Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Ευχές από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου



«Για όλα εκείνα που μας κρατάνε χώρια, 

ας γίνουν τα λόγια μας γέφυρες για να ‘ρθουμε κοντά, 

κι οι πράξεις μας δρόμοι να περπατήσουμε μαζί 

ακολουθώντας όνειρα αστέρια φωτεινά.»


Κείμενο: Αγγελική Δαρλάση (Angeliki Darlasi) , Συγγραφέας- Υποψήφια για το Βραβείο Hans Christian Andersen 2024

Εικαστικό: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο (Kelly Matathia Covo) , Εικονογράφος, Υποψήφια για το Βραβείο Hans Christian Andersen 2024 

Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

"Έχεις λίγο χρόνο;" της Σοφία Δάρτζαλη

Τα ρολόγια συνήθως μετρούν τον χρόνο. Αυτή είναι η δουλειά τους. Κάποια ρολόγια κάποτε είχαν μέσα κι έναν κούκο, ένα μηχανικό πουλί που ανακοίνωνε κάθε ώρα που άλλαζε. Ένα τέτοιο ρολόι-κούκο θα χαρίσει ο παππούς στον εγγονό του, κι ο κούκος θα γίνει ο καλύτερός του φίλος. Ο μικρός μεγαλώνει, κι ο κούκος τον παρατηρεί, τον επαινεί, τον συμβουλεύει.

Μοιράζεται μαζί του τις χαρές, τις λύπες - τις στιγμές του όλες. Μέχρι που καταλαβαίνει τον πραγματικό του ρόλο: να μετρά τον χρόνο. Κι όταν θελήσει να σταματήσει να μετρά, άραγε ο χρόνος θα υπακούσει; Μια ιστορία γεμάτη στιγμές, λεπτά, ώρες και χρόνια, πολλά κούκου, αγάπη, τέλος και αρχή, αλλά κυρίως συνέχεια.

Μια φτερωτή ιστορία, γεμάτη στιγμές, λεπτά, ώρες και χρόνια, πολλά κούκου, αγάπη, τέλος και αρχή αλλά κυρίως συνέχεια.


Έχεις λίγο χρόνο; - Η συγγραφέας Σοφία Δάρτζαλη διαβάζει ένα απόσπασμα από το νέο της βιβλίο



Έχεις λίγο χρόνο;

Συγγραφέας: Σοφία Δάρτζαλη
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
ISBN: 978-618-03-2427-3
Σελίδες: 36
Ημερομηνία Έκδοσης: 22/04/2021

  • Στη βραχεία λίστα για βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture book ή Album) 2022 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
  • Στη βραχεία λίστα για το βραβείο Παιδικού βιβλίου με εικονογράφηση 2022 του περιοδικού «Ο Αναγνώστης»

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022- Αποτελέσματα διαγωνισμών του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ 2022

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Βιβλίου ανακοινώνει α) τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση βιβλίων έκδοσης 2021 και β) τα βραβεία προώθησης της φιλαναγνωσίας σε φυσικά πρόσωπα και φορείς.

Α) Βραβεία για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση:

1. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά απονέμεται στην Αργυρώ Πιπίνη, για τη συγγραφή του βιβλίου Ζάζα, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

2. Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο απονέμεται στον Βασίλη Σελιμά, για την εικονογράφηση και στη Μαρία Αγγελίδου για τη συγγραφή του βιβλίου Τα αμέτρητα, Εκδόσεις Ίκαρος

3. Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου απονέμεται στη Θεοδώρα Κατσιφή για τη συγγραφή του βιβλίου, Γκούρι σημαίνει πέτρα, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

4. Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους απονέμεται στη Μαρούλα Κλιάφα για τη συγγραφή του βιβλίου Τη νύχτα που το σκυλί μας μεταμορφώθηκε σε λύκο, Εκδόσεις Πατάκη

5. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά απονέμεται στην Ελένη Σβορώνου, για τη συγγραφή του βιβλίου "Για να ζούμε ελεύθεροι - Γνωρίζοντας τον Αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία", Εκδόσεις Μεταίχμιο.

6. Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους απονέμεται 

  • α) για παιδιά έως 12 ετών: στη Sophie Blackall για τη συγγραφή, στις εκδόσεις Διόπτρα και στη Λύντη Γαλάτη για τη μετάφραση του βιβλίου "Αν ερχόσουν στη γη".
  • β) για εφήβους και νέους/νέες: στον Γιάκομπ Βέγκελιους για τη συγγραφή, στις εκδόσεις Πατάκη και στη Μαρία Αγγελίδου και Άγγελο Αγγελίδη για τη μετάφραση του βιβλίου "Ο γορίλλας του δολοφόνου".

7. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους απονέμεται στην Αναστασία Σταματοπούλου για το βιβλίο Τα πουλιά, Εκδόσεις Καστανιώτη

8. Βραβείο σε συγγραφέα για τη διασκευή λογοτεχνικού έργου της ελληνικής ή της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και για νέους στη Ροδούλα Παππά για τη διασκευή του έργου Μύθοι του Αισώπου, Εκδόσεις Νεφέλη.

Ειδικό βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους απονέμεται στη Ντανιέλα Σταματιάδη για την εικονογράφηση του βιβλίου Μπιζζζζ, Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη (συγγραφή), Εκδόσεις Ίκαρος


Β) Βραβεία προώθησης της φιλαναγνωσίας σε φυσικά πρόσωπα και φορείς:

Το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» απονέμεται στον Χρήστο Δημόπουλο, για τη συνολική του προσφορά στην προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Το βραβείο, που φέρει το όνομα της σημαντικής Ελληνίδας λογοτέχνιδας, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση που θεσπίστηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα τα οποία διακρίνονται για την συνολική τους προσφορά στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.

1. Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή - στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο/η οποίος/α δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του/της για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία: απονέμεται στην Κατερίνα Τερζάκη, δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου Κρήτης. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

2. Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο/η οποίος/α δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του/της για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία: απονέμεται στη Βασιλική Γαστεράτου, φιλόλογο στο 5ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

3. Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό, ο/η οποίος/α εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου: απονέμεται στην Κάλη Καββαθά, νηπιαγωγό στο 46ο Νηπιαγωγείο Αθηνών. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

4. Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση: απονέμεται στην Παιδική Βιβλιοθήκη Κηφισίας Search (υπεύθυνη: Κατερίνα Φρουζάκη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ.

5. Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο: απονέμεται στο πρόγραμμα «Προσαρμογή εικόνων και κειμένου λογοτεχνικών βιβλίων» που εκπονεί το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλοκωφών Καλλιθέας (υπεύθυνη: Μαρία Ζέζα). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

6. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο: απονέμεται στον Θανάση Κοτσοβό, βιβλιοθηκονόμο στη Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ στη μνήμη του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Έπαθλο: βιβλία αξίας 500 ευρώ.

7. Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας: απονέμεται στη μαθητική εφημερίδα «Τι νέα, Σελιδοφάγοι;» της Λέσχης Ανάγνωσης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Μαγνησίας (υπεύθυνη: Ιωάννα Γεωργάκη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

8. Βραβείο «Πάνος Αλέφαντος» σε Εθελοντή, που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία: απονέμεται στο Library4all (Υπεύθυνη: Ελένη Γερουλάνου). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Αθήνα, 2 Απριλίου 2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ

Το βραβείο Greek IBBY- KYKLOS PAIDIKOY VIVLIOY 2022 για την εικονογράφηση βιβλίου για παιδιά και νέους στη Ντανιέλα Σταματιάδη 




Στη Μαρία Αγγελίδου και στον Βασίλη Σελιμά το βραβείο Greek IBBY- KYKLOS PAIDIKOY VIVLIOY 2022!


Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα.

 


Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα. 


Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα.

Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς.

Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται.

Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ.

Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις.

Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου.

Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν.

Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ!

                          Richard Van Camp (Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου) 


Ημέρα γιορτής για το παιδικό βιβλίο - Λήδα Βαρβαρούση

«Ημέρα γιορτής για το παιδικό βιβλίο σήμερα.

Χρόνια σου πολλά Χανς!»

Λήδα Βαρβαρούση 

Από το 1967 στις 2 Απριλίου, την ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (ICBD). 

Σκοπός της να εμπνεύσει στα παιδιά – και όχι μόνο – την αγάπη για το διάβασμα και να τραβήξει το ενδιαφέρον στα παιδικά βιβλία.

Η αγαπημένη μας Λήδα Βαρβαρούση,  γιορτάζει με μια ζωγραφιά!




Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία

 


Εικόνα για  εξώφυλλο που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

και φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

… από την Ναταλία Καπατσούλια

Οι Εκδόσεις Ψυχογιός για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.



Το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι: 

Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα. 

Το μήνυμα γράφτηκε από τον συγγραφέα Richard Van Camp και η μετάφρασή του αποδόθηκε στα ελληνικά από την συγγραφέα και επίτιμη πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

 

Για εμάς η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι αφιερωμένη σε κάθε παιδί που ονειρεύεται και θα έδινε τα πάντα για να είναι ο κόσμος του καλύτερος.











Εκδόσεις Ψυχογιός


Οι εκδόσεις γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι

«Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό», είπε η πεταλούδα. 

«Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία κι ένα μικρό λουλούδι.» 

Hans Christian Andersen

2 Aπριλίου 1805

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Εικόνες από το βιβλίο της Δέσποινα Τζιάκη «Άνοιξη παντού!»



 

Η φετινή μας κάρτα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου είναι μια δημιουργία του Βασίλη Σελιμά, εμπνευσμένη από την εικονογράφησή του για τα «Αμέτρητα» της Μαρία Αγγελίδου.

Με την ευχή τα βιβλία που θα διαβάσουμε και φέτος να είναι τόσο πολλά που θα λέμε ότι ήταν ΑΜΕΤΡΗΤΑ!

Εκδόσεις Ίκαρος - παιδικό βιβλίο




 2 Απριλίου

Οι εκδόσεις Πεδίο-Ελληνικά Γράμματα γιορτάζουν την

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 





Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου | 2 Απριλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού λογοτέχνη και συγγραφέα παραμυθιών Hans Christian Andersen (2 Απριλίου 1805) και καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα, να τονίσουν την αξία της ανάγνωσης και να ενθαρρύνει τη συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας σε παιδιά, νέους και ενήλικες. Μέσα από την ανάγνωση ενός βιβλίου το παιδί μαθαίνει σημαντικές αξίες, όπως είναι η φιλία, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός. Το παιδί μαθαίνει να αναπτύσσει την φαντασία του, να «ταξιδεύει» σε μέρη μαγικά και να «δημιουργεί» τα δικά του. Μαθαίνει να νικά τους φόβους του και να τους αντιμετωπίζει. Μαθαίνει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Το βιβλίο εμπνέει και διδάσκει ένα παιδί. Γι’ αυτό «δεν θα ‘πρεπε να διδάσκουμε τα μεγάλα βιβλία · θα ‘πρεπε να διδάσκουμε την αγάπη για το διάβασμα». (B. F. Skinner).

Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου


Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

"Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι ..." Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

 


«Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι, και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις», είπε κάποτε ο μεγάλος  Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και οι Eκδόσεις Παπαδόπουλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, σας παρουσιάζουν μερικά από τα σημαντικότερα βιβλία της εκδοτικής τους πορείας!


Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου θεσπίστηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, ως ανάμνηση και φόρο τιμής στον σπουδαίου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805. Θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή παιδικού βιβλίου και γιορτάζεται παγκοσμίως, με πολλούς τρόπους, από εκδότες, συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές και βιβλιοπωλεία, με πρωταγωνιστές πάντα τα παιδιά!

                                                                     από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος



Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Βραχείς κατάλογοι διαγωνισμών Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ 2022



Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοινώνει τους βραχείς καταλόγους των βραβείων του για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους (έργα έκδοσης 2021). Συγχαίρει όλους τους δημιουργούς και πιστεύει ότι οι βραχείς κατάλογοι αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή με τα καλύτερα βιβλία του 2021.

