Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΕΒΙ

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

                                                                            Αθήνα, 17/9/2012


Αγαπητές διευθύντριες, αγαπητοί διευθυντές, αγαπητοί εκπαιδευτικοί, 

Καταρχάς, σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.
Όπως γνωρίζετε, φέτος είναι η δεύτερη χρονιά κατά την οποία στα σχολεία σας (τα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ) έχει ενταχθεί στο βασικό ωρολόγιο πρόγραμμα μία (1) ώρα την εβδομάδα για την ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας των μαθητών σας. Η ώρα αυτή, που «αποσπάστηκε» από τις ώρες που είναι αφιερωμένες στο μάθημα της γλώσσας, είναι μέσα στις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις όλων των δασκάλων και δεν αφορά μόνο –όπως σε ορισμένα σχολεία έχει, λανθασμένα, δημιουργηθεί η εντύπωση– τον λεγόμενο «σύνδεσμο Φιλαναγνωσίας». 

Σχετικά με την πορεία και την εξέλιξη του Προγράμματος της Φιλαναγνωσίας στα σχολεία σας σάς ενημερώνουμε για τα εξής: 

Σύνδεσμος Φιλαναγνωσίας
Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός τον οποίο έχετε ορίσει Σύνδεσμο Φιλαναγνωσίας δεν είναι πλέον στο σχολείο σας, θα πρέπει σχετικά σύντομα να ορίσετε καινούργιο και να μας αποστείλετε με ηλεκτρονικό μήνυμα στο philanagnosia@ekebi.gr τα στοιχεία του (ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνα) 

Βιβλία
Στα περισσότερα από τα σχολεία σας έχουν ήδη σταλεί τα επτά (7) πρώτα βιβλία που το Πρόγραμμα θα μοιράσει σε αυτά. Μέσα στη χρονιά, πιθανότατα με το νέο χρόνο, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και η αγορά των βιβλίων, θα δοθούν στα σχολεία σας περίπου σαράντα (40) βιβλία ακόμη. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από δική μας εκτίμηση με βάσει τις σημερινές τιμές των βιβλίων, ίσως ο πραγματικός αριθμός να διαφέρει λίγο προς τα πάνω ή προς τα κάτω. 

Συναντήσεις συγγραφέων / εικονογράφων με μαθητές
Μπορείτε ήδη από τώρα να καλέσετε έναν δημιουργό στο σχολείο σας μέσα από τον Κόμβο της Φιλαναγνωσίας. Εκεί θα βρείτε τόσο τον Κατάλογο των δημιουργών όσο και Χρήσιμες οδηγίες σχετικά με αυτή την επίσκεψη (μην αμελήσετε να τις διαβάσετε, θα σας χρειαστούν). Εκεί, επίσης, θα βρείτε την Αίτηση για Πρόσκληση του Δημιουργού στο σχολείο σας την οποία μπορείτε να συμπληρώσετε από τώρα, επιλέγοντας τον μήνα που θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη και τους συγγραφείς/εικονογράφους που θα θέλατε (κατά σειρά προτίμησης). 

  • Κάθε σχολείο δικαιούται, αρχής γενομένης από πέρυσι, για κάθε σχολικό έτος του Προγράμματος μια (1) επιδοτούμενη επίσκεψη δημιουργού (το ΕΚΕΒΙ καλύπτει έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης του συγγραφέα / εικονογράφου)
    • ΠΡΟΣΟΧΗ: Το σχολείο δεν οφείλει να κάνει καμιά δαπάνη σχετικά με τη συνάντηση δημιουργού – μαθητών (π.χ. ταξί, διατροφή, κάλυψη άλλων εξόδων). Το μοναδικό ζήτημα που καλείται το σχολείο να αντιμετωπίσει είναι η ανεύρεση μερικών αντιτύπων ενός βιβλίου του δημιουργού για την προετοιμασία της συνάντησης.
  • Σε περίπτωση που το σχολείο, για διάφορους λόγους, δεν κάλεσε μέσω του ΕΚΕΒΙ δημιουργό κατά την περσινή χρονιά (ή κάλεσε, αλλά η επίσκεψη τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε), το σχολείο διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη μέσα στη σχολική χρονιά που διανύουμε. Σε αυτή την περίπτωση, στα σχολεία αυτά, μπορούν να πραγματοποιηθούν δύο (2) συναντήσεις μέσα στη φετινή χρονιά.

Τα στελέχη του ΕΚΕΒΙ που είναι υπεύθυνα για τις Συναντήσεις με τους Δημιουργούς είναι η Εύη Γεροκώστα (για τα ΔΣ της Περιφέρειας: τηλ. 2109200332) και η Λίτσα Καφέ (για τα ΔΣ της Αττικής: τηλ. 2109200303)
 
Λέσχες Ανάγνωσης
Αν το σχολείο σας επιθυμεί να ενταχθεί στη Δράση Ενίσχυσης για τη δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης το μόνο που έχει να κάνει είναι να μας στείλει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνση philanagnosia@ekebi.gr ζητώντας να ενταχθεί σε αυτή τη δράση. Έχουν ήδη επιλεγεί 53 σχολεία απ’ όλη τη χώρα, μέσα στο επόμενο διάστημα θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα 47 που προβλέπεται να ενισχυθούν.
  • Περισσότερα για τη δράση ενίσχυσης Λεσχών Ανάγνωσης στα Δημοτικά σχολεία θα βρείτε ΕΔΩ.
  • Τα σχολεία που έχουν ενταχθεί ήδη στη Δράση Ενίσχυσης Λεσχών Ανάγνωσης (έχουν λάβει σχετικό μέιλ), δικαιούνται δύο (2) επιπλέον επισκέψεις. Μία (1) για την περσινή χρονιά, και μία (1) για τη φετινή. Η επίσκεψη αυτή αφορά τα παιδιά της Λέσχης ή των Λεσχών και συνεπώς προϋποθέτει την ύπαρξη Λέσχης στο σχολείο.
    • ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την πρόσκληση δημιουργού σε συνάντηση με τα παιδιά της Λέσχης θα βρείτε στον Κόμβο της Φιλαναγνωσίας ξεχωριστή ΑΙΤΗΣΗ. Κάντε κλικ ΕΔΩ.
  • Στα σχολεία που θα ενταχθούν ή έχουν ήδη ενταχθεί στη Δράση αυτή παρέχονται, εκτός από την μία (1) επιπλέον επίσκεψη δημιουργού στο σχολείο κατ’ έτος για τα παιδιά της Λέσχης, δύο (2) ακόμη κίνητρα:
    • Ένας επιπλέον αριθμός βιβλίων, ώστε να δημιουργηθεί μια υποτυπώδης βιβλιοθήκη στο χώρο λειτουργίας της Λέσχης.
    • Επιδότηση ύψους μέχρι 500 ευρώ ΣΕ ΕΙΔΟΣ για τη διαμόρφωση του χώρου λειτουργίας της Λέσχης. Συγκεκριμένα, θα επιλεγούν ορισμένα χρήσιμα αντικείμενα, κυρίως διακοσμητικού χαρακτήρα (όχι βαριά έπιπλα ή υλικά υποδομής), και θα σταλούν στα 100 επιλεγμένα σχολεία της Δράσης.
      • Η επιλογή των σχολείων γίνεται (και θα γίνει) με βάση κριτήρια διασποράς (ανά νομό), γεωγραφικά (τα σχολεία απομακρυσμένων περιοχών θα έχουν ένα μικρό προβάδισμα), αλλά και με βάση τη συνολική συμμετοχή του σχολείου στο Πρόγραμμα, απ’ όπου θα προκύπτει η ουσιαστική επιθυμία του να λειτουργήσει και να διατηρήσει μια Λέσχη Ανάγνωσης στους κόλπους του.
Το στέλεχος του ΕΚΕΒΙ που είναι υπεύθυνο για τις Λέσχες Ανάγνωσης στα σχολεία είναι ο Βασίλης Ρούβαλης (τηλ. 2109200329)

 
Ψηφιακές συναντήσεις
  • Για τις «Ψηφιακές συναντήσεις» υπάρχει Αίτηση Πρόσκλησης Δημιουργού κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
  • Ο κατάλογος με τους δημιουργούς που συμμετέχουν σε αυτή τη δράση είναι ξεχωριστός και θα τον βρείτε ΕΔΩ.
    • Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε να «εκπέμπουμε» από το studio μας στα γραφεία του ΕΚΕΒΙ. Κάνοντας σήμερα «αίτηση» παίρνετε σειρά (θα δοθεί προτεραιότητα στις απομακρυσμένες περιοχές).
Το στέλεχος του ΕΚΕΒΙ που είναι υπεύθυνο για τις Ψηφιακές Συναντήσεις είναι η Λίνα Σακάλογλου(τηλ. 2109200349)


«Γράμμα σ’ ένα παιδί»
Το Πρόγραμμα συμμετείχε με δικό του περίπτερο στην πρόσφατη 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, μοιράστηκε στο κοινό το 16σέλιδο βιβλιαράκι «Γράμμα σ’ ένα παιδί» με τις επιστολές οκτώ γνωστών συγγραφέων για να εμπνεύσουν στα παιδιά την αγάπη για την ανάγνωση.
Οι επιστολές αυτές διαβάστηκαν από τους ίδιους τους συγγραφείς κατά τη διάρκεια της 9ης ΔΕΒΘ.
Στον Κόμβο της Φιλαναγνωσίας, κάνοντας κλικ ΕΔΩ, θα βρείτε, κάτω από τα κείμενα-επιστολές των συγγραφέων, μια σειρά από δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στην τάξη εμπνευσμένες από τα Γράμματα σ’ ένα Παιδί. 





Χρήσιμοι ηλεκτρονικοί κόμβοι:
www.philanagnosia.gr | www.mikrosanagnostis.gr | www.biblionet.gr | www.ekebi.gr


Κώστας Κατσουλάρης
Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αθανασίου Διάκου 4 - 11742 Αθήνα
philanagnosia@ekebi.gr
www.philanagnosia.gr
Τηλ.: 2109200319 | Φαξ: 2109200305



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου