Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

"Γιλάν - Η πριγκίπισσα των φιδιών" της Μαρίας Σκιαδαρέση



Ο χρόνος βρισκόταν στην αρχή του και δεν υπήρχε ακόμα γραφή. Σε μια χώρα στο τέλος του κόσμου με το όνομα Τζεννέτ, όλα τα πλάσματα, που ακόμα δεν είχαν μόνο μία μορφή μα έπαιρναν όποια όψη επιθυμούσαν, ζούσαν αγαπημένα μεταξύ τους. Ώσπου μια μέρα, εντελώς ξαφνικά, η ζωή τους αλλάζει εξαιτίας της γνωριμίας της πριγκίπισσας Γιλάν με το βοσκό Κεμ. Η πριγκίπισσα ερωτεύεται το βοσκό, ενώ ο πρίγκιπας Κουρτ τη θέλει για γυναίκα του. Η αρρώστια μιας άλλης πριγκίπισσας, της κακομαθημένης Τσιρκίν, και η διάγνωση ενός παράξενου θεραπευτή, οδηγούν το βασιλιά Μεμρούτ σε ασυγχώρητη προδοσία. Ένας μάγος, οι σκοτεινές του δυνάμεις, μια συνωμοσία, η αγωνία ενός πατέρα για τη ζωή της κόρης του, μια ψεύτικη είδηση για απαγωγή κι ένας πόλεμος που αναστατώνει τρία βασίλεια και που ύστερα από πολλές περιπέτειες αποφεύγεται, συνθέτουν αυτή την ιστορία, βασισμένη σ' έναν πανάρχαιο μύθο της Ανατολής.

Στις χώρες της Ανατολής, εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι αφηγούνται τα κατορθώματα της Σαχμαράν, της θρυλικής βασίλισσας των φιδιών. Σ’ αυτό τον θρύλο βασίστηκε τούτη η αλληγορική αφήγηση, που μιλάει για την εξουσία και τη διαχείρισή της, τον έρωτα, τον θάνατο, τη φιλαργυρία και γενικότερα τις ανθρώπινες σχέσεις όχι μόνο στα παιδιά, μεγάλα ή μικρά, αλλά και στους ενήλικες, που ξέρουν καλά πως μέσα σ’ ένα παραμύθι μπορούν να βρουν το νόημα της ζωής.

Μια ιστορία από τότε που τα πλάσματα του κόσμου δεν είχαν μονάχα μια μορφή, μα άλλαζαν κατά τις περιστάσεις όψη, σχήμα και μέγεθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου