Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

«Λουνάνα, ένα γιακ μες στην τάξη»

 


Πύργος καλεί… Μπουτάν 💕

   Με τους μαθητές του 6ου Δημοτικό Σχολείο Πύργου συνομίλησε ο Pawo Choyning Dorji, σκηνοθέτης της ταινίας «Λουνάνα, ένα γιακ μες στην τάξη», που τόσο αγαπήσαμε. 

   Παρότι δεν μπορούμε να μοιραστούμε τις φωτογραφίες από τη συνάντηση που έγινε με τα παιδιά στο Zoom θα σας πούμε ότι μάθαμε τόσα πολλά. 

Όπως, ότι η ταινία πέτυχε κάτι εντυπωσιακό: να είναι... zero carbon. Όλος ο εξοπλισμός και το φαγητό, όπως και τα ηλιακά πάνελ μεταφέρθηκαν στα υψίπεδα των Ιμαλαΐων με… 75 μουλάρια , αφού στη Λουνάνα δεν υπάρχει ρεύμα. Τα μηχανήματα τροφοδοτήθηκαν αμιγώς από τα ηλιακά πάνελ!!! 

Τρεις μήνες κράτησαν τα γυρίσματα σε αυτό το μαγικό τοπίο.

«Τι θα αλλάζατε στην ταινία;» ρώτησε η Βασιλική τον σκηνοθέτη. «Θα έβαζα σίγουρα περισσότερα πλάνα του γιακ (βοοειδούς που ζει στην περιοχή) και θα ανέπτυσσα τη σχέση του δασκάλου με τη μικρή του μαθήτρια» απάντησε εκείνος. 

Μάθαμε πως ο Νάκα (που θα πει «λευκή μύτη»), ήταν το πιο ευγενικό και ήρεμο γιακ που μάλιστα μετέφερε στην πλάτη όσους αρρώσταιναν από το υψόμετρο σε περιοχές πιο χαμηλά για να συνέλθουν. Μάθαμε πως στο Μπουτάν δεν επιτρέπεται η θανάτωση των γιακ, ούτε το κυνήγι επιτρέπεται κι αν κάποιος κόψει δέντρο απειλείται με φυλάκιση, αφού το 70% της χώρας θα πρέπει να παραμένει δασική έκταση… 🌲🌳🌲🌳🌲 

Μάθαμε πως οι νέοι του Μπουτάν θέλουν να μεταναστεύσουν κυνηγώντας το δυτικό πρότυπο ζωής και συζητήσαμε για την τάση αυτή. ❤❤❤

Ευχαριστούμε τόσο πολύ όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, τη Διευθύντρια του σχολείου, Ελένη Κουνέλη και την καθηγήτρια αγγλικών Κατερίνα Τουμπέκη, η οποία έκανε και τον συντονισμό. Και βέβαια τον τόσο γενναιόδωρο Pawo Choyning Dorji. 

Olympia International Film Festival for Children and Young People


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου