιών, ορισμένες από τις «συναντήσεις» θα βιντεοσκοπούνται, θα μοντάρονται και με τα βίντεο που θα προκύπτουν θα αναρτώνται στον ιστότοπό μας με ελεύθερη πρόσβαση. 

Ζ. Δημιουργία Λεσχών Ανάγνωσης σε δημοτικά σχολεία.
 
Έχει καταρτιστεί και εμπλουτίζεται καθημερινά λίστα με τα σχολεία που επιθυμούν να δημιουργήσουν Λέσχες Ανάγνωσης και ζητούν τη στήριξη του προγράμματος. 

 
Με βάση κοινωνικά, γεωγραφικά και άλλα κριτήρια, θα αποφασιστεί μέχρι το Πάσχα η πρώτη ομάδα από 30 σχολεία που θα επωφεληθούν από την υλικοτεχνική βοήθειά μας (ύψους έως 500 ευρώ) καθώς και την βοήθεια σε βιβλία. Το σύνολο των σχολείων που θα στηριχθούν είναι εκατό (100). 


Αν επιθυμείτε το σχολείο σας να ενταχθεί στη δράση «Ενίσχυση ΔΣ για τη δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης» δεν έχετε παρά να το αιτηθείτε στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση philanagnosia@ekebi.gr με τα στοιχεία του σχολείου σας και μια σύντομη περιγραφή των δράσεων που σκοπεύετε να αναλάβετε και του είδους της βοήθειας που επιθυμείτε να λάβετε. 
Η. Αγορά βιβλίων για παιδιά για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών των Δημοτικών Σχολείων. 
 
Έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένας πρώτος πρόχειρος διαγωνισμός και αγοράστηκαν 4500 βιβλία. Περίπου 3000 βιβλία έχουν ήδη δοθεί στα ΔΣ που έχουν πραγματοποιήσει ή προγραμματίσει επίσκεψη δημιουργού στο σχολείο τους. 


Παράλληλα, έχει καταρτιστεί από την Επιτροπή ο κατάλογος για διενέργεια Διαγωνισμού για αγορά βιβλίων αξίας 370.000 ευρώ. Προβλέπουμε ότι ο διαγωνισμός αυτός, που θα είναι διεθνής, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, ώστε από τις αρχές του επόμενου σχολικού έτους να αρχίσουν να διανέμονται στα σχολεία τα καινούργια βιβλία. Υπολογίζουμε ότι σε κάθε σχολείο θα δοθούν τουλάχιστον 30-40 βιβλία για εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης τους, ενώ σε 100 από αυτά, που θα ενταχθούν στη δράση 

«Ενίσχυση ΔΣ για τη δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης», θα δοθούν άλλα τόσα για τη Λέσχη Ανάγνωσης.
Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους συναδέλφους σας και, γιατί όχι, και τους γονείς των μαθητών σας για την πορεία και τις δυνατότητες του προγράμματος. 


Χρήσιμοι ηλεκτρονικοί κόμβοι:
www.ekebi.gr
www.philanagnosia.gr
www.mikrosanagnostis.gr
www.biblionet.gr

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Παιδικά βιβλία στις Εκδόσεις Ίκαρος

Οι εκδόσεις Ίκαρος  θα κυκλοφορήσουν μέσα στη χρονιά 
μερικά  τα καινούργια παιδικά βιβλία. 
Μεταξύ αυτών, και η 

 Χρυσομαλλούσα και μόνο ένας αρκούδος
 της Λη Χότζκινσον (Leigh Hodgkinson), 
το οποίο βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία. 
Η Λη, βραβευμένη εικονογράφος 
αλλά και καλλιτεχνική διευθύντρια κινούμενων σχεδίων, 
ζει στην Αγγλία 
και είναι παντρεμένη με μια μικρή κορούλα. 
Στον ελεύθερό της χρόνο ζωγραφίζει και σχεδιάζει
 διάφορα διακοσμητικά για το σπίτι της 
αλλά και το δωμάτιο της κόρης της, 
 τα οποία μετά δημοσιεύει στο ιστολόγιο της,
 μαζί με φωτογραφίες και αναλυτικές οδηγίες.

Η Χρυσομαλλούσα, στην μοντέρνα αυτή εκδοχή όπως παρουσιάζεται από την Λη, ήταν από τα πρώτα ξένα βιβλία που αποφασίσαμε να μεταφράσουμε στα ελληνικά, και ένα από τα πιο δύσκολα! Κι αυτό γιατί πολλά από τα κείμενα στο πρωτότυπο βιβλίο ήταν χειρόγραφα της ίδιας της εικονογράφου. Η αλήθεια είναι οτι προσπαθήσαμε αρκετά να ακολουθήσουμε το ύφος και τον χαρακτήρα στα γράμματα της Λη αλλά και πάλι, το άγχος για το αν το καταφέραμε μας έτρωγε καθημερινά. Μέχρι που η Λη έλαβε αντίτυπα της ελληνικής έκδοσης και έγραψε για τον ενθουσιασμό της στο blog της! Η ανακούφιση και η χαρά μας ήταν μεγάλη όπως φαντάζεστε.
Η Λη μόλις έχει λάβει την ελληνική έκδοση του βιβλίου.
Όλοι ξέρουμε ότι όταν η Χρυσομαλλούσα τα έκανε άνω κάτω στο σπίτι των τριών αρκούδων την αποχαιρέτησαν με μεγάλη ανακούφιση. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ τι έγινε μετά; Χρόνια αργότερα το αρκουδάκι χάνεται μέσα στη μεγαλούπολη, και μαντέψτε ποιά συναντάει! Μια έξυπνη και αστεία συνέχεια ενός αγαπημένου παραμυθιού, από μία βραβευμένη εικονογράφο.

Παιδικά βιβλία στις Εκδόσεις Ίκαρος

logo
Οι Εκδόσεις Ίκαρος, 
με μεγάλη χαρά, 
προαναγγέλλουν την έκδοση βιβλίων 
που απευθύνονται σε παιδιά.
Στη μακρά ιστορία του Ίκαρου, 
ανάμεσα στα βιβλία των μεγάλων 
ποιητών και πεζογράφων,  
υπάρχουν δυο βιβλία με εικονογράφηση 
του Σπύρου Βασιλείου 
που απευθύνονταν στους μικρούς αναγνώστες, 
τα Παιδικά τραγούδια του Μίνου Δούνια (1948) 
και το λαϊκό παραμύθι Ντίλι- Ντίλι,(1948). 
 
 Το 2006 το Ντίλι-Ντίλι ανατυπώθηκε 
και αγαπήθηκε εκ νέου από το αναγνωστικό κοινό, 
και τον Οκτώβριο του 2010 
κυκλοφόρησε ως δωρεάν εφαρμογή 
για συσκευές iPhone και iPad. 
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι 
από 2500 αναγνώστες 
έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή.


Σήμερα, ανακοινώνεται η είσοδος του Ίκαρου 
στο χώρο του παιδικού βιβλίου 
με έναν σημαντικό αριθμό τίτλων.  
Για τα βιβλία αυτά σχεδιάστηκε ένας νέος λογότυπος, 
συγγενής του κλασσικού «Ίκαρου».  
Το εκδοτικό πλάνο εκτείνεται 
από το Φεβρουάριο του 2012 μέχρι το τέλος του έτους.

 

Αναλυτικά τα βιβλία είναι τα εξής:

Αλέξης Κυριτσόπουλος, 
 Σειρά: «Αν διάβαζα» ποιητές της γενιάς του ‘30
Συνέκδοση με το Μουσείο Μπενάκη

 

Η σειρά αυτή αποτελεί κατά κάποιο τρόπο 
την γέφυρα από τα κλασσικά βιβλία του Ίκαρου 
στα παιδικά βιβλία.
 Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος εμπνέεται 
από τα ποιήματα των μεγάλων ποιητών της γενιάς του 30 
και γράφει ένα νέο παραμύθι, 
εικονογραφημένο από τον ίδιο.

 

  • Αλέξης Κυριτσόπουλος,  Λίγο ακόμη
Ένα παραμύθι εμπνευσμένο 
από τα ποιήματα 
του Γιώργου Σεφέρη.

 
  • Αλέξης Κυριτσόπουλος , Βεγγαλικά
Ένα παραμύθι εμπνευσμένο 
από τα ποιήματα
του Νίκου Εγγονόπουλου.
Από τον κατάλογο των παιδικών βιβλίων του Ίκαρου 
και ειδικά από το ξεκίνημά του 
δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ευγένιος Τριβιζάς,
αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός και αγαπητός 
συγγραφέας παιδικών βιβλίων.
Ευγένιος Τριβιζάς
  • Ευγένιος Τριβιζάς,  Τζο & Τσίου
  •  εικονογράφηση: Λίζα Ηλιού
Μια χιουμοριστική παραλλαγή 
της γνωστής αγγλικής ιστορίας Curious George, 
που ανατρέπει την εικόνα που είχαμε μέχρι σήμερα 
για το γνωστό πιθηκάκι, ενώ δίνει έμφαση 
στην ελευθερία και το  σεβασμό για το περιβάλλον.  
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει και σε ειδική 
δίγλωσση έκδοση (Αγγλικά – Αμχαρικά) 
για τα παιδιά της Αιθιοπίας.
Τζο και Τσίου


  • Ευγένιος Τριβιζάς, Το παράπονο της καμήλας, εικονογράφηση: Νίκος Κούτσης
Ο Αχμέτ Χαμαμέτ, ο μοναχικός βεδουίνος, 
 έχει μια καμήλα που τον συνοδεύει ακούραστη 
σε όλα του τα ταξίδια.
 Είναι η παρηγοριά, η ελπίδα 
και η μοναδική παρέα του.
 Έτσι, όταν η καμήλα 
τού εκμυστηρεύεται το όνειρό της 
να γίνει ανάλαφρη σαν ελαφίνα 
και του ζητάει να την απαλλάξει
 από την καμπούρα της, 
ο βεδουίνος δε διστάζει ούτε στιγμή. 
Η οργιαστική φαντασία του Ευγένιου Τριβιζά 
και η έμπειρη πένα του Νίκου Κούτση 
ζωντανεύουν με συναρπαστικό τρόπο 
τα πολύβουα αραβικά παζάρια,
 τα κακόφημα λιμάνια, 
τους ομιχλώδεις δρόμους του Λονδίνου, 
τις αίθουσες αναμονής αισθητικών χειρουργών, 
τις μαγευτικές οάσεις, τις μανιασμένες αμμοθύελλες 
και τις μαυλιστικές οφθαλμαπάτες 
που συνθέτουν τη σπαρταριστή, 
αλλά και τραγική αυτή αλληγορία.
Το παράπονο της καμήλας


  

 
  • Αντώνης Δημητρακόπουλος, Η Δροσοσταλίδα, εικονογράφηση: Έρση Σπαθοπούλου
Η Δροσοσταλίδα περιπλανιέται στη φύση
 προσπαθώντας να βρει απάντηση στο ερώτημά της: 
Μήπως ξέρεις το όνομά μου; 
Μια τρυφερή ιστορία από τον πρωτοεμφανιζόμενο 
Αντώνη Δημητρακόπουλο, 
ντυμένη με τις ονειρικές εικόνες 
της Έρσης Σπαθοπούλου.
Στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται 
και μεταφρασμένα βιβλία από την αγορά του εξωτερικού, προσεκτικά επιλεγμένα για την υψηλή αισθητική τους 
και τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα.

 

Axel Scheffler, σειρά: Τικ και Τέλα
Απόδοση στα ελληνικά: Φίλιππος Μανδηλαράς
Ο πολυβραβευμένος Axel Scheffler, δημιουργός του Γκρούφαλο,
 υπογράφει την σειρά Τικ και Τέλα.
Δύο λαγουδάκια μαθαίνουν να ξεπερνούν
τα εμπόδια και τους φόβους τους
μέσα από καθημερινές τρυφερές ιστορίες.
  • Τικ και Τέλα  – Το σούπερ πατίνι
  • Τικ και Τέλα  – Η λιμνούλα
  • Τικ και Τέλα  – Το τέρας



Leigh Hodgkinson,
 Η Χρυσομαλλούσα και μόνο ένας αρκούδος

Όλοι ξέρουμε ότι όταν η Χρυσομαλλούσα 
τα έκανε άνω κάτω 
στο σπίτι των τριών αρκούδων 
την αποχαιρέτησαν με μεγάλη ανακούφιση. 
Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ τι έγινε μετά; 
Χρόνια αργότερα το αρκουδάκι χάνεται 
μέσα στη μεγαλούπολη,
 και μαντέψτε ποιά συναντάει! 
Μια έξυπνη και αστεία συνέχεια 
 ενός αγαπημένου παραμυθιού, 
από μία βραβευμένη εικονογράφο.

 

Simon Puttock, 
Τι παράξενο μωρό! Γκρρρρ!
εικονογράφηση: Nadia Shireen
Τι παράξενο μωρό !
Ο κύριος και η κυρία Ελάφη 
δεν είχαν  δικό τους μωρό 
αλλά θα ήθελαν τόσο πολύ να είχαν… 
Φανταστείτε τώρα τη χαρά τους, 
όταν μια μέρα βρήκαν  στην εξώπορτά τους 
ένα μικρό μωρό μωράκι.  
Όμως –τι παράξενο!– 
το μωρό αυτό δεν σταματούσε να γρυλίζει… 
Φώναξαν  τους φίλους τους  για να τους βοηθήσουν,  
όμως, ένας ένας, αυτοί εξαφανίζονταν… 
Τι παράξενο!



Helen Stephens,
 Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι
Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι

Πού μπορεί ένα μικρό κοριτσάκι 
να κρύψει ένα τεράστιο λιοντάρι; 
Δεν είναι εύκολο, 
αλλά η Έλλη πρέπει να βάλει τα δυνατά της. 
Γιατί η μαμά και ο μπαμπάς 
δεν τα πάνε πολύ καλά με τα λιοντάρια 
μέσα στο σπίτι. 
Θα μπορέσει η Έλλη 
να κρύψει το λιοντάρι της για πάντα;




Birdie Black,  
Ένα δώρο για τον καθένα, 
εικονογράφηση: Rosalind Beardshaw

Πόσα δώρα μπορεί να φτιάξει κανείς
 μ’ ένα ρολό ύφασμα που είναι κόκκινο,
 ζεστό και τόσο, μα τόσο Χριστουγεννιάτικο; 
Αμέτρητα!
 Μια ζεστή, τρυφερή ιστορία 
που μιλάει για την αξία του δώρου 
και τη χαρά που νιώθει ο καθένας μας όταν δίνει,
με υπέροχες εικόνες 
από την αναγνωρισμένη εικονογράφο 
Ρόζαλιντ Μπίαρντσοου. 
Ένα βιβλίο που είναι προορισμένο να γίνει κλασικό.



Σειρά Παίζω & Διαβάζω
Corina Fletcher & Britta Teckentrup,  
Παίζω & Διαβάζω στη Φάρμα

 Παίζω & Διαβάζω στη Φάρμα

Ένα πρωτότυπο βιβλίο 
με εικόνες που ξεπετάγονται, 
το οποίο μεταμορφώνεται 
σε μια τρισδιάστατη φάρμα για ατελείωτο παιχνίδι.



 

Oliver Jeffers, ΟΥΠΣ … σκάλωσε

Οι Εκδόσεις Ίκαρος παρουσιάζουν 
για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 
τον πολυβραβευμένο εικονογράφο 
και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, 
Oliver Jeffers. 
Στο πρώτο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει με τίτλο  
ΟΥΠΣ… σκάλωσε
ο χαρταετός του Φλόιντ σκαλώνει
στα κλαδιά του δέντρου. 
Η προσπάθειά του να τον κατεβάσει
 οδηγεί σε ξεκαρδιστικές σκηνές!




Η Δροσοσταλίδα

Ο Αντώνης εργάζεται στον Ίκαρο από το καλοκαίρι του 2000. Όταν ξεκίνησε, ως συνεργάτης για εξωτερικές εργασίες, δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία στον εκδοτικό χώρο, η αυτόν του βιβλίου γενικότερα. Έντεκα χρόνια αργότερα, ο Αντώνης είναι ο πολυτιμότερος άνθρωπος του Ίκαρου. Εκτός από το ότι εφοδιάζει με βιβλία καθημερινά όλα τα βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας, ο Αντώνης έχει εξελιχθεί στον άνθρωπο για όλες τις δουλειές, με την καλή έννοια πάντα. Ξέρει τον κατάλογο του Ίκαρου απ’ έξω, γνωρίζει κάθε σπιθαμή της αποθήκης και τι αυτή περιέχει, κάνει εισπράξεις, τρέχει όλη μέρα σε τυπογραφεία, βιβλιοδέτες, ατελιέ. Ακόμη, έχει ένα κρυφό ταλέντο για τυπογραφικές διορθώσεις μιας και πολύ συχνά είναι ο μόνος που “πιάνει” ορθογραφικά ή τυπογραφικά λάθη σε κείμενα και μακέτες έτοιμες για το τυπογραφείο – δεν είναι λίγες οι φορές που έχει βρει λάθη και μετά το τυπογραφείο…
Όταν πριν λίγο καιρό μας έδωσε με μεγάλη δυσκολία, να διαβάσουμε δύο παιδικά παραμύθια που είχε γράψει για να του πούμε την γνώμη μας, κατά κάποιο τρόπο, συνέβη κάτι “μαγικό”. Εδώ και αρκετό καιρό, συζητούσαμε στον Ίκαρο να ξεκινήσουμε μια σειρά παιδικών βιβλίων, αλλά δεν ξέραμε από που να αρχίσουμε. Ήταν από αυτές τις σκέψεις που τις γυροφέρνεις συνέχεια, τις συζητάς, τις αφήνεις στην άκρη γιατί υπάρχει πάντα κάτι άλλο που τρέχει και απαιτεί την προσοχή σου.
Η Δροσοσταλίδα, του Αντώνη, 
με εικονογράφηση της Έρσης Σπαθοπούλου, 
θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2012 από τον Ίκαρο.
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μικρή ψιχάλα. Μια τοοοσο δα μικρή δροσοσταλίδα. Δεν είχε ηλικία γιατί  έτσι κι αλλιώς οι δροσοσταλίδες δεν έχουν ηλικία, είναι αιώνιες!
Σπίτι μου είναι τα σύννεφα, τα ποταμιά, οι λίμνες, η θάλασσα, έλεγε και ξανάλεγε με περηφάνια χορεύοντας πάνω σ’ ένα μικρό κατάλευκο σύννεφο.
Κάποια μέρα την είδε ένας αετός καθώς περνούσε από κει, να χορεύει χαρούμενη και της χαμογέλασε.
Η δροσοσταλίδα σταμάτησε το χορό της και πλησιάζοντας στην άκρη του σύννεφου τον ρώτησε διστακτικά.
-Μήπως ξέρεις τ όνομά μου?
-Όχι, απάντησε ο αετός και μ’ ένα δυνατό τίναγμα των φτερών του απομακρύνθηκε συνεχίζοντας   την πορεία του στον ουρανό.
Μετά από λίγο φύσηξε ένας δυνατός άνεμος και πήρε το σύννεφο μακριά, στέλνοντας το στη χώρα της Βροχής.
Μόλις έφτασαν εκεί η δροσοσταλίδα είδε τις αδελφές της να αφήνουν τα χέρια τους από το σύννεφο και να πέφτουν με γέλια και φωνές προς τη γη.
Μια και δυο έκανε κι αυτή το ίδιο. Άφησε τα χέρια της από το σύννεφο κι άρχισε να πέφτει, να πέφτει, να πέφτει…ώσπου ανταμώθηκε με το ποτάμι.

Προσχέδιο της Έρσης Σπαθοπούλου, 
για την εικονογράφηση της Δροσοσταλίδας

 

Περισσότερα για τα παιδικά βιβλία του Ίκαρου,
σε κάποια επόμενη ανάρτηση!


Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (2011)

           Η δύναμη των βιβλίων

Η αμερικανική μικρού μήκους ταινία
«The Fantastic Flying Books
of Mr. Morris Lessmore» 
κέρδισε  το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας
Μικρού Μήκους Animation.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη σε ίσα μέρη
(κατά τους δημιουργούς της)
από τον Τυφώνα Κατρίνα,
τον Μπάστερ Κίτον, 
τον Μάγο του Οζ και την αγάπη για τα βιβλία.
Η ταινία είναι μια ιστορία για τους ανθρώπους

που αφιερώνουν τη ζωή τους στα βιβλία
και για τα βιβλία που ανταποδίδουν τη χάρη!









Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η ώρα είναι εκατό - Λώρη Κέζα


Οι ώρες έρχονται όποια ώρα
θέλουν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν
αν έχει το χρόνο.
Οι μέρες έρχονται
από μόνες τους ακάλεστες
και οι μήνες τρέχουν
κατόπιν εντολής του έτους.
Η μικρή Ελβίρα
αποφασίζει να ξαναφτιάξει τα ρολόγια,
να ξαναγράψει τα ημερολόγια.
Ελπίζει να κάνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει.



Διαβάστε το βιβλίο στη σελίδα του ΕΚΕΒΙ
 "Μικρός Αναγνώστης"


Η Μαρία Χούκλη γράφει για το βιβλίο:
 
Πάει καιρός που τέλειωσα με τα παραμύθια. Επισήμως, γιατί στα κρυφά,
όταν πέσει κανένα καλό στο χέρι μου,
το διαβάζω.
Παλιμπαιδισμός θέλετε, περιέργεια πείτε το,
όπως κι αν είναι τα παραμύθια
μου αφήνουν ένα αίσθημα κάθαρσης
από τον αφόρητο ρεαλισμό της καταθλιπτικής καθημερινότητας.
Αφήστε που βρίσκεις και αναλογίες
με την πραγματικότητα.
Ακόμη κι αν δε υπάρχουν:
φαντασία είναι αυτή, πετάει...

Το πιο πρόσφατο παραμυθάκι που διάβασα
είναι της φίλης μου της Λώρης.
Τη Λώρη Κέζα την ξέρετε από το ΒΗΜΑ,
γράφει ούτε κι εγώ θυμάμαι πόσα χρόνια,
«αθυρόστομη» και «ασεβής» γραφίδα
είτε μιλάει για βιβλία είτε για την πολιτική.
Η Λώρη μαλακώνει μόνο όταν γράφει παραμύθια.

Πήγε λοιπόν και σκαρφίστηκε τη Δετάρτη,
τη μέρα που τη σφηνώνεις όπου θέλεις,
μια ημέρα πασπαρτού
για να την κάνεις ό,τι θέλεις.

Και μετά την καινούργια μέρα,
επινόησε και μιαν ώρα,
την ώρα εκατό
που τη χρησιμοποιείς
για να μην καθυστερείς ποτέ
και να μακραίνεις το χρόνο.

Μετά τα ζύγισε από δω τα γύρισε από κει
και έφτιαξε το δικό της μήνα:
το Διακοπέμβριο,
ο μήνας που κάνεις ό,τι τραβάει η ψυχή σου.
Ο μήνας που δεν δίνω λογαριασμό σε κανένα.

Το τέλος του παραμυθιού
δεν θα σας το πω
αλλά ο αφόρητος ρεαλισμός
της καταθλιπτικής καθημερινότητας
παρεισέφρησε στην ιστορία της Λώρης.
Όσο το διάβαζα τόσο νόμιζα
ότι το παραμύθι μιλάει στα παιδιά
για το «ελληνικό πάρτι»
που τελείωσε κάπου
μεταξύ Δετάρτης και Διακοπέμβριου
και τώρα η ώρα εκατό γίνανε μέρες εκατό,
…………………………………………………………………………