Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Βραβεία 2015 Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ– Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

 
 
 Αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ
 
 
 
Το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοίνωσε στο Ινστιτούτο Θερβάντες τα ετήσια βραβεία του σε φυσικά πρόσωπα και φορείς, που με τη δράση τους προωθούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και τα βραβεία για τη συγγραφή και εικονογράφηση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους, έκδοσης 2014.
Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκαν οι ελληνικές υποψηφιότητες για τα Διεθνή Βραβεία Andersen 2015-2016, οι υποψηφιότητες για τo βραβείo Astrid Lingren και οι προτάσεις βιβλίων για τους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ.

Τα αποτελέσματα ανά κατηγορία:


Βραβεία σε λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και νέους , έκδοσης 2014

 

1. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους: το βραβείο απονέμεται στη συγγραφέα Εύα Βακιρτζή για το βιβλίο Το αυγό, (Εκδόσεις Πατάκη)

2. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά:
Το βραβείο απονέμεται στους:
• Θοδωρή Παπαϊωάννου, για το βιβλίο Ανάποδα, (Εκδόσεις Ίκαρος) &

• Χριστίνα Φραγκεσκάκη, για το βιβλίο Να το πάρει το ποτάμι, (Εκδόσεις Κέδρος)

3. Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση (picture book ή album) για την εικονογράφηση και για το κείμενο: το βραβείο απονέμεται στους:
• Αγγελική Δαρλάση (συγγραφή) - Ίριδα Σαμαρτζή (εικονογράφηση), για το βιβλίο Το Παλιόπαιδο, (Εκδόσεις Πατάκη) &
• Στέλλα Μιχαηλίδου (συγγραφή) - Πέρσα Ζαχαριά (εικονογράφηση), για το βιβλίο Πολυξένη, (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

4. Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα μυθιστορήματος ή εκτενούς παραμυθιού για παιδιά έως 12 ετών: το βραβείο απονέμεται στο συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου, για το βιβλίο Οι περιπέτειες της Ελεάννας στη θάλασσα, (Εκδόσεις Πατάκη)

5. Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού ή νεανικού μυθιστορήματος: Το βραβείο απονέμεται στη συγγραφέα Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, για το βιβλίο Συνέντευξη με το φάντασμα του βάλτου, (Εκδόσεις Πατάκη)

6. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου γνώσεων για παιδιά: το βραβείο απονέμεται στους Μαρία Αγγελίδου - Αντώνη Παπαθεοδούλου, για το βιβλίο Καράβια που δεν φοβήθηκαν (Εκδόσεις Ίκαρος) 
 
7. Βραβείο σε μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο για παιδιά ή νέους: το βραβείο απονέμεται στο βιβλίο του Almond David, Το Αγόρι που κολύμπησε με τα πιράνχας, Κώστια Κοντολέων (μετάφραση), (Εκδόσεις Ψυχογιός)



 

 
Υποψήφιοι για τα Διεθνή Βραβεία Andersen
 
Υποψήφια Άντερσεν για τη Συγγραφή και Πρέσβειρα Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου 2015 -2016 , η συγγραφέας Ελένη Δικαίου

Υποψήφια Άντερσεν για την Εικονογράφηση και Πρέσβειρα Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου 2015 – 2016, η εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση

Αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ
Το Παλιόπαιδο της Αγγελικής Δαρλάση για τη συγγραφή - Εκδόσεις Πατάκη

Το νησί της Ροδιάς του Μάνου Κοντολέων
για την εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά - Εκδόσεις Ψυχογιός


Θαύμα του R.J.Palacio,
για τη μετάφραση της Μαρίζας Ντεκάστρο - Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 
Υποψήφιοι για το βραβείο Astrid Lingren
 
Από την Ελλάδα : Το πρόγραμμα Future Library και η αφηγήτρια – συγγραφέας Λιλή Λαμπρέλλη 

Από το Εξωτερικό: Το πρόγραμμα «The Examined Life - Greek Studies in the Schools»



Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς

 1. Από φέτος το βραβείο σε εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίζεται σε βραβείο δασκάλων και βραβείο νηπιαγωγών.
Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή - στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία: απονέμεται στη Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου, δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Μαυροχωρίου Καστοριάς.
Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ από τις Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ.


Βραβείο σε Νηπιαγωγό, η οποία εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου: το βραβείο απονέμεται στη νηπιαγωγό Ελένη Μπετεινάκη από το Ηράκλειο Κρήτης.
Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ από τις Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ




2.Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία: το βραβείο απονέμεται στο Διονύση Λεϊμονή, φιλόλογο στο 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Βόλου.
Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.


3. Βραβείο «Παντελής και Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση: το βραβείο απονέμεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας.
Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ από τις Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.


4. Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και τους νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο: Το βραβείο απονέμεται στο Πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες», που εκπονεί η Πολιτιστική Εταιρεία ΠΥΡΝΑ. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.


 5. Βραβείο «Κυριάκος Παπαδόπουλος» σε σχολείο, βιβλιοθήκη ή άλλο φορέα που καλλιεργεί την αγάπη για το παιδικό/νεανικό βιβλίο με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως μέσω του διαδικτύου: το βραβείο απονέμεται στη Λέσχη Ανάγνωσης Φιλαναγνωσίας -
http://lesxhanagnosis.blogspot.gr
Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ από τις Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

6. Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία: το βραβείο απονέμεται στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 21ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.
Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.


7. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας: το βραβείο απονέμεται στη Φωτεινή Αβδελλή, βιβλιοθηκονόμο στο Εργαστήρι Πολιτισμού του Δικτύου για τα Δικαιώματα του παιδιού.
Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ από τις Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.


8. Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας: το βραβείο απονέμεται στη σχολική εφημερίδα«8κτώ», του 8ου Νηπιαγωγείου Νάουσας.
Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου