Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας


Αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα η σημερινή ημέρα. 
Το φετινό μήνυμα που έγραψε
 η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη,
 υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν 
και εικονογράφησε 
η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή 
θα ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της γης,
 όπου υπάρχουν Έλληνες, 
με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.


Για μόλις δεύτερη φορά γιορτάζεται σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», η οποία καθιερώθηκε το 2017 με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Τα ελληνικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και μία από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι επίσημα αναγνωρισμένη μειονοτική γλώσσα στην Αλβανία, την Αρμενία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και την Τουρκία.
«Αξίζει όντως να τιμάται μια γλώσσα πολύτιμη ως παρακαταθήκη για τη Δύση και αναντικατάστατη ως θεμέλιο για την εθνική ταυτότητα του ελληνισμού» τονίζει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του το υπουργείο Παιδείας.





«Την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Όπως έλεγε και ο κορυφαίος διανοητής της γενιάς του ’30, ο Γιώργος Θεοτοκάς, η Ευρώπη είναι σαν ένας κήπος, που συγκεντρώνει με αρμονία τα πιο διαφορετικά λουλούδια, τα πιο αταίριαστα χρώματα. Έχω την αίσθηση ότι τούτη η ιδιαίτερη φυσιογνωμία οφείλεται στη λαμπρότητα της πρώτης σποράς, στη γοητεία της ακούραστης ζωντάνιας της ελληνικής γλώσσας, που πρώτη έσπειρε στον ευρωπαϊκό χώρο το σύμπλεγμα των δυναμικών αντιθέσεων, οι οποίες συνέθεσαν την ελληνικότητα».


«Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θα αποτελεί σταθερά της παγκόσμιας ανθρώπινης κοινωνίας υπενθυμίζοντας στο διηνεκές ότι η γλώσσα των Ελλήνων οδηγεί πάντα προς τα Ελληνικά κείμενα, τα οποία μαρτυρούν τον Ελληνικό τρόπο διαλόγου και συνύπαρξης, δηλαδή τον Ορθό Λόγο, ο οποίος γέννησε τις οικουμενικές αξίες, που ακόμη νοηματοδοτούν τον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο, εκείνον που αποκαλούμε κόσμο της ελευθερίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
 «Να μην λησμονούμε ότι οι δύο έννοιες, πυλώνες του Δυτικού πολιτισμού, «dialogue’» και «democracy» είναι ελληνικές»

Τέρενς Κουίκ


           Υφυπουργός Εξωτερικών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου