Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Συγγραφείς στα σχολεία και αφηγήσεις παραμυθιών




        


Ο Ηλίας Γκρής, ο Σπύρος Γιαννακόπουλος, η Αγγελική Δαρλάση, η Μαριλένα Καββαδά, ο Γιώργος Σταματόπουλος, ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, επισκέπτονται σχολεία στον Πύργο, την Αμαλιάδα, στη Ζαχάρω και άλλες περιοχές και συζητούν με μαθητές και εκπαιδευτικούς για την λογοτεχνία και για τα πράγματα του καιρού μας.





Η αφηγήτρια Παραμυθιών Αγνή Στρουμπούλη, θα επισκεφθεί τα σχολεία και θα αφηγηθεί λαϊκά παραμύθια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από άλλες χώρες. Συγκεκριμένα θα επισκεφθεί δημοτικά και Γυμνάσια στον Πύργο, το Επιτάλιο, την Αμαλιάδα, την Αρχαία Ολυμπία και το Βούναργο όπου θα αφηγηθεί παραμύθια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από άλλες Χώρες και Ηπείρους. Ακολούθως, θα εντοπίσει με τα παιδιά τα χαρακτηριστικά των παραμυθιών που προσδίδουν τον τίτλο της δράσης [το σινεμά πριν από το σινεμά] και θα επεκταθούν λίγο περισσότερο στο πεδίο της προφορικότητας [ανέκδοτα, λαχνίσματα, νανουρίσματα κ.λπ], στις συνθήκες που γίνονταν οι αφηγήσεις και το ρόλο που έπαιζαν. Είναι μια γνωριμία – γεύση της προφορικής Παράδοσης, που για αιώνες είχε και το ρόλο του σινεμά!
Ο ποιητής Ηλίας Γκρής θα επισκεφθεί  Γυμνάσια και Λύκεια στον Πύργο και θα συνομιλήσει με τα παιδιά γιατην ποίηση και τα βιβλία του. Η ταινία του Λεωνίδα Δρογκάρη «ΕΠΙ ΤΑ ΙΧΝΗ Ο ποιητής Ηλίας Γκρής»  θα κάνει πρεμιέρα στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους,την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημοτικό Θέατρo «Απόλλων» του Πύργου και ώρα 17:15. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει εκδήλωση με θέμα: 
«Τα παιδικά χρόνια στην ποίηση του Ηλία Γκρή».
Θα συνομιλήσουν με τον ποιητή, παρουσία του κοινού, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου και ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Γιώργος Σταματόπουλος.
 Παράλληλα με την ταινία, κυκλοφορεί από τις εκδ. Γκοβόστη, το μόλις εκδοθέν βιβλίο «ΗΛΙΑΣ ΓΚΡΗΣ» [μονογραφία] της Αγάθης Γεωργιάδου, στη σειρά «Έλληνες ποιητές – Η γενιά του ‘70».

Η συγγραφέας Μαριλένα Καββαδά θα συναντηθεί με τα παιδιά στα μαγεμένα μέρη των παραμυθιών κρατώντας αγκαλιά το νέο της βιβλίο "Τα δώρα της καρδιάς". Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου   θα πραγματοποιηθεί βιωματικό σεμινάριο, στο πλαίσιο του 22ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Το σεμινάριο θα φιλοξενηθεί στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου από τις 11:00-14:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου