Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Συνάντηση της υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά με τους συγγραφείς και τους εικονογράφους που τιμήθηκαν με τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου





Στο Γραφείο της στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η Μυρσίνη Ζορμπά υποδέχεται την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, τους συγγραφείς και εικονογράφους παιδικού βιβλίου που κέρδισαν την προηγούμενη εβδομάδα τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου ―σε τέσσερις κατηγορίες― για το 2017.
Η υπουργός επιθυμεί με αυτή την πρωτοβουλία να γνωρίσει και να συγχαρεί από κοντά τους συγγραφείς και εικονογράφους που τα βιβλία τους (εκδόσεις 2016) ξεχώρισαν από κοινό και κριτικούς. Στη συνάντηση θα παραστούν και οι εκπρόσωποι των εκδοτικών οίκων των συγγραφέων, τα εννιά μέλη της Κριτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, καθώς και δημοσιογράφοι που ειδικεύονται στον κλάδο του παιδικού-νεανικού βιβλίου.
Οι προσκεκλημένοι συγγραφείς και εικονογράφοι που βραβεύθηκαν ανά κατηγορία είναι οι εξής:

·        Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: ο συγγραφέας Κώστας Χαραλάς (Μαύρο Πρόβατο στο Τέξας, εκδ. Μεταίχμιο),

·        Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: η συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη 
και ο εικονογράφος Αχιλλέας Ραζής (Μελάκ, μόνος, εκδ. Καλειδοσκόπιο),

·        Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου: η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη (Ξυπόλητοι ήρωες, εκδ. Πατάκη),

·        Βιβλίο Γνώσεων για τα Παιδιά: η συγγραφέας Έλσα Μυρογιάννη 
(Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη, εκδ. Καλειδοσκόπιο).

       Στη συνάντηση έχει προσκληθεί και ο Θόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης και Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στη ζωή και στα έργα του οποίου έχει βασισθεί το περιεχόμενο του βιβλίου.

Αναφορικά με τις θεματικές που πραγματεύονται τα βραβευμένα βιβλία, με βάση τα όσα αναφέρουν οι αιτιολογικές εκθέσεις της Επιτροπής:
 
  • ·        Το βιβλίο Μαύρο πρόβατο στο Τέξας αναδεικνύει με τρόπο υπαινικτικό και επιβλητικό ζητήματα ετερότητας μεταξύ παιδιών διαφορετικών αστικών τάξεων.
  • ·        Το βιβλίο Μελάκ, μόνος καταπιάνεται με το επίκαιρο θέμα των προσφύγων. Το πλούσιο εικαστικό περιεχόμενο του βιβλίου σε συνδυασμό με την γραφή του υπενθυμίζουν ότι ο πόλεμος δεν έχει συγκεκριμένο πρόσωπο και αποτυπώνουν τη μετάβαση από τον φόβο στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.   
  • ·        Στο βιβλίο Ξυπόλυτοι ήρωες το ενδιαφέρον εστιάζεται στα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, με έντονο το σχολιασμό της κοινωνικής πραγματικότητας της εποχής και των κοινωνικών/ταξικών διαστρωματώσεων, ενώ έμφαση δίνεται στην ψυχολογική πτυχή των χαρακτήρων.
  • ·        Τέλος, στο βιβλίο Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη ενθαρρύνεται μέσα από τη βιογραφία ενός Ηπειρώτη καλλιτέχνη (Θόδωρος Παπαγιάννης) ένας γόνιμος προβληματισμός για θέματα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ζητήματα παιδείας-εκπαίδευσης, αλλά και πολιτικής και τέχνης.

Τέλος, στη συνάντηση έχουν προσκληθεί και οι συγγραφείς και εικονογράφοι των βιβλίων που επίσης ξεχώρισαν κατά την αξιολογική διαδικασία, αλλά τελικά δεν κατέκτησαν κάποιο βραβείο. Αναλυτικά:

  • Μαρία Παπαγιάννη, Παπούτσια με φτερά, εκδόσεις Πατάκη (κατηγορία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου)
  • Λώρη Κέζα, 10 μέρες στην τρελογιαγιά, εκδ. Μεταίχμιο (κατηγορία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου)
  • Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή, Παιδικά Όνειρα, εκδ. Πατάκη (κατηγορία Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου)
  • Βαγγέλης Ηλιόπουλος (κείμενο), Μαρίνα Στελλάτου (εικονογράφηση), Το σπίτι το δικό μας, εκδ. Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη (κατηγορία Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου)
  • Αντώνης Παπαθεοδούλου (κείμενο), Πέτρος Μπουλούμπασης (εικονογράφηση), Οχ, χταπόδι λάθος πόδι, εκδ. Παπαδόπουλος (κατηγορία Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου)
  • Μάνος Κοντολέων, Αμαρτωλή πόλη, εκδ. Πατάκη (κατηγορία Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου)
  • Μαρίζα Ντεκάστρο, Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ, εκδ. Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα (κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά)
  • Ελένη Ανδρεάδη, Πράκτορες του Πλανήτη: Η εκδίκηση του Πουφ, εκδ. Μεταίχμιο (κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων για τα Παιδιά)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου