Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Στην περιβαλλοντική εκπαίδευση,
 είναι αφιερωμένη η φετινή ημέρα 
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων 
Περιβάλλοντος και Παιδείας, 
χρειάζεται κοινή δράση όλης της κοινωνίας 
για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Επίσης, το μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 
αναφέρει ότι η πράσινη οικονομία 
περνάει μέσα από τις διαδικασίες 
της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα δύο ελληνικά υπουργεία, 
η χώρα μας είναι ένας τόπος ευλογημένος, 
με τεράστιο φυσικό πλούτο και δυναμικό 
σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
Είναι ένας πλούτος που μας έχει χαριστεί απλόχερα, 
και οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε 
προστατεύοντάς τον παράλληλα, 
με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση 
της δυνατότητας των μελλοντικών γενεών 
να απολαύσουν ένα υγιές και αρμονικό περιβάλλον.

Ο Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 
καθιερώθηκε το 1972 από τον ΟΗΕ
 και φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια 
από την καθιέρωση της, 
με στόχο την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών 
στα περιβαλλοντικά ζητήματα 
και την ενθάρρυνση της δράσης
για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.  

     



ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑIΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η καθιέρωση της 5ης Ιουνίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος» μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε, έστω για μια μέρα, την άρρηκτη σύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον. Το σύνθημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη σημερινή ημέρα σκιαγραφεί την ανάγκη για την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, με τον παράλληλο κι αναγκαίο σεβασμό στη φύση και την ταυτόχρονη προσπάθεια των κοινωνιών για οικονομική μεγέθυνση, συνοψίζοντας τη σε μία φράση:  «Πράσινη Οικονομία: Σε συμπεριλαμβάνει;»
Η προσπάθεια όμως για τη μεταβολή του αναπτυξιακού προτύπου των σύγχρονων κοινωνιών, δεν μπορεί να μην διέρχεται μέσα από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το θέμα αυτό, έχει ήδη απασχολήσει από το 1992 τη «Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη» που είχε πραγματοποιηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και είχε αποτυπωθεί στο «Κεφαλαίο 36» της «Agenda 21» μέσα από το οποίο, επιζητείται η μετάβαση από την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Education for Sustainable Development – ESD). Σε διεθνές επίπεδο έχει ήδη συντελεστεί μια σημαντική αλλαγή που δεν περιορίζει το ρόλο της εκπαίδευσης μόνο στην οικολογική της διάσταση, αντιθέτως, προωθεί την ενσωμάτωση μίας ολοκληρωμένης και σφαιρικής διάστασης στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης όπου το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό στοιχείο, αλληλοσυμπληρώνονται.
Η σημερινή κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματική Αλλαγής και του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, αποσκοπεί ακριβώς στη μετάδοση αυτού του μηνύματος. Απευθύνεται τόσο στην Κοινωνία των Πολιτών, όσο και στους αρμόδιους φορείς και κυρίως σε όλους τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς δασκάλους με στόχο να κινητοποιήσει την εκπαιδευτική – ακαδημαϊκή κοινότητα στη κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Το ερώτημα που θέτει ο ΟΗΕ με αφορμή την  σημερινή ημέρα δεν είναι τυχαίο! Η πράσινη οικονομία που συνοδεύεται με φιλικότερες για το περιβάλλον τεχνολογίες, περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές, στηρίζεται αφενός στην εκπαίδευση και αφετέρου στη διαδικασία συνεχούς ενημέρωσης και πληροφόρησης για το περιβάλλον, κοινωνός της οποίας θα πρέπει να είναι κάθε πολίτης της χώρας μας και ιδιαίτερα η μαθητιώσα και φοιτητιώσα νεολαία.
Η χώρα μας είναι ένας τόπος ευλογημένος , με τεράστιο φυσικό πλούτο και δυναμικό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι ένας πλούτος που μας έχει χαριστεί απλόχερα, και οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε προστατεύοντάς τον παράλληλα, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της δυνατότητας των μελλοντικών γενεών να απολαύσουν ένα υγιές και αρμονικό περιβάλλον.

.............................................................................................


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 

 

Η νύχτα των πυγολαμπίδων

 Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Οι πάγοι λιώνουν, η θάλασσα φουσκώνει ολοένα
κι ένα μικρό νησί κινδυνεύει να εξαφανιστεί
κάτω από την επιφάνεια της.
Τα παιδιά, όμως, που κατοικούν σ αυτό θυμώνουν
κι αποφασίζουν να αντιδράσουν.
Μαζί τους θα συνεργαστούν ζώα, πουλιά και ψάρια,
που χρόνια ταλαιπωρούνται
από την αδιαφορία των ανθρώπων,
αλλά και όλα τα παιδιά του πλανήτη.
Ένα μακρινό ταξίδι ξεκινάει,
μια μεγάλη περιπέτεια,
μια δύσκολη επιχείρηση σωτηρίας...
Και οι πυγολαμπίδες δείχνουν στα παιδιά και στα ζώα
το δρόμο για την πραγματοποίηση του στόχου τους...

Ένα παραμύθι,
της Αλεξάνδρας Μητσιάλη,
για τη δύναμη της αγάπης
και της συνεργασίας
που μπορούν να σώσουν
τον πλανήτη που κινδυνεύει.


ΟΙΚΟΛΟΓΗΜΑΤΑ 
Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Ο Κότσυφας απαιτεί 

το δάσος να σωθεί
Ο Κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί
Ο Κότσυφας, που έχει φύγει από το καμένο δάσος και έχει δημιουργήσει οικογένεια στο αλσάκι της πόλης, συνειδητοποιεί ότι τα κοτσυφάκια δεν ξέρουν τι είναι δάσος! Αποφασίζει να πάει στο καμένο δάσος και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να ξαναγεννηθεί και να προστατευτεί! Για να κινητοποιήσει τους ανθρώπους, μια λευκή παπαρούνα τού προτείνει να κάνουν όλα τα πουλιά απεργία στο κελάηδημα! Αυτή η πρωτότυπη διαμαρτυρία ευαισθητοποιεί πρώτα απ’ όλους τα παιδιά, τα οποία αποφασίζουν να σώσουν τα δάση!


Η Μεσόγειος είμαι εγώ 

και δεν είμαι πια εδώ!
Στο βιβλίο αυτό η Μεσόγειος, η θάλασσά μας, βλέποντας τους ανθρώπους γύρω της να αδιαφορούν γι’ αυτήν και να την καταστρέφουν, αποφασίζει να μαζέψει όλα τα νερά της, τα ψάρια, τα πουλιά και γενικά όλα τα πλάσματά της και να φύγει. Να αναζητήσει άλλο τόπο για να μείνει, κάπου όπου οι άνθρωποι θα την αγαπούν.

Έτσι, όλοι οι λαοί που κατοικούν τριγύρω της ξυπνούν ένα πρωί και βλέπουν τη θάλασσα να έχει εξαφανιστεί και στη θέση της να υπάρχει μια τεράστια άδεια λακκούβα! Θλίψη και απελπισία γεμίζει τις καρδιές τους. Συνειδητοποιούν τα λάθη τους και αναρωτιούνται αν προλαβαίνουν να την πείσουν να γυρίσει μέχρι να βρει έναν άλλο τόπο να μείνει.


Παιδιά σε δράση!

 Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει


Το τρίτο βιβλίο της σειράς, ασχολείται με τις κλιματικές αλλαγές και το πόσο επηρεάζονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και συμπεριφορά. Θέματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ερημοποίηση, το λιώσιμο των πάγων, η τρύπα του όζοντος δίνονται στα παιδιά μέσα από το παραμύθι. Συνειδητοποιούν έτσι ότι το μέλλον τους είναι συνυφασμένο με το μέλλον του πλανήτη και πως πρέπει να αναλάβουν δράση για να πείσουν τους μεγάλους να αλλάξουν στάση.
 




Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972, για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον.
Έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.
Το 2012 αποτελεί χρονιά ορόσημο καθώς γιορτάζεται η 40ή επέτειος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και κυρίως γιατί οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν για άλλη μια φορά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο 20+), μια εικοσαετία μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής της Γης το 1992, μια εικοσαετία διεθνούς δράσης για την προώθηση των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον).
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος του 2012 είναι «Πράσινη Οικονομία: Μήπως σε περιλαμβάνει;»
Σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΗΕ, Πράσινη Οικονομία είναι η αειφόρος διαχείριση των κοινών πόρων που οδηγεί στη σταθερή βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και που μειώνει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις οικολογικές ελλείψεις.
Η Πράσινη Οικονομία δεν αποτελεί ένα νεολογισμό που προωθείται από τη διεθνή κοινότητα. Αντιθέτως, αποτελεί έναν τρόπο ζωής που στηρίζεται στο χρέος μας να παραδώσουμε στην επόμενη γενεά τουλάχιστον τους κοινούς πόρους που μας κληροδότησε η προηγούμενη.
Η έννοια της Πράσινης Οικονομίας θεωρείται από πολλούς περίπλοκη και η εφαρμογή της πολυτέλεια. Στην πραγματικότητα η Πράσινη Οικονομία έχει εφαρμογή παντού γύρω μας και μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στην προώθησή της.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προωθεί μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική για την επίτευξη της πράσινης οικονομίας, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και τομέων που αφορούν μεταξύ άλλων την κλιματική αλλαγή, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση και τη βιοποικιλότητα, τους υδάτινους πόρους, τα απόβλητα, την ενέργεια, τη βιομηχανική επικινδυνότητα, το αστικό περιβάλλον και τα κτίρια.
Στην προσπάθεια αυτή, η πολιτεία χρειάζεται όλους να εργαστούμε συλλογικά για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση των πόρων, ώστε να καταφέρουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος και τουλάχιστον τους πόρους που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη.
Όταν βλέπουμε ή βιώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, είναι εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους:
-  τις κυβερνήσεις που δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την περιβαλλοντική πολιτική
-  τις βιομηχανίες για την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
-  τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη μη αποτελεσματική άσκηση πίεσης για το περιβάλλον
-  το διπλανό πολίτη για τη μη ανάληψη δράσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η ημέρα για βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα που έχουμε όλοι μαζί πετύχει για την προστασία του περιβάλλοντος.

 από: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=1846&language=el-GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου