Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2018



Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2018 από τον Οχάντ Ναχαρίν
«Ο χορός είναι το να είσαι στη στιγμή»

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού καθιερώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου το 1982 προς τιμήν του Ζαν-Ζωρζ Νοβέρ (Jean-Georges Noverre, 1727 – 1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου. Η ημέρα αυτή, η 29η Απριλίου, είναι αφιερωμένη στο χορό με στόχο να γιορτάσει την καθολικότητα αυτής της τέχνης, να υπερβεί κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο και να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από την κοινή τους γλώσσα – το χορό. 
Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ) προσκαλεί κάθε χρόνο έναν καταξιωμένο χορογράφο ή χορευτή να γράψει το Διεθνές Μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες.
Μετά τους Λέμι Πονιφάζιο, Ισραέλ Γκαλβάν, Μουράντ Μερζουκί, Λιν Χουάι-μιν, Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, Τρίσα Μπράουν, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ), στο πλαίσιο των εορτασμών της 70ής επετείου του και θέλοντας να τονίσει τη διαπολιτισμική και διεθνή πτυχή της κοινής γλώσσας – του χορού, έχει επιλέξει φέτος πέντε συγγραφείς για να γράψουν το μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού – ένα από κάθε μία από τις πέντε περιφέρειες της UNESCO: την Αμερική, τις Αραβικές Χώρες, την Αφρική, την Ευρώπη και την Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Οι συγγραφείς των πέντε Μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2018, είναι:
▪ Ευρώπη: Ohad Naharin, Ισραήλ
▪ Αμερική: Marianela Boán, Κούβα
▪ Αραβικές Χώρες: Georgette Gebara, Λίβανος
▪ Αφρική: Salia Sanou, Μπουρκίνα Φάσο
▪ Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού: Willy Tsao, Χονγκ Κονγκ

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2018 
Ευρώπη -  Ohad Naharin, Ισραήλ 


Ο χορός είναι το να είσαι στη στιγμή. Πρόκειται για το να ακούς το σκοπό των αισθήσεων και να επιτρέπεις σε αυτό το άκουσμα να γίνει το καύσιμο όλων των συναισθημάτων, των μορφών και του περιεχομένου. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε από πού ήρθαμε.

Ερωτηθείς για το αντικείμενο του έργου μου, απαντώ πρώτα ότι πρόκειται για το ίδιο αυτό καθαυτό. Ότι είναι σχετικά με το πώς συναντιούνται όλα τα στοιχεία του για να δημιουργήσουν την αφήγησή του. Μια χορευτική αφήγηση για τον όγκο, τη λεπτότητα, τη χρήση εκρηκτικής δύναμης. Είναι η έρευνα της κίνησης, της οργάνωσης και της δομής. Το να γελάμε με τον εαυτό μας, οι δυναμικές, η υπερβολή και υποτίμηση, η σύνδεση της απόλαυσης και της προσπάθειας και η εξάχνωση της τρέλας, του πάθους και της φαντασίας κάθε χορευτή σε μια σαφή μορφή.

Στην καλύτερη περίπτωση, ο χορός μπορεί να είναι εξαιρετικός, ακόμη και αν απέχει από το τέλειο. Πρέπει να αντισταθούμε στο συντηρητικό και συμβατικό τρόπο σκέψης που έχει τις ρίζες του σε ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης και της κατάρτισης χορού, και να αφήσουμε τις παλιές ιδέες για νέες, καλύτερες. Και πρέπει πάντα να θυμόμαστε να χορεύουμε λίγο κάθε μέρα…

Και πρέπει πάντα να θυμόμαστε να χορεύουμε λίγο κάθε μέρα… και ποτέ μπροστά από έναν καθρέφτη.
Μετάφραση από την αγγλική: Δώρα Νικολάου


Ohad Naharin│Οχάντ Ναχαρίν
Ο Ohad Naharin είναι χορογράφος, καλλιτεχνικός διευθυντής της Batsheva Dance Company και δημιουργός της κινησιολογικής γλώσσας GAGA.

Γεννηθείς το 1952 στη Mizra του Ισραήλ, εισήλθε στην Batsheva Dance Company το 1974 παρά την μικρή εκπαίδευσή του. Κατά τη διάρκεια του πρώτου του έτους, η επισκέπτρια χορογράφος Martha Graham τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στη δική της ομάδα χορού στη Νέα Υόρκη, όπου ο Naharin αργότερα έκανε το χορογραφικό ντεμπούτο του στο στούντιο Kazuko Hirabayshi το 1980. Για την επόμενη δεκαετία παρουσίασε έργα στη Νέα Υόρκη και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων κομματιών για την Batsheva Dance Company, το Kibbutz Contemporary Dance Company, και το Nederlands Dans Theater. Ο Naharin συνεργάστηκε στενά με την πρώτη σύζυγό του, Mari Kajiwara, η οποία απεβίωσε από καρκίνο το 2001.
Μετάφραση από την αγγλική: Δώρα Νικολάου


Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2018 – Αμερική
Marianela Boán, Κούβα  (Χορογράφος, χορεύτρια)

Το σώμα σας ξεκινάει πριν από εσάς και είναι ο τόπος όλων των τελετουργιών που σας ανήκουν. Όταν ακούτε το σώμα σας μέσω του χορού, ακούτε επίσης τα σώματα και τους χορούς της αποπλάνησης και της γιορτής που ανήκουν στους προγόνους σας και στο είδος σας. Στο σώμα σας κουβαλάτε τους χορούς που θα σας σώσουν.
Αυτός που χορεύει αγγίζει τον άλλον πέρα από το δέρμα· ο χορός αγγίζει το βάρος και τη μυρωδιά τους, νικάει τα απτά παραπετάσματα και σβήνει τα σύνορα μεταξύ σωμάτων και εθνών. Έχω ζήσει και στις δύο πλευρές της ιστορίας. Έχω δει τη φτώχεια και τον πλούτο, τοπία και σώματα να τρέφονται και να κακοποιούνται από την εξουσία. Το έργο μου ανασκάπτει, αναζητώντας τα  πραγματικά σώματα μεταξύ εκείνων που επισήμως εμφανίζονται. Το να είμαι χορογράφος στην Κούβα και τη Δομινικανή Δημοκρατία, στα μαγικά νησιά όπου ζω, περιτριγυρισμένη από την Καραϊβική Θάλασσα και ανθρώπους που χορεύουν πριν από τη γέννησή
τους, είναι ένα απίστευτο προνόμιο. Ο χορός είναι το μεγάλο αντίδοτο στην τρέλα της ανθρωπότητας.
Σε κάθε εκτοπισμένο άτομο, πρόσφυγα και εξόριστο, από όλο τον κόσμο, λέω: έχετε μια χώρα που πηγαίνει μαζί σας, την οποία τίποτα και κανείς δεν μπορεί να πάρει μακριά· τη χώρα του σώματός σας. Μετάφραση από την αγγλική: Δώρα Νικολάου

Βιογραφικό Σημείωμα –Marianela Boán, Κούβα
Η Marianela Boán είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη χορογράφος και μία από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της πρωτοπορίας του χορού στην Κούβα και τη Λατινική Αμερική. Το επαναστατικό της ύφος «Dance Polluted» συνδυάζει ριζικά όλες τις τέχνες που σχετίζονται με το χορό, δημιουργώντας ένα εκφραστικό και πρωτότυπο σκηνικό αποτέλεσμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου