Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

"Το χάδι" του Αλέξανδρου Στεφανίδη στο Σ.Δ.Ε. Πύργου

Τον Αλέξανδρο Στεφανίδη, συγγραφέα του βιβλίου "Το χάδι" είχαν ανάμεσά τους οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017. Ο συγγραφέας, έφθασε στο σχολείο μετά από πρόσκληση της φιλολόγου κ. Βασιλικής Διαμαντοπούλου. "Το χάδι" ήταν η πρώτη επαφή των "μαθητών" με τη λογοτεχνία. Το βιβλίο διαβάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και η ανάγνωση του τους γέμισε με έντονα συναισθήματα και αρκετή σκέψη. Η κ. Διαμαντοπούλου προλόγισε το συγγραφέα και καλωσόρισε το συγγραφέα στο Σ.Δ.Ε. Πύργου.
Ο συγγραφέας μίλησε για το βιβλίο, για τα βιώματα που τροφοδότησαν την έμπνευσή του και διάβασε το πρώτο διήγημα. Τα γεγονότα που μεταφέρει, αρκετά δυνατά, φέρνει τους πρωταγωνιστές του να συνθλίβονται τόσο, που μόλις ζουν μετά από αυτά. Η συγκίνηση του συγγραφέα-πρωταγωνιστή αλλά και αυτών που τον παρακολουθούν είναι έκδηλη και μόλις συγκρατούνται ώστε να μιλήσουν μόνο για τη λογοτεχνική πλευρά του βιβλίου. 
Οι ερωτήσεις των εκπαιδευομένων ανοίγουν ένα γόνιμο διάλογο που απαντώνται από το συγγραφέα σαν αναπόφευκτες καταστάσεις που περιέχουν μαθήματα ζωής, εσωτερικής πάλης, ισορροπίας και δύναμης. Αρκετές ερωτήσεις απαντώνται με αποσπάσματα από το βιβλίο. 


Ο συγγραφέας αναφέρεται στη δεύτερη ευκαιρία που παρουσιάζεται συνήθως σε όλους τους ανθρώπους και στην αξία που έχει να την αδράξει κανείς αλλά και στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει σχετικά μ' αυτή. Τα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο και ο τρόπος που τα παρουσιάζει ο συγγραφέας, βάζουν σε μια εσωτερική διεργασία αυτούς που συμμετέχουν στην παρουσίαση του βιβλίου "Το χάδι", από τον Αλέξανδρο Στεφανίδη.
Το "Χάδι", ως διαρκής έλλειψη και αναζήτηση, διατρέχει το βιβλίο, το οποίο συντίθεται από δώδεκα διηγήματα, σπαράγματα ζωής της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του αφηγητή, σε κάποιο ορφανοτροφείο της Αθήνας. Ο αφηγητής, ώριμος και νηφάλιος πια, αποτολμά το συγκερασμό του παρόντος και του παρελθόντος χρόνου, αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη αποστασιοποιημένη μνημοτεχνική, που του επιτρέπει, μέσω της κινηματογραφικής εικονοποιίας και της ελλειπτικής καταγραφής, να ψαύσει -ως παιδί και ως ενήλικος- το αληθινό πρόσωπό του.
Το βιβλίο τιμήθηκε με το "Ειδικό Βραβείο σε Λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα" στο πλαίσιο των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2014.
 Ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου, ευχαρίστησαν θερμά το συγγραφέα κ. Αλέξανδρο Στεφανίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου