Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Να με αντέχεις - Αλεξάνδρα Μητσιάλη


 Η Μαργαρίτα και η Αλίκη:
μια κόρη και μια μαμά.
Μια κόρη στην εφηβεία,
 στην αρχή μιας σχέσης με τον Αλέξη,
 μέσα σε μια καθημερινότητα όπου κατοικούν ένα σχολείο, ένα φροντιστήριο, φίλες και συμμαθήτριες, επιθυμίες και εσωτερικές συγκρούσεις, όνειρα, αγωνίες, ερωτηματικά.
Μια μαμά στη μεσηλικίωση, χωρισμένη από τον πατέρα της Μαργαρίτας αλλά με συναισθήματα γι’ αυτόν ακόμα ζωντανά, με μια δουλειά δύσκολη και αβέβαιη στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης που μεγαλώνει τις πιέσεις, τις τύψεις, την ανασφάλεια.
Ζουν μαζί μονοιασμένες και αντιμέτωπες. Βλέπουν τον κόσμο πότε από την ίδια και πότε από διαφορετική γωνιά.
Μοιάζουν μεταξύ τους και την ίδια στιγμή μπορούν να φτάσουν μέχρι τη σύγκρουση. Μα πάνω απ’ όλα προσπαθούν ν’ αντέξουν η μια την άλλη, να λύσουν τα προβλήματά τους και να κάνουν τα όνειρά τους να βγουν αληθινά.


Το καινούριο βιβλίο της  βραβευμένης  με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού Νεανικού Βιβλίου Αλεξάνδρας Μητσιάλη
Εξώφυλλο: Μυρτώ Δεληβοριά


Το βιβλίο μιλά για τη σχέση μάνας και κόρης.  Μία έφηβη και μία μεσήλικη που ζουν μαζί,  που  επηρεάζονται από  τη οικονομική κρίση, που διαφωνούν η καθεμιά με τον τρόπο ζωής της άλλης. Παράλληλα κάνουν την αυτοκριτική τους, προσπαθούν να κατανοήσουν τις διαφορετικές αντιλήψεις τους και να αποδεχτούν η μια την άλλη. Αυτό γίνεται δύσκολο από  την αγωνία που κατέχει τη μάνα για την έφηβη κόρη που δεν μπορεί, πλέον, να ελέγχει γιατί της λείπουν κομμάτια της ζωής της. Η ίδια βιώνει ακόμα τα προβλήματα του χωρισμού της από έναν άνδρα που αγαπάει ακόμη καθώς και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.  
Η έφηβη κόρη προσπαθεί κι αυτή να βρει τα βήματά της και τη δική της ζωή μέσα στην κρίση και τις ανατροπές στην οικογένεια. Προσπαθεί να καταλάβει τη μάνα της, τής λείπει όμως ένα σημαντικό κομμάτι από τη σχέση των γονιών της. Διαφωνεί με τον τρόπο ζωής της μάνας και παίρνει το μέρος του πατέρα, ο οποίος  στη σχέση με τη μαμά της τοποθετείται ψηλότερα.  Ενηλικιώνεται και ερωτεύεται. Οι ανάγκες της την παρασύρουν και βιώνει τα  συναισθήματά της με ένταση. Δείχνει μία σοφία και αποζητά την αποδοχή και τη συμφιλίωση. 


Ο λόγος της Αλεξάνδρας Μητσιάλη γρήγορος και συναρπαστικός, άμεσος,  ανατρεπτικός και πάντα βαθύτατα πολιτικός. Η  γραφή της σε πρώτο πρόσωπο είναι ευαίσθητη και δυνατή και μας κάνει να περνάμε αβίαστα από τη μια ηρωίδα στην άλλη.  Τα γεγονότα διαδραματίζονται μπροστά μας  σε χρόνο ενεστώτα με παύσεις και διακοπές που προκαλούν το στοχασμό μας και μας παρασύρουν. 

Αφήνοντας το βιβλίο θέλουμε να πιστεύουμε...
 «…Ότι υπάρχει πάντα μια θεά Αθηνά που αλλάζει τα βλέμματα των ανθρώπων και τα κάνει να βλέπουν όπως θα ήθελαν, που κάνει να σφιχταγκαλιάζονται τα κορμιά κι αναγκάζει τη ροδοδάχτυλη αυγή εκείνο το πρωί να μην ξημερώσει.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου