Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2015

Η επαιδευτική κοινότητα των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα οργανώνει ον  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανάγνωσης Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου “ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ”.

Οι ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ, που προκηρύσσονται για 17η χρονιά φέτος και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ.: Φ.14/985/202513/Δ1) και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, είναι στην πραγματικότητα ένα παιχνίδι, μια δραστηριότητα που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των παιδιών και τα οδηγεί στη χαρά και την απόλαυση.
  μαθητές μυούνται στην έννοια της διακειμενικότητας, καθώς η ανάγνωση του ενός βιβλίου φωτίζει με διαφορετικό τρόπο την ανάγνωση του άλλου. Επίσης, με τη χρήση του ανοιχτού βιβλίου – οι μαθητές μπορούν να έχουν μαζί τους και να συμβουλεύονται τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού – συνεχίζεται δημιουργικά η ανάγνωση, αναπτύσσεται η κριτική σκέψη και ενισχύεται η επινοητικότητα των παιδιών.

Δικαίωμα και Όροι Συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού που φοιτούν σε Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι όροι συμμετοχής είναι οι ακόλουθοι:
  • Στις ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ τα παιδιά καλούνται να διαγωνισθούν ατομικά ή ομαδικά. Στη δεύτερη περίπτωση οι ομάδες δεν μπορούν να έχουν περισσότερα από τέσσερα (4) μέλη. 
  • Κάθε Βιβλιοδρόμος που θα αποφασίσει να συμμετάσχει ατομικά στο διαγωνισμό θα πρέπει να διαβάσει τα τέσσερα (4) βιβλία που έχουν οριστεί για την τάξη στην οποία φοιτά.
  • Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να κρατούν μαζί τους και να συμβουλεύονται τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια της εξέτασης, γεγονός που αποτελεί μεγάλη καινοτομία για το διαγωνισμό. Βέβαια, για να συμβουλεύεται κάποιος σωστά ένα βιβλίο, πρέπει να το έχει διαβάσει προσεκτικά.
  • Στην περίπτωση που οι μαθητές συγκροτήσουν ομάδα, οι ερωτήσεις θα απευθύνονται σε όλα τα μέλη της ομάδας και θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του διαγωνισμού. Για να είναι αποτελεσματική η συνεργασία των μελών της ομάδας, καλό είναι τα μέλη της να έχουν διαβάσει όλα τα βιβλία. 
  • Οι Βιβλιοδρόμοι θα κληθούν να απαντήσουν γραπτά σε ερωτήσεις σχετικές με τα βιβλία που διάβασαν. Οι ερωτήσεις αποβλέπουν στην κατανόηση του περιεχομένου των βιβλίων, αλλά και στη διευκόλυνση της δημιουργικής πρόσληψης των κειμενικών στοιχείων. Στοχεύουν επίσης στην έμφαση της σύνδεσής τους με άλλα κείμενα της ίδιας θεματικής ομάδας. 
  • Το σύνολο των μορίων που μπορεί να συγκεντρώσει ένας μαθητής ή μια ομάδα μαθητών είναι χίλια (1.000). Τα χίλια αυτά μόρια κατανέμονται σ’ έναν αριθμό ερωτήσεων των οποίων η βαρύτητα ποικίλλει. Ως επαρκείς θεωρούνται οι συμμετοχές των οποίων η βαθμολογία
  • υπερβαίνει τη βάση (τουλάχιστον 600 στα 1.000 μόρια).

Χρόνος και τόπος διεξαγωγής


  • Ως χρόνος διεξαγωγής του διαγωνισμού ορίζεται η Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015. Η διάρκεια διεξαγωγής του διαγωνισμού θα είναι δίωρη.
  • Για τους μαθητές των δημόσιων και ιδιωτικών Σχολείων της Αττικής ορίζονται ως κεντρικό εξεταστικό κέντρο τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα (Βάρη Αττικής). Επιπλέον, θα ορισθούν και κατά τόπους εξεταστικά κέντρα σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας και της Κύπρου, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχουν τουλάχιστον πενήντα (50) μαθητές από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Κατάλογος Βιβλίων 2015

Για τις ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2015 επιλέχθηκε η θεματική ενότητα «Επιστήμη-Τεχνολογία», στο πλαίσιο της ανάγκης για ευρύτερο προβληματισμό των νέων ανθρώπων σε σχέση με τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα και τα ποικίλα επιστημονικά ζητήματα, αλλά και με αφορμή το Διεθνές Έτος 2015, που είναι αφιερωμένο στις σπουδαίες ανακαλύψεις των Φυσικών Επιστημών σε σχέση με το Φως.

Βιβλία Δ΄ Δημοτικού

Θεματική ενότητα: «Ο κόσμος μέσα και έξω από την οθόνη»



1. Μαρδούκ!,
Λιάνα Δενεζάκη
2. Ο Άλκης και ο λαβύρινθος, Αλέξης Σταμάτης

    
3. Το μήνυμα,
Βασίλης Παπαθεοδώρου



1. Ο Κόσμος του πουθενά,
Γιολάντα Πατεράκη, Εκδόσεις Ψυχογιός
2. Προς τα Άστρα,
Αλεξάντρ Αλανόφ & Ζακ Κριστιάν, Εκδόσεις Αδελφοί Βλάσση
3. Από τη Γη στη Σελήνη,
Ιούλιος Βερν, Εκδόσεις Μίνωας
4. Η εφεύρεση του Ούγκο Καμπρέ,
Μπράιαν Σέλζνικ, Εκδόσεις Πατάκη

 

Βιβλία ΣΤ΄ Δημοτικού

Θεματική ενότητα: «Ταξίδια στο χωροχρόνο… με τη βοήθεια της φυσικής!»
  
      
 1. Εννέα μέρες κοπάνα, Γιω Αράχ
 (Γιώργος Παπαδημητρίου), Εκδόσεις Λιβάνη
2. Ο Πρίγκιπας των Νεφών: Το πρωινό των τριών ήλιων,
Κριστόφ Γκαλφάρ, Εκδόσεις Καλέντη
3. Η πόρτα με τις τρεις κλειδαριές,
 Σόνια Φερνάντεθ-Βιδάλ, Εκδόσεις Πατάκη
4. Το μυστικό κλειδί του Τζορτζ για το σύμπαν
, Λούσι & Στίβεν Χόκινγκ, Εκδόσεις Λιβάνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου