Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου



Αθήνα 2018
Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Για έναν περίπου μήνα ακόμη η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Για έναν περίπου μήνα ακόμη το βιβλίο θα είναι στο κέντρο των πολιτιστικών δράσεων της πόλης. Ελπίζουμε να εξακολουθήσει να είναι και μετά, όταν τα φώτα θα έχουν σβήσει και τη σκυτάλη θα έχει πάρει η  Σάρζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ελπίζουμε η Αθήνα να γίνει πραγματικά η πόλη του βιβλίου.


Η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι μία πρωτοβουλία της UNESCO, του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ. Ξεκίνησε το 2001, μετά από πρόταση της ισπανικής κυβέρνησης και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εκδοτών και η ιδέα προέκυψε μετά από τη μεγάλη αποδοχή που είχε η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων. 

Ο τίτλος απονέμεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη και η διοργάνωση διαρκεί από τις 23 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων) έως τις 22 Απριλίου του επόμενου έτους.
Στη διαδικασία επιλογής πόλης, συμμετέχουν, μαζί με την UNESCO, οι 3 σημαντικότεροι παγκοσμίως φορείς της βιομηχανίας του βιβλίου:
η Διεθνής Συνομοσπονδία Εκδοτών
η Διεθνής Συνομοσπονδία Βιβλιοθηκών
και η Διεθνής Συνομοσπονδία Βιβλιοπωλών




Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Ο στίχος της ημέρας -Ελύτης





Άκου, άκου
Ποιος μιλεί στα νερά καί ποιος κλαίει – ακούς;

Ποιος γυρεύει τον άλλο, ποιος φωνάζει – ακούς;
Είμ’ εγώ που φωνάζω κι είμ’ εγώ που κλαίω, μ’ ακούς
Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ μ’ ακούς.


[Οδ. Ελύτης, Το Μονόγραμμα, Ίκαρος Αθήνα, 2008, σ.17-19]

Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 

«Με κουκί και με ρεβίθι… Να σου ένα παραμύθι…» με τη Μαριλένα Καββαδά



Οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Γαλατσίου διοργανώνουν ημερίδα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας για γονείς και εκπαιδευτικούς  με θέμα:
«Με κουκί και με ρεβίθι… Να σου ένα παραμύθι…»

Η συγγραφέας Μαριλένα Καββαδά, υποδέχεται γονείς κι εκπαιδευτικούς σ’  ένα παραμυθένιο πρωινό, επιχειρώντας με πρακτικές προτάσεις, βιωματικές δραστηριότητες και γλυκιά κουβεντούλα να τους ενθαρρύνει  να τρυπώσουν στον κόσμο των παιδιών μέσα από τα βιβλία, με στόχο όχι μόνο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας αλλά και την ποιοτική αξιοποίηση του χρόνου τους με τα παιδιά…
Κι αν οι γονείς φύγουν με όρεξη για παραμύθια και παιχνίδια στο σπίτι… ελπίζουμε οι εκπαιδευτικοί να φύγουν με νέες ιδέες και  όρεξη να οργανώσουν ανάλογες συναντήσεις με γονείς στα δικά τους σχολεία, έτσι ώστε να προσκαλέσουν δημιουργικά περισσότερους γονείς στα μονοπάτια των παραμυθιών!
Ερωτήματα όπως τα ακόλουθα, είναι μόνο μερικά απ’ όσα θα απασχολήσουν:
·       Πώς διαλέγουμε ένα παραμύθι για τα παιδιά μας;
·       Πώς κάνουμε “παιχνίδι” την ανάγνωση ενός βιβλίου;
·       Πώς βάζουμε τα παιδιά μας στον κόσμο των βιβλίων;
·       Πώς καλλιεργούμε την αγάπη για τα βιβλία στα παιδιά μας;
·       Πώς ζωντανεύουμε ένα παραμύθι με τα παιδιά μας στο παιδικό δωμάτιο ή το σπίτι μας;
·       Πώς μπορούμε να απολαύσουμε παραμυθένιες στιγμές στο αυτοκίνητο;
·       Πώς μπορούμε να οργανώσουμε έναν παραμυθένιο περίπατο;
·       Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα παραμύθι… γιορτή;
·       Πώς προσκαλούμε στον κόσμο των παραμυθιών άλλα μέλη της οικογένειας και φίλους;

Λίγα λόγια για τη Μαριλένα Καββαδά,    www.magiko-kohili.gr

Η Μαριλένα Καββαδά γεννήθηκε στη γειτονιά  της Κοκκινοσκουφίτσας και μεγάλωσε παρέα με τη Χιονάτη, τους επτά νάνους και τα τρία γουρουνάκια. Σήμερα ζει δίπλα στη λίμνη των παραμυθιών, όπου τα ηλιόλουστα πρωινά ψαρεύει παραμύθια και τα βράδια πλέκει με φεγγαραχτίδες κουβερτούλες για μωρά. Όταν μεγαλώσει αρκετά, ονειρεύεται να ζήσει σε έναν πέτρινο φάρο, σε κάποιο θαλασσινό σταυροδρόμι, για να κερνά τους ταξιδιώτες παραμυθόπιτα με καραμελωμένα μήλα και να εύχεται στους ναυτικούς καλό ταξίδι…”.

Ωστόσο, κάποιοι, ποιός ξέρει γιατί, γράφουν ότι…
Η Μαριλένα Καββαδά έχει σπουδές στο Χορό, τον Ελληνικό Πολιτισμό και στην Εκπαίδευση & Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία.
Από το 2013 ίδρυσε και συντονίζει την Καλλιτεχνική & Παιδαγωγική Ομάδα “Μαγικό Κοχύλι”  www.magiko-kohili.gr
Από το 2017 διευθύνει το “Λίκνο” εκπαίδευσης, τέχνης & πολιτισμού www.tolikno.gr   
Στο συγγραφικό της έργο εντάσσονται περισσότερα από πενήντα άρθρα σε έγκριτα παιδαγωγικά περιοδικά και 26 βιβλία για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς.
Κείμενα της έχουν εικονογραφηθεί από δημιουργούς όπως: Μυρτώ Δεληβοριά, Λήδα Βαρβαρούση, Αιμιλία Κονταίου, Λιάνα Δενεζάκη, Νέστορας Ξουρής κ.ά. Το βιβλίο της “Το μαγικό κοχύλι της γοργόνας” (εικον. Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδ.Διάπλαση) ήταν υποψήφιο για το βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου 2012 (βραχεία λίστα).
Στα CDs των βιβλίων της έχουν συνεργαστεί φιλικά καλλιτέχνες όπως: Γρηγόρης Βαλτινός, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Μακεδόνας, Αφροδίτη Μάνου, Ελένη Πέτα, Αρετή Κετιμέ, Βαγγέλη Γερμανό κ.ά.

.

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2019


Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2019
Για φέτος, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού
είναι το Τμήμα της Λιθουανίας.
 Το μήνυμα και η αφίσα είναι έργα
του Λιθουανού Kęstutis Kasparavičius,
διεθνούς φήμης εικονογράφου και συγγραφέα.
Τη μετάφραση επιμελήθηκε, όπως κάθε χρόνο,
η επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος
 κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.
Η αφίσα τυπώθηκε και διανέμεται
με την ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Πατάκη
 και θα φτάσει στα περισσότερα βιβλιοπωλεία.
Ο εορτασμός τελεί υπό την αιγίδα
του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.



ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (ΙΒΒΥ)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2.4.2019

Τα βιβλία μάς βοηθούν να μη βιαζόμαστε
Kęstutis Kasparavičius
Λιθουανία

Βιάζομαι!... Δεν έχω χρόνο!... Αντίο!... Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης.
Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα – μας βοηθούν να χαλαρώνουμε. Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια το φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δεν χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά μάλλον ασήμαντη. Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μια τάξη καθορισμένη με ακρίβεια. Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις; Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν.
Το σύμπαν ενός βιβλίου είναι ορθάνοιχτο∙ συνδυάζει μ’ επιτυχία την πραγματικότητα με τη φαντασία. Και καμιά φορά αναρωτιέσαι αν ήταν σ’ ένα βιβλίο ή στη ζωή που πρόσεξες πόσο όμορφα πέφτουν από τη στέγη ενός σπιτιού οι σταγόνες του λιωμένου χιονιού, ή πόσο ευχάριστος είναι στα μάτια ο τοίχος του γείτονα καλυμμένος με βρύα. Το ξέρεις από ένα βιβλίο ή από την πραγματικότητα ότι τα κόκκινα μούρα δεν είναι όμορφα μόνο αλλά και πικρά; Ήταν σ’ ένα βιβλίο ή στην πραγματικότητα που ήσουν ξαπλωμένος ένα καλοκαίρι στο γρασίδι, ή που καθόσουν σταυροπόδι και κοιτούσες τα σύννεφα να ταξίδευαν στον ουρανό;
Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε, τα βιβλία μας μαθαίνουν να παρατηρούμε το κάθε τι, τα βιβλία μάς προσκαλούν, ακόμα και μας υποχρεώνουν καμιά φορά να καθίσουμε για λίγο. Συνήθως διαβάζουμε καθιστοί, με το βιβλίο στο τραπέζι ή στα γόνατά μας, έτσι δεν είναι;
Και δεν έχετε ζήσει άλλο ένα θαύμα – εκείνο που όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, το βιβλίο διαβάζει εσάς; Ναι, βέβαια, τα βιβλία έχουν την ικανότητα να διαβάζουν. Διαβάζουν το μέτωπό σας, τα φρύδια σας, τις άκρες των χειλιών σας, που γυρίζουν προς τα πάνω από χαρά, προς τα κάτω από λύπη. Πρώτ’ απ’ όλα, όμως, τα βιβλία διαβάζουν τα μάτια σας. Και κοιτάζοντας μέσα στα μάτια σας, βλέπουν… Ε, ξέρετε τι βλέπουν!
Είμαι βέβαιος ότι τα βιβλία ποτέ δεν βαριούνται όταν βρίσκονται στα γόνατά μας. Κάποιος που απολαμβάνει το διάβασμα – παιδί ή μεγάλος – μας κινεί το ενδιαφέρον πολύ περισσότερο από κάποιον που δεν νοιάζεται για τα βιβλία, κάποιον που κυνηγάει διαρκώς το ρολόι, που δεν έχει ποτέ καιρό να καθίσει, που δεν καταφέρνει να παρατηρήσει πολλά απ’ όσα υπάρχουν γύρω μας.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η ευχή μου σε όλους μας είναι: Να υπάρχουν ενδιαφέροντα βιβλία για τους αναγνώστες και ενδιαφέροντες αναγνώστες για τα βιβλία!


Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου