Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

"Griot: Οι ραψωδοί της Αφρικής"

 


Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, οι μαθητές της τάξης ΣΤ3 του 6ου Δημοτικού σχολείου Πύργου συμμετείχαν στο εργαστήριο "Griot: Οι ραψωδοί της Αφρικής", με την Αγνή Στρουμπούλη.

Οι Griot (γκριό) είναι αφηγητές ιστοριών που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στις υποσαχάριες χώρες της δυτικής Αφρικής. Οι γκριό εκφράζουν τη μνήμη της Παράδοσης της κοινωνίας τους (Ιστορία, Παραμύθια, Τραγούδια, Μουσική), η οποία είναι μια κοινωνία Προφορικότητας. 

Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.  Η γνωστή σε όλους μας, από τις εκπομπές της στο Δεύτερο πρόγραμμα, αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών μας ταξίδεψε σε μακρινές χώρες της Υποσαχάριας Δυτικής Αφρικής, το Μάλι, την Γκάνα, την Μπουρκίνα Φάσο, το Πράσινο Ακρωτήρι, με παραμύθια που αφηγούνται οι Γκριό, αφηγητές ιστοριών, τα οποία εκφράζουν τη μνήμη της παράδοσης της κοινωνίας τους, που είναι μια κοινωνία προφορικότητας. 

Τα παιδιά αρχικά παρακολούθησαν την κινηματογραφική ταινία "Liyana" των Aaron Kopp και Amanda Kopp 

και στη συνέχεια στο  διασικτυακό Εργαστήρι και το μπαλαφόν -ξυλόφωνο - υπήρχε και τα παραμύθια  από την Αφρική. Ακολούθησαν  παιχνίδια με τα παιδιά και αναπτύχθηκε διάλογος για το θέμα. Μέσα από το διάλογο  επισημάνθηκαν οι  λειτουργίες που επιτελεί ένας Γκριό· το περιβάλλον του και η ζωή των παιδιών σ' αυτό. Επίσης, αναδείχθηκαν τα χαρακτηριστικά του Πολιτισμού της Προφορικότητας, στον οποίο ανήκει και η δική μας Παράδοση. 

Μαγεμένα τα παιδιά άκουγαν την Αγνή Στρουμπούλη να αφηγείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο αφρικανικά παραμύθια. Στο τέλος της πήραν  μια μικρή συνέντευξη για την εφημερίδα τους.Και του χρόνου από κοντά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου