Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Οι "Ξυπόλητοι ήρωες" στη Λέσχη Ανάγνωσης Επιταλίου

 


Η Λέσχη Ανάγνωσης, που δημιουργήθηκε στο Επιτάλιο, από το Δημοτικό Σχολείο Επιταλίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Επί της Αλός» και το Σύλλογο Γονέων του σχολείου, είχε στις 2/12/2023 την πρώτη συνάντηση των μελών της. Το βιβλίο που συζητήσαμε ήταν οι "Ξυπόλητοι ήρωες". Παρούσα η συγγραφέας του βιβλίου Αλεξάνδρα Μητσιάλη.

Η συγγραφέας του βιβλίου Αλεξάνδρα Μητσιάλη, καλεσμένη του  Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, δήλωσε για το βιβλίο:

«Είναι ένα βιβλίο που αφορά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο συγκεκριμένα τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη. Μιλάει για τα μεγάλα γεγονότα αυτής της περιόδου, για την αντίσταση και για όλους εκείνους τους ανώνυμους ανθρώπους, που ύψωσαν το ανάστημά τους και συνετέλεσαν στο να γείρει η πλάστιγγα προς την σωστή πλευρά. Μιλάει για τους δοσίλογους, για το ξυπόλητο Τάγμα, πού ήταν τα παιδιά κυρίως του Παπάφειου ορφανοτροφείου, τα οποία αυτό οργανώθηκαν και έζησαν τα χρόνια της κατοχής ομαδικά στα Κάστρα και συμμετείχαν και αυτά με τον τρόπο τους σε πολλά από τα γεγονότα της αντίστασης. Μιλάει και για το ξεκλήρισμα της Μεγάλης κοινότητας των Εβραίων της πόλης. Για αυτό το βιβλίο σήμερα θα μιλήσουμε, θα συζητήσουμε στην ουσία με τη λέσχη ανάγνωσης, η οποία είναι πρόσφατη, νεοσυσταθείσα και περιμένω και εγώ με χαρά αυτή τη συζήτηση για το βιβλίο».


 "Ξυπόλητοι ήρωες"

Περίληψη: 

Ο Τάκης, η Σταυρούλα, η Αλέγρα, ο Πέπο, ο Άρης, η Ελένη, ο Έκτορας, η Αγγελική και η Λούνα ζουν στη Θεσσαλονίκη τα σκοτεινά χρόνια της γερµανικής Κατοχής. Μέσα σε µια πόλη που η µπότα των Γερµανών προσπαθεί να ταπεινώσει απ’ άκρη σ’ άκρη, αγωνίζονται να επιβιώσουν και ταυτόχρονα να αντισταθούν στον ναζισµό. Ζουν εµπειρίες που τους καθορίζουν και πολλές φορές δίνουν µάχη για να ξεφύγουν από τον θάνατο που τους κυκλώνει. Και µέσα στα µεγάλα ιστορικά γεγονότα ξετυλίγονται απεγνωσµένοι έρωτες, αδερφικές φιλίες, πράξεις αυταπάρνησης, επιστροφές από χρωστούµενα του παρελθόντος. Και κάποτε είναι τα ζάρια της τύχης που αποφασίζουν για τον θάνατο και τη ζωή. Οι "Ξυπόλυτοι ήρωες" είναι ένα ιστορικό µυθιστόρηµα για την Κατοχή και την Αντίσταση, για το ξυπόλυτο τάγµα και το ξεκλήρισµα των Εβραίων της πόλης. Οι "Ξυπόλυτοι ήρωες" είναι πάνω από όλα η ιστορία των απλών, καθηµερινών ανθρώπων της που απέκτησαν το ανάστηµα όσων γράφουν την ιστορία µε τις ίδιες τους τις πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου