Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Καλή χρονιά!

 


Σε όποια γλώσα κι αν σκεφτόμαστε και ονειρευόμαστε

όλες μας οι ευχές για τη νέα χρονιά εκφράζονται με μία μόνο λέξη:

ΕΙΡΗΝΗ!


🎄Η Αγγελική (Angeliki Darlasi) έγραψε την ευχή και η Κέλλυ (Kelly Matathia Covo) την εικονογράφησε τρυφερά με τα χρώματα και τα πινέλα της. 

🌍Ελπίζουμε ότι θα φτάσει παντού και ειδικά σε όσους έχουν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους.

❤️Σας καλούμε να μοιραστείτε την ευχή της ΙΒΒΥ με την ελπίδα να ταξιδέψει παντού και να φτάσει σε όσους πράγματι πρέπει να ακούσουν δυνατά τη λέξη ΕΙΡΗΝΗ.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

“Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα”, Αλεξάνδρα Μητσιάλη


Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 επισκέφθηκε το σχολείο μας, η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Αλεξάνδρα Μητσιάλη.



Στο φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης του συναντήθηκε με τα παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄τάξης. Τα παιδιά είχαν διαβάσει το βιβλίο της “Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα”.  Το βιβλίο μας μεταφέρει στη Σμύρνη λίγες μέρες πριν τη Καταστροφή.



H ονομαστική γιορτή της Αριστούλας πλησιάζει. Όμως οι φίλες και συμμαθήτριές της έχουν φύγει από τη Σμύρνη όπου κατοικούσαν και η μόνη που της έχει απομείνει είναι η γειτονοπούλα της, η Αϊσέ. Τα παιχνίδια τους, οι αγαπημένες τους κούκλες, η αναμονή της γιορτής και το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα, που η Αϊσέ ετοιμάζεται να χαρίσει στην Αριστούλα τη μεγάλη μέρα, τις γεμίζουν χαρά και προσμονή, μέχρι τη στιγμή που θα βρεθούν κι οι δυο μαζί αντιμέτωπες με την Καταστροφή. Ήτανε 13 Σεπτέμβρη του 1922, στη Σμύρνη της Μικρασίας. 

Η μέρα της γιορτής έφτασε, μα το σπίτι δεν είναι γιορτινό. Η γιαγιά της προσπαθεί να την ηρεμήσει, η μητέρα της είναι ανήσυχη και ο πατέρας της της απαγορεύει να βγει από το σπίτι, μα εκείνη παρακούει και τρέχει στην Αϊσέ. Σκούρα και πυκνά σύννεφα καπνού απλώνονται στον ουρανό, το σοκάκι είναι έρημο, η Αϊσε προσφέρει στην Αριστούλα το μαντήλι της με τα τριαντάφυλλα. Ξαφνικά, αφηνιασμένα άλογα με άγριους καβαλάρηδες εμφανίζονται μπροστά τους. Φόβος φωλιάζει στις καρδιές των δυο κοριτσιών και αγκαλιάζονται σφιχτά. Μια σπάθα υψώνεται στον αέρα. Ποια είναι η ελληνοπούλα; Ποια είναι η τουρκοπούλα;


 

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

«Η περιπέτεια ενός ιππότη» στο Δημοτικό σχολείο Επιταλίου



  Η ιστορία του Σπύρου Γιαννακόπουλου, με την εικονογράφηση της Γεωργίας Ζάχαρη, που έχει τίτλο “Η περιπέτεια ενός ιππότη” παρουσιάστηκε την Τρίτη  5 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό σχολείο Επιταλίου.






Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Οι "Ξυπόλητοι ήρωες" στη Λέσχη Ανάγνωσης Επιταλίου

 


Η Λέσχη Ανάγνωσης, που δημιουργήθηκε στο Επιτάλιο, από το Δημοτικό Σχολείο Επιταλίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Επί της Αλός» και το Σύλλογο Γονέων του σχολείου, είχε στις 2/12/2023 την πρώτη συνάντηση των μελών της. Το βιβλίο που συζητήσαμε ήταν οι "Ξυπόλητοι ήρωες". Παρούσα η συγγραφέας του βιβλίου Αλεξάνδρα Μητσιάλη.

Η συγγραφέας του βιβλίου Αλεξάνδρα Μητσιάλη, καλεσμένη του  Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, δήλωσε για το βιβλίο:

«Είναι ένα βιβλίο που αφορά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο συγκεκριμένα τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη. Μιλάει για τα μεγάλα γεγονότα αυτής της περιόδου, για την αντίσταση και για όλους εκείνους τους ανώνυμους ανθρώπους, που ύψωσαν το ανάστημά τους και συνετέλεσαν στο να γείρει η πλάστιγγα προς την σωστή πλευρά. Μιλάει για τους δοσίλογους, για το ξυπόλητο Τάγμα, πού ήταν τα παιδιά κυρίως του Παπάφειου ορφανοτροφείου, τα οποία αυτό οργανώθηκαν και έζησαν τα χρόνια της κατοχής ομαδικά στα Κάστρα και συμμετείχαν και αυτά με τον τρόπο τους σε πολλά από τα γεγονότα της αντίστασης. Μιλάει και για το ξεκλήρισμα της Μεγάλης κοινότητας των Εβραίων της πόλης. Για αυτό το βιβλίο σήμερα θα μιλήσουμε, θα συζητήσουμε στην ουσία με τη λέσχη ανάγνωσης, η οποία είναι πρόσφατη, νεοσυσταθείσα και περιμένω και εγώ με χαρά αυτή τη συζήτηση για το βιβλίο».


 "Ξυπόλητοι ήρωες"

Περίληψη: 

Ο Τάκης, η Σταυρούλα, η Αλέγρα, ο Πέπο, ο Άρης, η Ελένη, ο Έκτορας, η Αγγελική και η Λούνα ζουν στη Θεσσαλονίκη τα σκοτεινά χρόνια της γερµανικής Κατοχής. Μέσα σε µια πόλη που η µπότα των Γερµανών προσπαθεί να ταπεινώσει απ’ άκρη σ’ άκρη, αγωνίζονται να επιβιώσουν και ταυτόχρονα να αντισταθούν στον ναζισµό. Ζουν εµπειρίες που τους καθορίζουν και πολλές φορές δίνουν µάχη για να ξεφύγουν από τον θάνατο που τους κυκλώνει. Και µέσα στα µεγάλα ιστορικά γεγονότα ξετυλίγονται απεγνωσµένοι έρωτες, αδερφικές φιλίες, πράξεις αυταπάρνησης, επιστροφές από χρωστούµενα του παρελθόντος. Και κάποτε είναι τα ζάρια της τύχης που αποφασίζουν για τον θάνατο και τη ζωή. Οι "Ξυπόλυτοι ήρωες" είναι ένα ιστορικό µυθιστόρηµα για την Κατοχή και την Αντίσταση, για το ξυπόλυτο τάγµα και το ξεκλήρισµα των Εβραίων της πόλης. Οι "Ξυπόλυτοι ήρωες" είναι πάνω από όλα η ιστορία των απλών, καθηµερινών ανθρώπων της που απέκτησαν το ανάστηµα όσων γράφουν την ιστορία µε τις ίδιες τους τις πράξεις.

“Το σινεμά πριν από το σινεμά” με την Αγνή Στρουμπούλη

Αφήγηση λαϊκών Παραμυθιών”Αγνή Στρουμπούλη & Σταύρος Παργινός 

Στα πλαίσια του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, επισκέφτηκαν το σχολείο μας η αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών, Αγνή Στρουμπούλη &  ο μουσικός Σταύρος Παργινός. Η Αγνή Στρουμπούλη με την υπέροχη φωνή της και ο Σταύρος Παργινός με το βιολοντσέλο, μας αφηγήθηκαν παραμύθια,  6 παραμύθια  για τις τέχνες, τις 6 Τέχνες πριν από την 7η .


Και την 7η τέχνη στην οθόνη, πληθωρική και υπέροχη!! Πριν τους αδελφούς Λυμιέρ, που έδωσαν κίνηση στη φωτογραφία και έκαναν το 1895 στο Παρίσι, την πρώτη δημόσια προβολή, οι άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο, έλεγαν ιστορίες, που ο καθένας “έβλεπε” να ξετυλίγονται μπροστά του, μέσα από την ζωντάνια και την παραστατικότητα του λόγου. Σιγά σιγά “σβήνεται” η παρουσία του Παραμυθά και ζωντανεύουν ανάμεσα σ’ εκείνον και το κοινό, σαν σε οθόνη, οι εικόνες του Παραμυθιού.

Το πιο ενδιαφέρον ήταν  ότι εκτός από Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού,  ήρθαν και τα παιδιά της  Α΄ και Β΄ τάξης του Γυμνασίου Επιταλίου! 


– Πείτε τους ότι θα τους αρέσει· έχουμε πολύ ωραία παραμύθια!

Αγνή Στρουμπούλη

Λέσχη Ανάγνωσης Επιταλίου

 

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, ξεκίνησαν οι συναντήσεις των μελών της νεοσυσταθείσας Λέσχης Ανάγνωσης Επιταλίου, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου. Συζητήθηκε το ιστορικό μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, «Ξυπόλυτοι Ήρωες».

Οι «Ξυπόλητοι Ήρωες», είναι ένα βιβλίο που αφορά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο συγκεκριμένα τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη. Μιλάει για τα μεγάλα γεγονότα αυτής της περιόδου, για την αντίσταση και για όλους εκείνους τους ανώνυμους ανθρώπους, που ύψωσαν το ανάστημά τους και συνετέλεσαν στο να γείρει η πλάστιγγα προς την σωστή πλευρά. Μιλάει για τους δοσίλογους, για το ξυπόλητο Τάγμα, που ήταν παιδιά που οργανώθηκαν και συμμετείχαν και αυτά με τον τρόπο τους σε πολλά από τα γεγονότα της αντίστασης. Μιλάει και για το ξεκλήρισμα της Μεγάλης κοινότητας των Εβραίων της πόλης.

Στη συνάντηση, που ήταν παρούσα η συγγραφέας, υπήρξαν προβληματισμοί και προσωπικές αφηγήσεις. Η συζήτηση μαζί της ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Μετά το τέλος της συζήτησης η Αλεξάνδρα Μητσιάλη δήλωσε:

«Είμαι καλεσμένη της διευθύντριας του σχολείου και του συλλόγου διδασκόντων και διδασκουσών του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου, για να συζητήσουμε για τους “Ξυπόλυτους Ήρωες”. Είναι ένα βιβλίο που αφορά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο συγκεκριμένα τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη. Μιλάει για τα μεγάλα γεγονότα αυτής της περιόδου, για την αντίσταση και για όλους εκείνους τους ανώνυμους ανθρώπους, που ύψωσαν το ανάστημά τους και συνετέλεσαν στο να γείρει η πλάστιγγα προς την σωστή πλευρά. Μιλάει για τους δοσίλογους, για το ξυπόλητο Τάγμα, πού ήταν τα παιδιά κυρίως του Παπάφειου ορφανοτροφείου, τα οποία αυτό οργανώθηκαν και έζησαν τα χρόνια της κατοχής ομαδικά στα Κάστρα και συμμετείχαν και αυτά με τον τρόπο τους σε πολλά από τα γεγονότα της αντίστασης. Μιλάει και για το ξεκλήρισμα της Μεγάλης κοινότητας των Εβραίων της πόλης. Για αυτό το βιβλίο σήμερα θα μιλήσουμε, θα συζητήσουμε στην ουσία με τη λέσχη ανάγνωσης, η οποία είναι πρόσφατη, νεοσυσταθείσα και περιμένω και εγώ με χαρά αυτή τη συζήτηση για το βιβλίο».


Τα «ζιζάνια» που χαρίζουν φως και χρώμα σε μια πόλη στην Ηλεία


Δεν θυμάμαι πότε, σίγουρα όμως αυτή φωτογραφία αποδεικνύει ότι η σχέση μου με το φεστιβάλ ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Εδώ φαίνεται πως περνώ για πρώτη φορά, περπατώντας, το κατώφλι του θεάτρου Απόλλων.

Δεν ήξερα τότε ότι αυτός θα γινόταν ο χώρος που θα φύλαγε μέσα του τα όνειρά μου. Δεν θα σας πω την ιστορία της φωτογραφίας γιατί δεν τη θυμάμαι.

Ξέρω όμως ότι στην Ε΄ δημοτικού κληρώθηκα για πρώτη φορά στην κριτική επιτροπή. Μέχρι τότε απλώς περιφερόμουν στις προβολές και στους φεστιβαλικούς χώρους. Η εβδομάδα μου στο φεστιβάλ απέκτησε τότε άλλη δυναμική. Ανεξάρτητη, μέλος μιας ομάδας, έβλεπα ταινίες σε μια υπέροχη συνθήκη, σε μια αίθουσα γεμάτη ανθρώπους με τους οποίους συνδιαλεγόμουν.

Υποσχέθηκα τότε ότι κάθε χρόνο θα είμαι εκεί πιο ενεργή. Την επόμενη χρονιά δήλωσα αμέσως συμμετοχή, πήγα όλο χαρά στον χώρο που θα γινόταν η κλήρωση και περίμενα. Εκείνες τις χρονιές τα «ζιζάνια» ήταν αμέτρητα και εκεί βρίσκονταν και άλλα πολλά παιδιά σαν και μένα. Επικρατούσε μεγάλη αγωνία. Δεν κληρώθηκα.

Ήμουν πολύ φορτισμένη, έτοιμη να αφήσω το πρώτο μου δάκρυ. Δεν ήθελα όμως να φανεί ότι με πείραξε. Δεν μίλαγα σε κανέναν. Με το που βγήκα από την αίθουσα άρχισαν ποτάμια τα δάκρυα. Απαρηγόρητη στο σπίτι, δεν έβγαινα από το δωμάτιό μου, δεν πήγα καν στο μάθημα των Αγγλικών.

Άρχισα να γράφω επιστολές – τις οποίες δεν έστειλα ποτέ. Βρισκόμουν σε αδιέξοδο. Ένιωθα πως η πορεία μου στο φεστιβάλ είχε τελειώσει. Βρήκα τη δύναμη και πήγα στη γραμματεία του φεστιβάλ να ζητήσω να μπω στην κριτική επιτροπή.

Μου είπαν ότι αυτό δεν γίνεται. Πάλι κλάματα. Παρά ταύτα αποφάσισα να πηγαίνω κάθε βράδυ στις προβολές. Έβλεπα κάθε μέρα όλες τις ταινίες και κρατούσα σημειώσεις. Ζούσα όλο το φεστιβαλικό κλίμα και ήμουν ήδη γεμάτη.

Με το που βγηκα απο την αιθουσα αρχισαν ποταμια τα δακρυα. Απαρηγορητη στο σπιτι, δεν εβγαινα απο το δωματιο μου, δεν πηγα καν στο μαθημα των Αγγλικων

Οι μέρες περνούσαν και φτάσαμε στην Παρασκευή, τη μέρα της ψηφοφορίας. Η υπεύθυνη της επιτροπής, που με θυμόταν από την προηγούμενη χρονιά, είχε παρατηρήσει ότι πήγαινα κάθε μέρα. Αφού ολοκληρώθηκε η τελευταία προβολή, μου είπαν να κατέβω κι εγώ στα καμαρίνια να παρακολουθήσω τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Υπήρχαν δυο κενές θέσεις παιδιών που δεν είχαν έρθει σε καμία προβολή. Δεν ξέρω πώς έγινε, αλλά τελικά αποφάσισαν να μου δώσουν δικαίωμα ψήφου.

Ήταν η πρώτη φορά που διεκδίκησα κάτι στη ζωή μου για μένα, για να υπερασπιστώ κάτι που αγαπώ αλλά και το μοναδικό πράγμα που συνέχισα να διεκδικώ στα υπόλοιπα μαθητικά μου χρόνια.

Τα επόμενα χρόνια ήταν πολλές οι φορές που δεν κληρώθηκα. Δεν υπολόγισα ποτέ τίποτε. Θεωρούσα τη συμμετοχή μου αναφαίρετο δικαίωμα που κανένας –ούτε το σχολείο– δεν μπορούσε να μου αφαιρέσει, γιατί αν και κάποιοι εκπαιδευτικοί ήταν θετικά προσκείμενοι, υπήρχαν και άλλοι που δεν μας άφηναν να πηγαίνουμε. Εγώ βέβαια ποτέ δεν φοβήθηκα να θυσιάσω τις απουσίες μου.

Και αυτό την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη ζούσα στιγμές που οι ανησυχίες μου έβρισκαν δημιουργικό χώρο και μπορούσα να κάνω εκείνα που αγαπώ και με γεμίζουν στη μικρή μας γκρίζα πόλη. Γιατί ενώ όλο τον χρόνο μια ολόκληρη κοινωνία, ένα ολόκληρο σύστημα, μας πίεζε να γκριζάρουμε, βγαίναμε με τις κάμερες στους δρόμους και ο καθένας και η καθεμιά από εμάς έπαιρνε το χρώμα εκείνο που του ταίριαζε δίνοντας φως και χρώμα σε κάθε γωνιά.

 H φοιτήτρια Ειρήνη Ζέζα μοιράζεται με το Short Stories στιγμές που έζησε συμμετέχοντας ενεργά στην Camera Zizanio του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στον Πύργο Ηλείας

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διοργανώνεται φέτος από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου

https://shortstories.gr