Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

8ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΓια τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου
Οκτώβριος 2018 – Μάιος 2019

«Η βιβλιοθήκη της Άλκης Ζέη»
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν για όγδοη συνεχή χρονιά ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού και στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και εν τέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το σημαντικό έργο της Άλκης Ζέη, της σπουδαιότερης εν ζωή συγγραφέα παιδικής και εφη­βικής λογοτεχνίας.

Αποστολή: Γνωρίζω το έργο της αγαπημένης συγγραφέα μικρών και μεγάλων Άλκης Ζέη
Η Άλκη Ζέη ανήκει στους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς: τα βιβλία της θεωρούνται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έχουν αγαπηθεί τόσο από το νεανικό όσο και από το ενήλικο κοινό, έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες και κυκλοφορούν σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Στα έργα της, η συγγραφέας μετατρέπει προσωπικά της βιώματα σε μυθιστορηματικές καταστάσεις, επιτρέποντας στους ήρωές της να βλέπουν τα πράγματα με τη δική της ματιά. Χωρίς ίχνος διδακτισμού αλλά με διάθεση να προβληματίσουν τον αναγνώστη, τα έργα της ξεχωρίζουν για την εξαιρετική λογοτεχνικότητα, την καλοδουλεμένη πλοκή και το διάσπαρτο χιούμορ.
Στον φετινό Μαραθώνιο έχουν επιλεγεί βιβλία της πολυβραβευμένης συγγραφέα Άλκης Ζέη με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές αναγνωστών. Τα παιδιά έχουν πλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν κείμενά της και μέσα στα σχολικά τους βιβλία, όπου είναι ανθολογημένα έργα της. Οι μικροί μαραθωνοδρόμοι καλούνται να τρέξουν, και να εμβαθύνουν στην ιστορία για να μπορέσουν να εκφράσουν γραπτά ή προφορικά βαθύτερες σκέψεις ή και να εκφραστούν καλλιτεχνικά.
Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας και υποστηρίζει το έργο του εκπαιδευτικού, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στον μαθητή να ασχοληθεί με θέματα που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά του καθώς και με επίκαιρα ζητήματα του τόπου του και του κόσμου εν γένει.

8ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης «Η βιβλιοθήκη της Άλκης Ζέη»
Ποιος μπορεί να πάρει μέρος
Όσα τμήματα των τάξεων Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου επιθυμούν, εφόσον δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 4 Νοεμβρίου 2018, συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά τη Φόρμα Συμμετοχής, την οποία και θα βρείτε παρακάτω (κάθε τμήμα συμπληρώνει ξεχωριστή φόρμα).

Γιατί να πάρω μέρος
Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας για να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ένα βιβλίο σε μια σχολική ομάδα. Υποστηρίζει και ενισχύει το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας των μαθητών εξυπηρετώντας τους στόχους του. Το πρόγραμμα του Μαραθωνίου δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση, αλλά δίνει αφορμή και κίνητρο στον δάσκαλο να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά, να καθοδηγήσει τα παιδιά να εξετάσουν το θέμα από πολλές πλευρές, να ερευνήσουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο με στόχο να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με καταξιωμένους συγγραφείς.

Πώς θα «τρέξουν» οι μαθητές/τριες στον 8ο Μαραθώνιο
Τα παιδιά κάθε τάξης διαβάζουν συγκεκριμένα βιβλία και απαντούν σε ερωτήσεις.

Τα παιδιά της Β΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:

Τα παιδιά της Γ΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:
Τα παιδιά της Δ΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:
Τα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:
Τα παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:
Τα παιδιά της Α’ Γυμνασίου διαβάζουν τα βιβλία:
Τα παιδιά της Β’ Γυμνασίου διαβάζουν τα βιβλία:
Τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου διαβάζουν τα βιβλία:
 • Τα έντυπα για κάθε τάξη με τις ερωτήσεις για απάντηση (ερωτηματολόγια) θα βρίσκονται στα σχολεία έως τα τέλη Ιανουαρίου 2019.
 • Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα συγκεντρώνονται από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του κάθε τμήματος και θα πρέπει να σταλούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως τις 31 Μαρτίου 2019.
 • Τα τμήματα τα οποία θα επιστρέψουν τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα μπουν σε κλήρωση. Η κλήρωση θα αναδείξει τα 5 τυχερά τμήματα κάθε τάξης από τα οποία θα προκύψουν οι μαθητές που θα κερδίσουν πλούσια δώρα (5 μαθητές από κάθε τάξη, συνολικά 25 παιδιά).
 • Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο 2019 και θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.
 • Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα μπουν σε κλήρωση, ώστε δέκα (10) από αυτά να παραλάβουν τιμής ένεκεν δεκάδες τίτλους βιβλίων για τη βιβλιοθήκη τους.
 • Όλα τα παιδιά που θα ολοκληρώσουν τον Μαραθώνιο θα λάβουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση του σχολείου ένα αναμνηστικό συμμετοχής στον 8ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης.

Χρήσιμα εργαλεία για τους εκπαιδευτικούς που θα τρέξουν με την τάξη τους στον 8ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης μπορούν να αποτελέσουν:

Μην χάσετε:
Τα σχολεία της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο μπορούν να συνδυάσουν την ανάγνωση με το θέατρο.
 • Στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Πλατεία Λευκού Πύργου) παίζεται από τις 21/10/2018 το κλασικό, βραβευμένο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου».
  Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί έως τις 21/04/2019 για το κοινό και Τρίτη έως Παρασκευή στις 10:30 το πρωί για τα σχολεία.
  Περισσότερες πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων στο τηλ. 2315 200200, στα ταμεία του ΚΘΒΕ και online.
   
 • Στη Βέροια, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Α. Αντωνιάδη 19) ανεβαίνει η παράσταση «Η μωβ ομπρέλα» που βασίζεται στο ομώνυμο κλασικό βιβλίο της αειθαλούς Άλκης Ζέη σε μια συμπαραγωγή της παιδικής σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων . Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019, ώρα 6.30 το βράδυ. Από Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 έως Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 παραστάσεις για τα σχολεία.
  Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10:00 το πρωί για τα σχολεία.
  Περισσότερες πληροφορίες και κλείσιμο παραστάσεων στο τηλ. 2331078140, 141
   
 • Στη Νάουσα, στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας ( Πετρίδη 1) μεταφέρεται από τη Βέροια η παράσταση «Η μωβ ομπρέλα» που βασίζεται στο ομώνυμο κλασικό βιβλίο της αειθαλούς Άλκης Ζέη σε μια συμπαραγωγή της παιδικής σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων. Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 και Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 παραστάσεις για τα σχολεία στις 10:00 το πρωί.
  Περισσότερες πληροφορίες και κλείσιμο παραστάσεων στο τηλ. 2331078140, 141
   
 • Στα Ιωάννινα, στο Καμπέρειο Θέατρο (Παπαδοπούλου 11) ανεβαίνει η παράσταση «Η μωβ ομπρέλα» που βασίζεται στο ομώνυμο κλασικό βιβλίο της αειθαλούς Άλκης Ζέη σε μια συμπαραγωγή της παιδικής σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας. Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018, στις 7 το βράδυ. Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο παραστάσεις ανοικτές στο κοινό, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018.
  Η παράσταση θα παίζεται στα σχολεία κατόπιν συνεννόησης με τους συντελεστές στο τηλ. 26510 25670.
Δείτε ΕΔΩ τα σχολεία που συμμετέχουν στον 8ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΔΩΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.


Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον 8ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Η βιβλιοθήκη της Άλκης Ζέη» μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Προώθησης Παιδικού Βιβλίου (κα Δάφνη Βρέλλη, 211 3003500, εσωτ. 268, marathonios@metaixmio.gr).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου