Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με τον συγγραφέα Γιώργο Παναγιωτάκη



 Παρά την καραντίνα, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου γιόρτασαν το Παιδικό Βιβλίο προσκαλώντας τον αγαπημένο τους συγγραφέα Γιώργο Παναγιωτάκηγια να συζητήσουν μαζί του για τα βιβλία του. 

Στάθηκαν  στο τελευταίο του βιβλίο που διάβασαν πρόσφατα και τους άρεσε πολύ, τον "Ισιντόρ και το φεγγάρι".     

Τα παιδιά μιλήσανε με τον συγγραφέα για τη φιλία, για τη δύναμη που έχουν οι λέξεις, για θέματα που τα απασχολούν ακόμα και για την πανδημία. Τον ρώτησαν πώς ξεκίνησε να γράφει, ποια είναι τα αγαπημένα του βιβλία, ποιους συγγραφείς προτιμά να διαβάζει, πώς περνά τον ελεύθερο χρόνο του στην καραντίνα. Ο Γιώργος Παναγιωτάκης απάντησε με αμεσότητα σε όλα τα ερωτήματα. Μίλησε επίσης για την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο και τα ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια. 

Όλα κύλησαν πολύ όμορφα. Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση που τελείωσε με την ευχή σύντομα να μπορέσουν να συναντηθούν στο σχολείο. 

 

 

 


Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021 Αποτελέσματα διαγωνισμών του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ 2021

              

 Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων του για το 2021 (εκδόσεις 2020)

Βραβεία σε δημιουργούς

1. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στη Βάσια Παρασκευοπούλου για το βιβλίο Ένας δράκος σ’ όλα λάθος! Εκδόσεις Πατάκη.

2. Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στους Πέτρο Μπουλούμπαση για την εικονογράφηση και στους Άγγελο Αγγέλου και Έμη Σίνη για τη συγγραφή του βιβλίου Ένας πραγματικός ιππότης, Εκδόσεις Ίκαρος.

3. Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Μάνο Κοντολέων για το βιβλίο Το Νησί με τις λέξεις που αγαπάνε, Εκδόσεις Πατάκη.

4. Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στη Φωτεινή Στεφανίδη για το βιβλίο Παπούτσια με λουράκι, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

5. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά απονέμεται σε δύο συγγραφείς, κατ΄ αλφαβητική σειρά: στη Στέλλα Κάσδαγλη για το βιβλίο 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ, Εκδόσεις Πατάκη και στη Μαρίζα Ντεκάστρο για το βιβλίο 24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821 Μακρυγιάννης & Ζωγράφος Ένας αγωνιστής και ένας καλλιτέχνης, Εκδόσεις Καπόν.

6. Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Peter Carnavas (συγγραφή), στον Κυριάκο Αθανασιάδη (μετάφραση) και στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος για το βιβλίο Ο ελέφαντας.

7. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στη Μαρία Παπαγεωργίου για το βιβλίο Ταξίδι με τον Σεβάχ, Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

Από το σύνολο των βιβλίων που κατατέθηκαν προς κρίση, πλην των βιβλίων που δηλώθηκαν στην κατηγορία Α2 - Picture Book, η επιτροπή επέλεξε και απονέμει βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους, στον Δημήτρη Μαστώρο για το βιβλίο Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Άλκη Ζέη (συγγραφή), Αγγελική Δαρλάση (διασκευή), Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς 

1. Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή - στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία: απονέμεται στον Γιώργο Τσουτσίδη, δάσκαλο στο 7ο δημοτικό σχολείο Κέρκυρας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

2. Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία: απονέμεται στον Γιάννη Δερμιτζόγλου, Διευθυντή στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

3. Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό, ο οποίος εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου: απονέμεται στη Ζαχαρούλα Τζίνη, νηπιαγωγό στο Νηπιαγωγείο Τούμπας Σερρών. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

4. Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση: απονέμεται στην Αυτοδιαχειριζόμενη Δανειστική Βιβλιοθήκη «Bookbusters: η βιβλιοθήκη στο πλατύσκαλο», του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης (υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Μητσιάλη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ.

5. Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο: απονέμεται στην «Εβδομάδα βιβλιοφιλίας» που διοργανώνει το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού (υπεύθυνη: Δήμητρα Κωτσιανούλη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

6. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο: απονέμεται στη Μαρία Κωνσταντοπούλου, βιβλιοθηκονόμο στη Βιβλιοθήκη Ανθός Φουγάρο ΑΜΚΕ. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ στη μνήμη του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Έπαθλο: βιβλία αξίας 500 ευρώ.

7. Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας: απονέμεται στη «Δανειστική Βιβλιοθήκη» του 1ου Γυμνασίου Δράμας (υπεύθυνη: Ευαγγελία Ριτζαλέου). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

8. Βραβείο «Πάνος Αλέφαντος» σε Εθελοντή, που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία: απονέμεται στον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΝΥ Η Ροδαυγή και στη Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη για τη δράση της ομάδας «Βιβλιοταξιδευτές της Ροδαυγής». Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.


Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

... Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστης κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει…

Το παραμύθι είναι πολύ παλαιότερο από τον Άντερσεν. Υπάρχει πολύ πριν οι άνθρωποι εφεύρουν τη γραφή κι αφήσουν τις αφηγήσεις τους κληρονομιά στους αιώνες. Τα παλάτια, όπου γης, είχαν τους δικούς τους παραμυθάδες αλλά κι οι γειτονιές και τα σπιτικά τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους, που αφηγούνταν τις παλιές ιστορίες. Όμως ο Άντερσεν με τα 168 παραμύθια του έφτιαξε έναν ολόκληρο κόσμο κι έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπουμε και ν' αφηγούμαστε τον κόσμο μας. Η νεωτερικότητα εγκαινίασε μ' αυτόν τη λογοτεχνία για παιδιά και τον έχρισε σύμβολο της σύγχρονης παραμυθίας. Στο όνομά του γιορτάζουν σήμερα η φαντασία, το όνειρο και οι λέξεις που λένε μικρές και μεγάλες αλήθειες με προσοχή και τρυφερότητα.

«Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές, είναι γιατί τ’ ακούς γλυκύτερα»... (Γ. Σεφέρης). 

Αλεξάνδρα Μητσιάλη

 


2 Απρίλη, μέρα παιδικού βιβλίου

 



Ο συγγραφέας Κώστας Πούλος γράφει μια ξεχωριστή ιστορία:

"2 Απρίλη, μέρα παιδικού βιβλίου"

Η Πρωταπριλιά, πρώτη κόρη του Απρίλη, γελούσε και κορόιδευε κάθε απρόσεχτο και αφηρημένο. Σκασμένη στα γέλια, βουτηγμένη στα ψέματα έπεσε μεσάνυχτα για ύπνο πτώμα στην κούραση. Το πρωί, στον καθρέφτη, τρόμαξε να αναγνωρίσει το πρόσωπό της. Αυτά τα μάτια, αυτή η μύτη, αυτό το στόμα, σε τίποτα δεν θύμιζαν Πρωταπριλιά.

“Ποια είμαι;” αναρωτήθηκε φωναχτά.

Από τον δρόμο ακούστηκε μια φασαρία, ένα κακό. Βγήκε στο μπαλκόνι να δει. Οι μέρες, όλες οι μέρες του χρόνου ήταν εκεί συγκεντρωμένες σε μια τεράστια διαδήλωση. Ταπεινές καθημερινές, αλλά και πολλές επώνυμες, η 28η Οκτωβρίου, η Μεγάλη Παρασκευή µε το κεράκι της, η Πρωτομαγιά με σηκωμένη τη γροθιά της, κι άλλες επίσημές αργίες φορώντας τα καθαρά τους κοστούμια ήταν εκεί. Τη χαιρετούσαν.

“Τέρμα τα ψέματα” της φώναξε η Πρωτομαγιά, που ήταν κάπως πιο κοντά.

“Σήμερα κάνεις μια καινούργια αρχή. Από δω και πέρα θα είσαι η Μέρα του Παιδικού βιβλίου με εικόνες ή με χωρίς εικόνες”.

Κόντεψε να τρελαθεί από τη χαρά της.

“Σαν ψέμα µου φαίνεται” είπε, καθώς ετοιμαζόταν για το σχολείο, αν και κατά βάθος δεν της άρεσαν αυτές οι μόστρες.

Αυτή ήθελε να είναι μια απλή καθημερινή...»