Οι βραχείς κατάλογοι, ανά κατηγορία, είναι οι ακόλουθοι:

Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά:

1. Έλενα Αρτζανίδου, Ο Στύλιος και οι στύλοι του, Εκδόσεις Ψυχογιός

2. Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Η εξωγήινη μαμά μου!, Εκδόσεις Πατάκη

3. Βασίλης Παπαθεοδώρου, Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Φτάνει!, Εκδόσεις Καστανιώτη

4. Θοδωρής Παπαϊωάννου, Μια στάλα μέλι, Εκδόσεις Ίκαρος

5. Αργυρώ Πιπίνη, Ζάζα, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

 

Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture book ή Album) για την εικονογράφηση και για το κείμενο:

1. Σάντρα Ελευθερίου (εικονογράφηση), Σοφία Δάρτζαλη (συγγραφή), Έχεις λίγο χρόνο; Εκδόσεις Μεταίχμιο

2. Πέρσα Ζαχαριά (εικονογράφηση), Μυρτώ Καλοφωλιά (συγγραφή), Μοναχική υπόθεση, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

3. Κέλλυ Ματαθία-Κόβο (εικονογράφηση), Άννα Κουππάνου (συγγραφή), Ο Φοίβος και η φάλαινα, Εκδόσεις Πατάκη

4. Βασίλης Σελιμάς (εικονογράφηση), Μαρία Αγγελίδου (συγγραφή), Τα αμέτρητα, Εκδόσεις Ίκαρος

5. Ντανιέλα Σταματιάδη (εικονογράφηση και συγγραφή), Θέλω! Εκδόσεις Ίκαρος

 

Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου:

1. Θεοδώρα Κατσιφή, Γκούρι σημαίνει πέτρα, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

2. Λίλη Λαμπρέλλη, Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826, Εκδόσεις Πατάκη

3. Φίλιππος Μανδηλαράς, Η μαϊμού του βασιλιά, Εκδόσεις Πατάκη

4. Δημήτρης Μελικέρτης, ΙΞ -Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο, Εκδόσεις Πατάκη

5. Γιώργος Χατζόπουλος, Αγριόπαπιες- Όνειρο πρώτο, Η απόδραση, Εκδόσεις Πατάκη

 

Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου για εφήβους και νέους:

1. Κατερίνα Δημόκα, Δύο στόματα, Εκδόσεις Μεταίχμιο

2. Αλεξία Κατσικογιάννη, Ξινή πορτοκαλάδα, Εκδόσεις Καστανιώτη

3. Μαρούλα Κλιάφα, Τη νύχτα που το σκυλί μας μεταμορφώθηκε σε λύκο, Εκδόσεις Πατάκη

4. Μάνος Κοντολέων, Η Μάσκα του Καπιτάνο, Εκδόσεις Πατάκη

5. Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, Τίγκρε-με τα χέρια γυμνά, Εκδόσεις Πατάκη

 

Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά:

1. Μαρία Αγγελίδου, Ειρήνη Βοκοτοπούλου, 1821: Ερωτήσεις μόνο!, Εκδόσεις Ίκαρος

2. Βάσια Εξάρχου, Ο κύκλος των Κυκλάδων, Εκδόσεις Κέδρος

3. Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης (συγγραφή), Παναγιώτης Πανταζής (εικονογράφηση), Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

4. Ελένη Σβορώνου, Για να ζούμε ελεύθεροι - Γνωρίζοντας τον Αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, Εκδόσεις Μεταίχμιο

5. Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Πες μας παππού… Πώς γεννιούνται τ’ άστρα –Ταξίδι στη ζωή των άστρων, Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά για παιδιά ή νέους:

α) για παιδιά έως 12 ετών:

1. Sophie Blackall (συγγραφή), Λύντη Γαλάτη (μετάφραση), Αν ερχόσουν στη γη, Εκδόσεις Διόπτρα

2. Juliette Einhorn (συγγραφή), Helene Druvert (εικονογράφηση), Καρίνα Λάμψα (μετάφραση), Ουρανός, Εκδόσεις Καπόν

3. Tom Percival (συγγραφή), Φίλιππος Μανδηλαράς (μετάφραση), Η αόρατη, Εκδόσεις Ίκαρος

4. Larissa Theule (συγγραφή), Αργυρώ Πιπίνη (μετάφραση), Ο Κάφκα και η κούκλα, Εκδόσεις Διόπτρα

5. Αλεξάντρα Μιζελίνσκα, Ντάνιελ Μιζελίνσκι και Νατάλια Μπαρανόφσκα (συγγραφή), Ναταλία Σκανδάλη, Αναστασία Χατζηγιαννίδη (μετάφραση), Δώσε μου μια μπουκιά-Πεντανόστιμες ιστορίες φαγητού, Εκδόσεις Πατάκη

β) για εφήβους και νέους/νέες

1. Γιάκομπ Βέγκελιους (συγγραφή), Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης (μετάφραση), Ο γορίλλας του δολοφόνου, Εκδόσεις Πατάκη

2. Ρόμπι Γουέισμαν με τη Σούζαν ΜακΚλίλλαντ (συγγραφή), Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, Καρολίνα Μιζάν (μετάφραση), Το αγόρι από το Μπούχενβαλντ, Εκδόσεις Πατάκη

3. Βερένα Κέσλερ (συγγραφή), Δέσποινα Κλεομβρότου (μετάφραση), Τα φαντάσματα του Ντέμιν, Εκδόσεις Καστανιώτη

4. Τσάο Γουέν Σουέν (συγγραφή), Δημήτρης Σωτάκης (μετάφραση), Μπρούντζος και Ηλιοτρόπιο, Εκδόσεις Πατάκη

5. R. J. Palacio (συγγραφή και εικονογράφηση σε συνεργασία με τον Kevin Czap), Μαρίζα Ντεκάστρο (μετάφραση), Λευκό πουλί, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Βραβείο σε συγγραφέα για τη διασκευή λογοτεχνικού έργου της ελληνικής ή παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους:

1. Αγγελική Δαρλάση (διασκευή), Όσκαρ Ουαϊλντ (συγγραφή), Το φάντασμα του Κάντερβιλ, Εκδόσεις Μεταίχμιο

2. Κατερίνα Δασκαλάκη (διασκευή), Μαρία Μομφεράτου (συγγραφή), Το καλογεράκι του Μυστρά, Εκδόσεις Καπόν, Λύκειον των Ελληνίδων

3. Μαρία Δασκαλάκη (διασκευή), Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, Εκδόσεις Μίνωας

4. Μιχάλης Μακρόπουλος (διασκευή), George Orwell (συγγραφή), Η φάρμα των ζώων, Εκδόσεις Διόπτρα

5. Ροδούλα Παπά, Μύθοι του Αισώπου, Εκδόσεις Νεφέλη

 

Βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους*:

1. Κώστας Θεοχάρης, Η κουνελόσκαλα, Μαρία Γιαγιάννου (συγγραφή), Εκδόσεις Καλέντης

2. Χρήστος Κούρτογλου, Για να ζούμε ελεύθεροι-Γνωρίζοντας τον Αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, Ελένη Σβορώνου (συγγραφή), Εκδόσεις Μεταίχμιο

3. Βασίλης Κουτσογιάννης, Τα πουλιά, Αναστασία Σταματοπούλου (συγγραφή), Εκδόσεις Καστανιώτη

4. Πέτρος Μπουλούμπασης, Ζάζα, Αργυρώ Πιπίνη (συγγραφή), Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

5. Ντανιέλα Σταματιάδη, Μπιζζζζ, Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη (συγγραφή), Εκδόσεις Ίκαρος


Την επιτροπή αποτελούν οι:

Μαρία Παπαγιάννη, Συγγραφέας (Πρόεδρος)

Ίρις Σαμαρτζή, Εικονογράφος

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός

Χρύσα Κουράκη, PhD, Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Π/θμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής

Μαρία Κουρκουμέλη, Εκπαιδευτικός, ΜEd, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Ραλλού Σάρρου, Εκπαιδευτικός, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΠΜΣ «Ψυχοπαιδαγωγική της Ανάγνωσης, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό»

Ελίτα Φώκιαλη, Εκπαιδευτικός, PhD στη διαμεσική αφήγηση TEAΠΗ ΕΚΠΑ

Τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και τα βραβεία προώθησης της φιλαναγνωσίας σε φυσικά πρόσωπα και φορείς θα ανακοινωθούν στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Απριλίου 2022, στις 18:30, σε αίθουσα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους και όλες!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022


Οι ιστορίες είναι φτερά...

Η φετινή αφίσα της IBBY για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022 είναι έτοιμη. Το 2022, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Καναδά (IBBY Canada ). Το μήνυμα έγραψε ο  πολυβραβευμένος συγγραφέας Richard Van Camp. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την επίσης πολυβραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα Julie Flett. Τη μετάφραση του μηνύματος στα ελληνικά έκανε, όπως πάντα, η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου (Λότη Πέτροβιτς-Loty Petrovits). Φέτος, η αφίσα θα τυπωθεί και θα διανεμηθεί με τη φροντίδα των Εκδόσεων Πατάκη

(Εκδόσεις Πατάκη-Patakis Publishers)

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Βραχείες λίστες Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου 2021 (Εκδόσεις 2020)

 


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου, σε εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (Ν. 3905/23-12-2010). Οι βραχείες λίστες μετάφρασης αφορούν στις κατηγορίες: Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική Γλώσσα, Κρατικό Βραβείο Απόδοσης έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά και Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε ξένη Γλώσσα. Η αρμόδια Επιτροπή για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2021 κατέληξε στις Βραχείες Λίστες για τις κατηγορίες Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εφηβικού - Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου και Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά. Οι βραχείες λίστες συνοδεύονται από αιτιολογημένες εκθέσεις των Επιτροπών, στην οποία εξετάζονται οι τάσεις της λογοτεχνικής παραγωγής και αποτιμάται η στάθμη των λογοτεχνικών έργων της υπό κρίση περιόδου (εκδόσεις 2020).

Ακολουθούν οι βραχείες λίστες Κρατικών Βραβείων Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου.

Βραχείες λίστες Κρατικών Βραβείων Μετάφρασης 2021

Κατηγορία μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας σε ελληνική γλώσσα 

1. Σάντρο Πέννα, Τα ποιήματα, μετάφραση Ευριπίδης Γαραντούδης, εκδόσεις Gutenberg

2. Βίκτορ Σερζ, Μεσάνυχτα στον αιώνα, μετάφραση Τιτίκα Δημητρούλια, εκδόσεις Θύραθεν

3. Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Τα σονέτα προς τον Ορφέα, μετ. Γιώργος Κεντρωτής, εκδ. Gutenberg            

4. Λ. Π. Χάρτλεϊ, Ο μεσάζων, μετάφραση Τόνια Κοβαλένκο, εκδόσεις Καστανιώτη 

5. Φρήντριχ Χαίλντερλιν, Ποιήματα, μετάφραση Θανάσης Λάμπρου, εκδόσεις Αρμός

6. Αύγουστος Στρίντμπεργκ, Πάσχα, μετ. Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, εκδ. Κάπα Εκδοτική 

7. Μάικλ Οντάατζε, Φώτα πολέμου, μετάφραση Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Πατάκη

8. Ζοζέ Σαραμάγκου, Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις, μετ. Αθηνά Ψυλλιά, εκδ. Καστανιώτη. 

Κατηγορία απόδοσης έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά

1. Ευριπίδη Τρωάδες-Μήδεια, μετάφραση Θανάσης Βαλτινός, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας

2. Αριστοτέλη  Ανθολόγιο κοσμολογικών χωρίων από τις φυσικές πραγματείες του, μετάφραση Θεόκριτος Κουρεμένος, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης

3. Καλλιμάχου  Εις Απόλλωνα, μετάφραση Νικόλαος Π. Μπεζαντάκος, εκδόσεις Καρδαμίτσας 

Κατηγορία μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα

1. Nikos Engonopoulos, Cafés and Comets After Midnight and Other Poems, μετάφραση Ντέιβιντ Κόνολι (David Connolly) εκδόσεις Αιώρα

2. Nikos Kazantzakis, Odissea, μετάφραση Νικόλα Κροτσέτι (Nicola Crocetti) εκδόσεις Crocetti editore

3. Constantin Christomanos, La poupée de cire, μετάφραση Ανρί Τονέ (Henri Tonnet), εκδόσεις Γρηγόρη. 

 

Βραχείες λίστες Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2021 (εκδόσεις 2020)

Υποψήφιοι για το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου

1. Ελένη Κατσαμά, εικ. Βασίλης Σελιμάς:Εξυπερύ. Ο πρίγκιπας που δε μεγάλωσε, εκδ. Πατάκη

2. Μιχάλης Μακρόπουλος, εικ. Κατερίνα Χαδουλού:Η μαλαματένια βελανιδιά, εκδ. Καλειδοσκόπιο

3.Μαρία Παπαγεωργίου, εικ. Nerina Canzi: Ταξίδι με τον Σεβάχ, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

4. Aλέκα Τρίπου-Μάνου: Σουφλέ σοκολάτας, εκδ. Μεταίχμιο 

5. Φίλιππος Φωτιάδης, εικ. Φίλιππος Φωτιάδης: Το μπάνιο μας, εκδ. Μάρτης

6.Κώστας Χαραλάς, εικ. Πέτρος Μπουλούμπασης: Μάγια χουζούρια, εκδ. Μεταίχμιο

Υποψήφιοι για το Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου

1. Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου: Οι ματαιωμένοι αρραβώνες. Η 29η Απριλίου 1453, εκδ. Πατάκη

2.Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, εικονογράφηση Βασίλης Γρίβας: Κοραλλιογενής Ύφαλος, εκδ. Μεταίχμιο

3.Ελένη Πριοβόλου: Φως σε μαύρο ουρανό, εκδ. Καστανιώτη

4.Αιμίλιος Σολωμού: Το ποτάμι, εκδ. Πατάκη

5. Μαρία Σούμπερτ, εικονογράφηση Κατερίνα Χαδουλού: Νερό δε γίνεται, εκδ. Καλειδοσκόπιο (σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας)

6.Γιώργος Χατζόπουλος: Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ, εκδ. Πατάκη

Υποψήφιοι για το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου

1. Ειρήνη Αγγέλη, εικ. Πέρσα Ζαχαριά: Το γεράκι στην καμινάδα, εκδ. Καστανιώτη

2.Νίκος Παλαιολόγος, εικ. Κωστής Σωτηράκος: Η γάτα του Χοσελίτο Περδόν, εκδ. Key Book

3. Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, εικον. Μαρίνα Δημοπούλου: Μια αγκαλιά κι ένα φιλί κι ένα... Κουτό κουτί, εκδ. Καλειδοσκόπιο

4.Θοδωρής Παπαϊωάννου, εικον. Πέτρος Μπουλούμπασης: Όταν εσύ λείπεις…, εκδ. Πατάκη

5.Αργυρώ Πιπίνη, εικον. Ίρις Σαμαρτζή: Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο, εκδ. Μάρτης

6.Ίρις Σαμαρτζή, εικον. Ίρις Σαμαρτζή: Τάτα;;, εκδ. Ίκαρος

7.Κατερίνα Τζαβάρα, εικον. Ευαγγελία Γουτιάνου: Πάμε να μετρήσουμε τη γη;, εκδ. Διάπλους

Υποψήφιοι για το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά

1.Μαρία Αγγελίδου, εικονογράφηση Κατερίνα Βερούτσου: Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα. Γαλάζιο, εκδ. Μεταίχμιο

2.Σοφία Ζαραμπούκα: 1821 Επανάσταση, εκδ. Πατάκη

3.Στέλλα Κάσδαγλη, εικον. Φωτεινή Τίκκου: 30 γυναίκες που άλλαξαν τον           κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ, εκδ. Πατάκη

4. Βασιλική Μαρκάκη, εικονογράφηση Λέλα Στρούτση: 12 μήνες, 12 γιορτές στην αρχαία Αθήνα, εκδ. Ψυχογιός

5. Ελένη Μάρκου, σχεδιασμός-εικονογράφηση mulo creative lab: Το παιχνίδι στην Αρχαία Ελλάδα, εκδ. Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

6.Μαρίζα Ντεκάστρο: 24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821, Μακρυγιάννης & Ζωγράφος-Ένας αγωνιστής και ένας καλλιτέχνης, εκδ. Καπόν

7. Ελένη Σβορώνου, εικ. Φίλιππος Φωτιάδης: Λόρδος Βύρων και Έλγιν,  εκδ.          Καλέντης


Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου αποτελείται από τους:

1.Μελπομένη Κανατσούλη του Δημητρίου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος

2. Τασούλα Τσιλιμένη του Δημητρίου, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συγγραφέας , Αντιπρόεδρος

3. Αναστασία Οικονομίδου του Στυλιανού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μέλος

4. Ιωάννης Παπαδάτος του Σταύρου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κριτικός, Μέλος

5.  Δημήτριος Πολίτης του Κωνσταντίνου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος

6. Ζωή Κοσκινίδου του Ιωσήφ, Κριτικός, Μέλος

7. Ευσταθία Σώλου του Αθανασίου, Εικονογράφος, Μέλος

8. Λήδα Βαρβαρούση του Πάρι, Εικονογράφος, Μέλος

9. Αγγελική Δαρλάση του Κωνσταντίνου, Συγγραφέας, Μέλος