Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Mουσείων 2011


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον πολύπλευρο ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σε όλες τις χώρες-μέλη του ICOM ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό. Για το 2011 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και Μνήμη». Τα μουσεία αποτελούν πράγματι τον κατεξοχήν χώρο όπου διαφυλάσσονται τα τεκμήρια της ιστορίας, προβάλλεται ο πλούτος της πολιτιστικής κληρονομιάς και συγκροτείται η μνήμη των κοινωνιών.
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, διοργανώνονται εκδηλώσεις σε πολυάριθμα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας με ελεύθερη είσοδο.

Η εκδήλωση της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011, στην Αρχαία Ολυμπία, στο πολιτιστικό κέντρο Σ.Π.Α.Π. 

Πρόγραμμα:

19.00-19.30: Χαιρετισμοί - Ομιλία της Προϊσταμένης της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας κας Γεωργίας Χατζή-Σπηλιοπούλου με τίτλο: «Ολυμπία, η ιστορία των μουσείων της».

19.30-20.00: Προβολή αποσπασμάτων του ντοκιμαντέρ ‘ Η Ολυμπία των Ηλείων’ της σειράς ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ από το Μουσείο – Αρχείο της ΕΡΤ.

20.00-20.30: ‘Οι παλιοί θυμούνται..’ – Αναμνήσεις από επώνυμους και ανώνυμους κατοίκους της Ολυμπίας

20.30-21.00: Παρουσίαση της έκθεσης των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ολυμπίας με θέμα: «Ένα αντικείμενο θυμάται…».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου